Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Aperol Spritz, ktorého vznik sa datuje do 50. Rokov minulého storočia, je obľúbeným nápojom nielen vo svojej rodnej krajine, Taliansku. Tento kokteil si získal i medzinárodnú popularitu. Dnes môžete nájsť Aperol Spritz v reštauráciách, kokteilových baroch a kaviarňach po celom svete. Či už sedíte na talianskom námestí alebo vo vlastnej záhrade, Aperol Spritz je dokonalým kokteilom na uhasenie smädu, ktorý si môžete vychutnať vonku počas slnečného, letného dňa.
Je to ľahký a osviežujúci taliansky kokteil na báze šumivého vína, ktorý má výraznú oranžovú farbu a citrusovú chuť. Za farbu, chuť a názov vďačí likéru Aperol, ktorý tvorí základ tohto obľúbeného kokteilu.
Pochádza zo severného Talianska a stále je jedným z najobľúbenejších nápojov. Zvyčajne sa pije ako aperitív na povzbudenie chuti do jedla.
Vo svojej najjednoduchšej a klasickej forme sa Aperol Spritz vyrába z Prosecca, likéru Aperol a sódovej vody. Je tiež známy ako Spritz Veneziano, podľa mesta Benátky, kde koktail vznikol.
Aperol je klasický taliansky horký likér vyrobený z byliniek a ovocia. Presný recept zostáva prísne stráženým tajomstvom. Medzi známe ingrediencie patria horké a sladké pomaranče a rebarbora.
Klasický recept na prípravu koktailu Aperol Spritz je jednoduchý.
• 100 ml likéru Aperol
• Aperol Aperitivo Bitter 11%
• 150 ml Prosecco (chladené) SERENA 1881 Prosecco Frizzante DOC
• Sódová voda (chladená)
• 2 plátky pomaranča
• Ľad
Naplňte pohár ľadom. Pridajte Aperol a Prosecco do pohára a premiešajte (netrepte). Potom pridajte sódu a ozdobte plátkom pomaranča.
Pravý taliansky Aperol Spritz si vyžaduje Prosecco. Odporúča sa použiť Prosecco s dozážou brut, aby Aperol Spritz nebol príliš sladký. Talianske aperitívy sú tradične skôr horké ako sladké. Aperol Spritz si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti, vrátane pridania sódovej vody. Tipy somelierky: SERENA 1881 Prosecco Biologico BIO DOC brut, V8 Prosecco Spumante Millesimato DOC brut, Mionetto Prosecco DOC brut
Prosecco je šumivé víno, ktoré pochádza z oblasti Veneto v severnom Taliansku. Zatiaľ čo Prosecco DOC sa môže pestovať v deviatich provinciách v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG sa môže vyrábať iba v provincii Treviso. Najznámejšou vinohradníckou oblasťou pre Prosecco je Cartizze v obci Valdobbiadene. Vyrába sa z hrozna Glera metódu „Charmat“.
Koktail Aperol Spritz sa zvyčajne podáva vo väčšom kalichu na víno alebo v oficiálnom pohári. Môžete tiež použiť vysoký highball alebo Collins pohár alebo Old Fashioned. Aperol Spritz je long drink.
Chcete zapôsobiť? Vyskúšajte niektoré z variácií Aperol Spritz.
Pravdepodobne najjednoduchší recept na Aperol Spritz. Vymeňte biele Prosecco za ružové. Sódu v tejto variácii môžete ju vymeniť aj za šťavu z marakuje alebo limetkovú šťavu, aby sa potlačila horkosť Aperolu.
Namočte niekoľko jahôd do cukrového sirupu a pridajte ich do klasického Aperol Spritz. Získate sladší a ovocnejší letný kokteil.
Sódovú vodu nahraďte trochou ananásového džúsu a limetkovej šťavy. Ideálny koktail na pláž. V tejto variácii Aperol Spritz môžete tiež vymeniť biele Prosecco za rosé. Ozdobte kolieskom limetky alebo kolieskom ananásu namiesto obyčajného pomaranča.
Vymeňte Aperol za Limoncello. Môžete použiť rovnaký pomer ingrediencií ako pre klasický Aperol Spritz. Pomarančovú ozdobu nahraďte plátkom citróna.
Aperol Spritz sa tradične podáva ako aperitív pred večerou neskoro popoludní. Preto sa často kombinuje s ľahkými stredomorskými predjedlami, ktoré pomáhajú povzbudiť chuť do jedla.
Ktoré potraviny sa teda najlepšie hodia k Aperol Spritz? Olivy, orechy, talianske syry ako čerstvá mozzarella alebo kozí syr, Prosciutto alebo milánska saláma. Taktiež údený losom s Focacciou. Ak chcete pridať tradičný taliansky nádych, urobte to ako miestni obyvatelia . Aperol Spritz sa zvyčajne podáva s Cicchetti. Cicchetti sú malé taniere a jednohubky, ako sú crostini („malé toasty“ ), polpette (mini mäsové guľky), arancini (rizoto) a tramezzini (malé mäkké sendviče z bieleho chleba).
Priemerný Aperol Spritz obsahuje okolo 150-200 kalórií. Ak chcete znížiť počet kalórií, pridajte viac sódy a menej Aperolu a Prosecca. To tiež spôsobí, že koktail bude mať aj menej alkoholu.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.