Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Hovorí sa, že víno a čokoláda je afrodiziakum. Kto by potom odolal tejto kombinácii? Tmavá horká čokoláda je zdrojom antioxidantov a zlepšuje prekrvenie organizmu. Spojenie vína a čokolády nie je príliš zaužívané. Veľa ľudí síce táto kombinácia láka, ale nevie, ako si správne vybrať víno k čokoláde. Ponúkame vám jednoduchý recept na čokoládové brownie a k nemu si nalejte portské víno z vinárstva Graham´s.
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: cca 12 ks
Čokoládové brownie je dezert, ktorý pochádza z USA. V severnej Amerike sa často objavuje na jedálnom lístku v reštauráciách a kaviarňach ako Boston brownie. Brownie je vlastne jednoducho povedané, rozpustená a znovu upečená čokoláda. Tenučká chrumkavá vrstva skrýva jemné, tekuté čokoládové jadro.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. Menší a vyšší plech (cca 20×30 cm) si vystelieme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 170 stupňov celzia.
2. Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
3. Celé vajcia spolu s cukrom a štipkou soli vymiešame mixérom do penistá, pridáme vanilkový cukor a spolu s múkou premiešame.
4. Do zmesi pridáme vychladenú čokoládu a jemne metličkou miešame, aby sa suroviny prepojili.
5. Najemno nasekané pražené lieskovce (trošku si môžeme odložiť na dekoráciu ) rovnomerne nasypeme na papier na pečenie.
6. Na lieskovce opatrne vylejeme cesto a pečieme v rozohriatej rúre 25-30 minút, na nie úplne spodnej mriežke. V strede pečenia plech vyberieme a otočíme.
7. Vychladnuté Brownie nakrájame na kocky, môžeme posypať nasekanými praženými lieskovcami.
Farba čokolády by mala ladiť s vínom. To znamená, k tmavej horkej čokoláde, ktorá bola použitá v recepte, si vyberieme víno s hlbokou jantárovou alebo tmavo červenou farbou. Taktiež, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. K čokoládovým brownie s lieskovcami odporúčam portské víno Tawny Reserve z vinárstva Graham´s.
Hlboká zlato jantárová farba. Bohatá a komplexná aróma sušených hrozienok, sliviek, višní, pražených mandlí s nádychom pomarančovej kôry a korenia. V chuti koncentrované, plné s elegantnou štruktúrou a dlhým, dekadentným záverom. Toto červené víno je mimoriadne vhodné k čokoládovým dezertom. Pozrieť víno na eshope.
Graham´s je prominentný „Port House“, ako sa vinárstvam z tejto oblasti hovorí. Bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla. História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890.
Graham´s je dôležitý obchodník s vínom nie len v oblasti, ale s vplyvným hlasom aj mimo krajiny. Je známy vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín. V pivniciach zrejú vína od roku 1882.
Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.