Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
23. októbra 2019 sa konali prvé jesenné Rozhovory v Reštaurácii & Wine bare Globo v prevedení tria Križan-Baránek-Šuták. Someliéri Dominik Baránek a Rastislav Šuták nominovali po tri vína z ponuky reštaurácie a portfólia spoločnosti WinePlanet a Corner & Co. Úlohou šéfkuchára reštaurácie Globo Braňa Križana bolo pripraviť menu, ktoré s nimi bude čo najlepšie harmonizovať. Výzva, ktorá sa neodmieta... Navyše, počas večere sa podávalo aj jedno zaujímavé prekvapenie.
„Braňo Križan je vynikajúci kuchár, ktorý reflektuje sezónnosť a štýlom varenia berie ohľad na víno. Aj z tohto pohľadu sa môj výber riadil jednoznačne gastronomickým potenciálom vín. Svojim senzorickým prejavom nahrávajú vína tradičnej kuchyni, kde sa môžu z pohľadu harmónie s jedlom vytvárať aj kontrasty.
Ich nenásilný a prirodzený charakter s terciárnym aspektom skvele dopĺňa jesenné suroviny a ich prípravu. Navyše majú vína v sebe ľahkosť a sviežosť severnejších oblastí ako aj štruktúru a potenciál pre vyzrievanie.“ Vyjadrenie someliera Rasťa Šutáka k výberu vín.
Večer sa začal zaujímavým aperitívom Pineau Des Charentes Pierres Blanches z oblasti Charentes a z koňakového domu Leyrat. Pineau Des Charentes je fortifikované víno alebo vin de liquer, ide o zmes čerstvej hroznovej šťavy alebo ľahko fermentovaného hroznového muštu (2/3), ku ktorému sa pridáva cognac eau-de-vie (1/3).
Pineau Des Charentes bol podávaný s kockou ľadu, aby vynikla prirodzená hroznovo kvetinová vôňa s dotykom karamelu. Plná ovocná chuť s tónmi medu a ľahkou aciditou príjemne naštartovali chuťové bunky. K aperitívu bol servírovaný malý amouse bouche zemiakový chips v tvare zmrzlinového kornútka s oškvarkovou penou.
K prvému chodu paradajka, kozí syr, balzamikový olej vybral Dominik Baránek dve vína Santorini Assyrtiko 2018 z vinárstva Argyros a Cometa 2017 z Planety. Obe vína výborne hrali s jedlom, zvýraznili jeho ľahkosť a sviežosť. Ostrov Santorini leží severne od Kréty a jeho najväčšou reputáciou je unikátna pôvodná odroda Assyrtiko.
Hrozno pochádza zo 150 ročného vinohradu v Episkopi, ktorý sa rozprestiera na vulkanickej pôde. Svieže, suché, komplexné víno s vnútornou energiou a minerálnym charakterom, ktoré reflektuje miesto svojho pôvodu. Druhé víno Cometa pochádza taktiež z vulkanického ostrova zo Sicílie z vinárstva Planeta. Cometa patrí k najlepším bielym vínam Talianska, je vyrobené z odrody Fiano z oblasti Menfi DOC. Striktná ovocná vôňa citrusov, lúčnych kvetov a byliniek. Chuť suchá, ovocno herbálna s pikantnou kyselinkou a dlhým minerálnym záverom. Víno s takmer dokonalou harmóniou a eleganciou, ktoré časom získa na kráse.
Ako druhý chod bola servírovaná kačacia pečeň, trebuľka a višne. K nej vybral Rasťo Šuták víno od Pierre Sparra Pinot Gris Grand Cru Brand 2010. Poslednú fľašu tohto vína Rasťo odložil práve na túto príležitosť. Grand Cru Brand sa nachádza blízko mestečka Turckheim, je orientovaný južne až juhovýchodne v nadmorskej výške 380 metrov nad morom. Víno s intenzívnym nástupom, bohatým ovocno korenistým charakterom a dokonalou harmóniou medzi zvyškovým cukrom a kyselinkami. Veľmi dlhá medová dochuť. Klasický štýl.
Druhé servírované víno bolo prekvapením večera. Somelierka Denisa Šutáková nominovala novinku v portfóliu od Gérarda Bertranda Ballerine Étoile, ružový Crémant z apelácie Limoux. Cuvée troch odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir, pričom Pinot bol vyrobený ako červené víno a pridaný tesne pred sekundárnou fermentáciou.
Víno ležalo 36 mesiacov na kvasinkách. Svieže, ovocné, hravé s grandióznym záverom presne ako baletné predstavenie v Paríži. Crémant som sa rozhodla servírovať v kalichoch určených pre Bourgogne, aby sa zvýraznil jeho charakter. Obidve vína si hravo poradili s kačacou pečeňou, navyše ružový Crémant výborne osviežil a reštartoval menu.
K hlavnému chodu teľacie líčka, zeler, hľúzovka nominoval Dominik víno Don Maximiano Founder´s Reserve 2010 z vinárstva Errazuriz a Rasťo Sankt Laurent Zagersdorf 2011 z vinárstva Rosi Schuster. Don Maximiano bol k jedlu výborný a Sankt Laurent bolo vrcholom večera. Errazuriz patrí k top vinárstvam v Čile, ktoré založil Don Maximiano v údolí Aconcagua. Don Maximiano je veľkolepé čilské víno s európskym prejavom.
Dominik víno pred večerou dekantoval. Vo vôni dominuje likér z čiernych ríbezlí, malín a ostružín s dotykom cédrového dreva. Chuť je bohatá, koncentrovaná, ovocno herbálna so skvelou aciditou a tanínovou štruktúrou. U nás vytrácajúce sa Svätovavrinecké je u našich rakúskych susedov jedným z ich najlepších vín. Zagersdorf Rosi Schuster je považovaný za referenciu pre túto odrodu. Pokojné víno so ženským šarmom a eleganciou. Vôňa zrelých višní, čučoriedok, sušených byliniek, hľúzovky s jemne zemitým tónom. Chuť neuveriteľne svieža, odrodová, ovocno korenistá so zamatovou štruktúrou a zdravou tanínovou informáciou.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.