Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
V polovici októbra navštívil spoločnosť Corner & Co. Jurriaan Smulders, exportný manažér spoločnosti El Coto. Vyvrcholením jeho návštevy na Slovensku bol Master class v sídle spoločnosti na Starej Vajnorskej, ktorú Jurriaan moderoval. Limitovaný počet miest pre šesť skvelých vín v troch sekciách z rôznych ročníkov.
El Coto už dávnejšie vyvracia mýtus, že kvalitné vína pochádzajú len z malých vinárstiev. Ich vinohrady patria k najväčším devízam vinárstva, sú najväčším pestovateľom hrozna v oblasti Rioja. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov z celkového počtu viac ako 730ha ležia v provincii Alavesa. Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
Vína z El Coto nájdete v našom eshope.
Prvá sekcia vín a porovnanie dvoch ročníkov, Reserva 2014 - 2004. Ročník 2014 zatiaľ veľmi mladý, naznačuje potenciál bodegy. Ovocno kvetinová vôňa s dotykom vanilky, kokosu a punču.
V chuti veľmi dobrá odrodová informácia, svieža kyselinka a dlhá perzistencia. Ročník 2004 pôsobí dospelo, vo vôni orientálne korenie a čierny čaj. Chuť je hladká, ovocná s dotykom tabaku a horkej čokolády. Veľmi pekné klasické Reservy s potenciálom a ako bonus výborná cena.
Druhá sekcia vín Coto de Imaz Gran Reserva 2012 a 1995. Tempranillo so štipkou Graciana, ktoré pochádzajú z najlepších parciel. 2012 na rozdiel od predošlých ročníkov pôsobí moderne, vo vôni ovocno korenisté s dotykom karamelu a čokolády. Chuť je robustná, ovocná s výbornou tanínovou štruktúrou, elegantná a harmonická.
Dlhý ovocný záver. Asi najväčšiu pozornosť na seba strhol ročník 1995. Vyzretá herbálno kvetinová vôňa s dominanciou eukalyptu, hľúzovky, čierneho čaju a marcipánu. Chuť vína ide do šírky, má pokojný priebeh, pôsobí kompaktne, skvelá tanínová štruktúra a ovocno minerálny záver. Viac klasická, výborná k pomaly duseným teľacím líčkam s hľúzovkou.
Na záver prišla sekcia Coto Real Reserva 2011 a 2001. Ročník 2011 je moderné víno, ktoré je pripravené na pitie avšak s potenciálom ešte na jednu dekádu. Hrozno pochádza z vinohradu Los Cuartos v Cenicero (Rioja Alta). Ide o 50 ročný vinohrad v nadmorskej výške 450m nad morom. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch Allier a 18 mesiacov vo fľaši. Vôňa na začiatku trochu zavretá, po predýchaní v kalichu ovocná s dotykom kávy a cédrového dreva. Chuť atraktívna, bohatá až termická. Ročník 2001 pôsobí muskulatúrne, vo vôni ovocné s jemne animálnymi a herbálnymi tónmi. Chuť nadväzuje na vôňu, ovocno herbálna s dotykom čokolády a dobre integrovanými tanínmi. Dlhá ovocná dochuť.
Mimo Master classu sme mali jedinečnú možnosť ochutnať ikonické víno z vinárstva Finca Museum, ktoré taktiež patrí tiež do portfólia El Coto (Baron de Ley) z oblasti Cigales. Veľmi staré 100 ročné vinohrady s nadmorskou výškou do 800 m nad morom rodia Tinta del Pais (Tempranillo) s nízkym výnosom a vysokou koncentráciou. Na vrchole stojí unikátne a limitované Numerus Clausus v číslovanej fľaši z najstarších klonov viniča a predajom len na základe alokácie.
Víno vyzrievalo 30 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. Koncentrovaná a bohatá vôňa doplnená korenistými tónmi škorice, eukalyptu, kávy alebo santalového dreva. Chuť je komplexná, ovocno -herbálna s harmonickou tanínovou štruktúrou a pozoruhodnou sviežosťou. Víno má viac rozmerov, vysokú koncentráciu a vnútornú energiu. Ročník 2010 pôsobí harmonicky už teraz, ale zároveň disponuje veľkým potenciálom pre vyzrievanie.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.