Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod.
Majiteľka Elena Walch pracovala ako architektka, čo sa odráža nielen v modernej koncepcii vinárstva, ale i v charaktere a stavbe vín. Dnes vinárstvo vedú jej dve dcéry Julie a Karolína, ktoré sú už piatou generáciou vinárskej rodiny. Obe vyštudovali enológiu v Burgundsku a pracovali v Bordeaux a Adelaide. Najväčší dôraz kladú preto na terroir, vína musia byť individuálnym vyjadrením pôdy, podnebia a pestovania vo vinici, kvalita vína sa vytvára vo vinohrade.
Vinárstvo Elena Walch vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vo vinici Castel Ringberg si robia vlastný kompost, vysádzajú rôzne druhy strukovín s cieľom stimulovať úrodnosť pôdy a zlepšiť priestor pre vinič, nepoužívajú herbicídy, robia striedavé kosenie riadkov s cieľom zachovať prirodzený biotop prospešného hmyzu, v pivnici sa snažia šetriť spotrebu energie.
Vigna Castel Ringberg má jedinečný terroir. Renesančný zámok postavený habsburskou dynastiou v roku 1620 sa rozprestiera na 20 hektároch s vinohradmi. Je to najväčšia vinica Elena Walch a pravdepodobne aj Alto Adige. Strmé svahy na severnej strane dolomitickej hory hrebeňa Mendola obsahujú 30 000 rokov staré štrky od rieky Adige, ktoré sa na niektorých miestach striedajú s viac ako 20 000 ročnými vápencovými úrodnými pôdami.
Na juhu, ako aj na severe vinice, sú hlavne sypké červenkasté zvyšky vápenca. Toto všetko umožňuje optimálne pestovanie viniča a výrobu jedinečných odrodových vín.
Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov, rok čo rok prináša vinohrad hrozno tej najvyššej kvality. Hlavnými bielymi odrodami sú Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Riesling a z modrých Cabernet Sauvignon a Lagrein.
Vigna Kastelaz má impozantnú polohu nad dedinou Tramin a je jednou z najvzácnejších expozícií na juhu v Alto Adige, keďže väčšina viníc v tomto regióne je smerom na východ alebo západ.
Terasy viníc vo výške približne 360 metrov nad morom sú osadené odrodami Gewürztraminer a Merlot. Ľahké kriedové pôdy spolu s mikroklimatickými podmienkami vytvárajú vína, ktoré si zaslúžia predikát „jedinečnosti“.
Rada Selezione je určená do gastronómie. Ide o odrodové vína, ktoré sú vyrábané z vlastných i prenajatých viníc. Biele vína vyzrievajú v nerezových tankoch pri nižšej teplote, tým si zachovávajú primárne ovocné a herbálne tóny. Červené vína zrejú vo veľkých dubových sudoch s dôrazom zachovať ich ovocno korenistý charakter.
Vyšším stupňom v hierarchii vín sú vína z vlastných viníc Castel Ringberg a Kastelaz. Časť vína vyzrieva v nerezových tankoch, časť fermentuje vo francúzskych dubových sudoch Allier. Sceľujú sa pred fľašovaním. Vína sú komplexnejšie s výborným potenciálom vyzrievať i desaťročie.
Vlajkovou loďou vinárstva Elena Walch je veľké biele cuvée vyrobené z vlastných najlepších polôh a hrozna. Beyond the Clouds je reprezantat najlepších vín regiónu Alto Adige.
Základ tvorí odroda Chardonnay, ktorá keď dosiahne optimálnu zrelosť, zberá sa s ostatnými odrodami a spolu sú lisované a následne spolu fermentujú v nových francúzskych dubových barikových sudoch. Elegantné víno so ženským šarmom, ktoré zreje do krásy.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.