Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Château Le Puy je vinárstvo svojrázne, ktoré kladie dôraz na rodinné tradície a prírodu, vďaka čomu im bude patriť budúcnosť. Spadá do apelácie Côtes de Bordeaux – Francs (zjednodušene Francs). Charakterovo sa však úplne odlišuje od tých najznámejších vín z tejto časti Bordeaux.
Objavte vína Le Puy na našom eshope.
Francs leží na východnom okraji Bordeaux. Pôdnym podložím a štýlom vín pripomínajú Saint-Émilion alebo Pomerol. Vyrobeným vínam dominuje červená farba a odrodovej výsadbe Merlot. Apelačný systém zvýhodňuje typický charakter vín s kôstkovo ovocnou vôňou, dotykom korenia a minerálnym záverom. Rodina Amoreau sa už niekoľko rokov snaží o samostatnú apeláciu, ktorá by reflektovala ich prístup.
Le Puy je rodinným vinárstvom už 400 rokov. Rodina Amoreau rozvíja biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19. storočí a selektívne kvasinky prestali používať v druhej polovici 20. storočia. Jean Pierre Amoreau je samouk. Do vína ho zaúčal od mala dedko, každá generácia odovzdáva svoje skúsenosti nasledujúcej.
Vinohrady Le Puy sa rozprestierajú na ploche 54ha s vysadených odrodami Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Carmenere. Druhú polovicu výmery celého vinárstva tvoria pasienky, jazierko či lesík. Vďaka nim nie je vinohrad len umelá monokultúra a je odolnejší voči škodcom.
Amoreauovci posielajú kone do vinohradu už vyše desať rokov a to z praktického dôvodu, v pôde nevyjazdia také koľaje ako traktor. Nepostrekujú antibiotikami, ale výluhmi z prasličky, harmančeka, pŕhľavy či drveným kremencom. Nepoužívajú ani umelé hnojivá ako nitráty či draslík.
Cuvée Emilien, „základné“ víno Le Puy s ročnou produkciou okolo 160-tisíc fliaš je odrodovo v štýle vín z pravého brehu (rieky Dordogne), teda Merlot s asi 15-percentným podielom Cabernetu Sauvignon. Zamatové, ušľachtilé víno s množstvom jemných nuáns.
Rovnako ako cuvée ako Emilien, vlajkové víno Barthélemy z malej parcely, ktorá najlepšie vyjadruje špecifiká vinárstva, vyrobené s rešpektovaním lunárneho kalendára.
Hrozno pochádza zo 60 ročnej vinice Le Rocs. Pascal Amoreau, syn Jeana Pierra, ktorý riadi výrobu vín teraz, zvykne pripomínať, že vinár má zvládnuť víno tak, aby ako mladé chutilo vyzreto a ako staré mladistvo.
Vôňa kôstkového ovocia, čiernych ríbezlí, nádych pražených mandlí a mäty, bohatá, elegantná, extraktívna chuť so zamatovými tanínmi. Dlhý minerálny záver. Unikátne víno s jedinečným prejavom. Vzhľadom na veľmi nízky obsah síry, víno vyzrieva úplne inak ako tradičné Bordeaux.
Vína Le Puy sú skôr originálne než všeobecne populárne, perfektne vyniknú s jedlom. Ich jemný, nenásilný, šarmantný ako sami hovoria, burgundský štýl v rámci Bordeaux ocenia ľudia, ktorí rozumejú obidvom štýlom. Vo vínach Le Puy cítiť výrazný podiel Merlotu a vplyv pravého brehu, kôstkového ovocia a jemný kvetinkový tón.
Rose-Marie, ružové víno Le Puy, sa vyrába metódou "la saignée". Vinifikuje 8 mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš.
Vôňa zrelých sliviek, čerešní, čiernej ríbezle, jahôd s tónmi lúčnych kvetov. Šťavnatá, hravá ovocná chuť s jemne korenistými tónmi škorice a sladkého drievka. Veľmi jemné taníny a svieža kyselinka. Dlhá ovocná a minerálna dochuť. Naturálne ružové víno.
„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ zhrnul Jean Pierre Amoreau. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k veci. Iste, máme lepší prístroj na analýzu vína, ako mal môj otec. To je ale periférna technológia. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.