Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Šesť generácií s jednou vášňou vyrába kvalitné vína. Dnes je Diemersdal známy pre svoju škálu červených a bielych vín. Vína Diemersdal sú dokonalým vyjadrením výrazného terroiru údolia vín Durbanville.
Diemersdal Wine Estate, ktorý sa nachádza v nádhernej Cape Winelands v Južnej Afrike, leží na chladných svahoch Drostberg, Durbanville, jednej z najstarších vinohradníckych oblastí Kapska.
Pôdy sú zložené zo žuly s hlinitou zložkou zadržiavajúcou vlhkosť. Klimaticky blízkosť Diemersdalu k studenému Atlantickému oceánu na západe zabezpečuje mierne podnebie s miernymi letami a studenými, vlhkými zimami, kde spadne priemerný úhrn zrážok 700 mm za rok. Počas letných mesiacov vytrvalý chladný vánok z juhovýchodu zaisťuje, že vinič Diemersdalu unikne letným horúčavám s rovnomerným dozrievaním zdravého hrozna. Hlavné odrody sú Sauvignon Blanc a Pinotage. 200 hektárov viniča sa pestuje v suchých podmienkach, čo umožňuje, aby hrozno dozrievalo rovnomerne.
Hrozno, ktoré sa dostáva do vína Diemersdal, sa pestuje za optimálnych podmienok na tmavočervených pôdach Hutton, ktoré obsahujú rozloženú žulu a vysoký obsah ílu. Vinice, ktoré sa nachádzajú na severných a južných svahoch Dorstbergu, sú vystavené chladiacej hmle, ktorá sa sem každé popoludnie valí z Atlantického oceánu. Hrozno sa pestuje v suchých podmienkach bez zavlažovania, čo mu umožňuje rovnomerné dozrievanie. Kombinácia vynikajúcej pôdy, rôzneho vzhľadu, svahov a vysokých zrážok 700 mm za rok, to všetko prispieva k jedinečnosti vín Diemersdal.
Výraznou črtou Diemersdalu je skutočnosť, že počas celej jeho histórie sa celé vinohradníctvo vykonávalo bez zavlažovania. Vinič je úplne závislý od zrážok. Suché poľnohospodárstvo vedie k odolným viničom, ktoré si vyvinuli prirodzenú odolnosť voči suchu a zázračne našli svoje vlastné zdroje na boj proti suchým podmienkam. Vinohrady ponúkajú výraz lokality.
Vinice sú obhospodarované regeneračnými metódami a výsadbou krycích plodín medzi radmi, aby sa vytvoril ekosystém pre prirodzený hmyz. Diemersdal bola prvou farmou vo oblasti Durbanville, ktorá získala štatút ochrany WWF. Ide o vybranú skupinu 42 juhoafrických vinohradníckych fariem, ktoré splnili prísne požiadavky programu, čím dokázali, že sú lídrami v oblasti ochrany prírody a udržateľnej výroby vína. Diemersdal podpísal 10-ročnú dohodu o biodiverzite s Cape Nature s cieľom vytvoriť chránenú oblasť s rozlohou 16,8 hektára. Chránená oblasť sa rozprestiera nad Dorsbergom, najsevernejším pohorím v rámci zoskupenia Tygerberg. Typ vegetácie chránenej oblasti je Swartland Shale Renosterveld, v súčasnosti najohrozenejší ekosystém v krajine, ktorý stratil viac ako 90 % svojho pôvodného rozsahu a z tohto dôvodu má kriticky ohrozený stav. Najzaujímavejším nálezom bola malá populácia Oxalis strigose ohrozená, ako aj Geissorhiza erosa.
Klasické červené víno v štýle Bordeaux pochádza z piatich modrých odrôd Bordeaux. Prvé víno vyrobené v Diemersdal. V snahe vyrobiť jednoducho to najlepšie víno z vybraných lokalít. Výsledkom je jedinečné vyjadrenie najvyššej dokonalosti a vynikajúcej kvality. Víno: Diemersdal Private Collection 2019, Diemersdal Private Collection Magnum 2017
Víno sa vyrába z najvyššieho vinohradníckeho bloku na Diemersdal v tesnej blízkosti Atlantického oceánu, odkiaľ je vidieť Table Montain a False Bay. Ručný zber hrozna zaisťuje odrodový prejav Sauvignon Blanc pestovaného v suchej oblasti Diemersdal. Víno: Diemersdal Sauvignon Blanc Reserve 2021, Diemersdal Sauvignon Blanc Reserve 2022
Jedno zo stálych červených vín Diemersdal, ktoré predstavuje časť vinárskeho dedičstva rodiny Louw. Hrozno pochádza zo starých vinohradov s priemerným vekom 40 rokov. Víno: Diemersdal Pinotage Reserve 2021
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.