Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Leto s ružovým vínom
Oslava príchodu leta, priateľstva a vína. Ružové vína nepatria ani k červeným ani k bielym. Najviac sa ich vypije práve v lete. Na ich výrobu sa dá použiť takmer každá modrá odroda hrozna od Modrého Portugalu až po Syrah. Existuje však niekoľko štýlov ružových vín, ktoré môžete s nami objaviť.
Pozrite si TOP letné ROSÉ podľa výberu someliéra.
Rosé vzniká, keď sa šupky modrého hrozna dotknú muštu len na krátky čas. Niektoré červené vína kvasia celé týždne na šupkách, ružové vína sa sfarbia do ružova len za niekoľko hodín. Vinár musí mať úplnú kontrolu nad farbou vína a keď víno dosiahne požadovanú farbu, odstráni šupky, čiže zdroj červeného pigmentu.


Ako sa vyrába ružové víno
Existujú 3 hlavné spôsoby výroby ružového vína.:
1. Macerácia
2. Saignée
3. Blending
Macerácia spočíva v tom, že modré hrozno sa nechá určitý čas macerovať a následne sa mušt spracuje na ružové víno. Do muštu sa zo šupiek uvoľňujú farbivá, taníny a aromatické látky. Takto pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch. Vznikne tak víno tmavšej farby s bohatšou chuťou. Metóda macerácie je najbežnejším typom výroby ružového vína. Používa sa v regiónoch Provence a Languedoc-Roussillon vo Francúzsku, kde je ružové víno rovnako dôležité ako červené alebo biele víno.
Saignée spočíva v tom, že počas prvých hodín výroby červeného vína sa časť muštu odoberie do novej nádoby na výrobu ružového vína. Ružové vína vyrobené touto metódou sú zriedkavejšie a tvoria len asi 10% alebo menej z produkcie vinárstva. Táto metóda je veľmi bežná, používa sa vo vinohradníckych oblastiach ako sú Napa a Sonoma.
Blending ide o metódu miešania, pri ktorej sa do nádoby s bielym vínom pridá trochu červeného vína a vznikne ružové víno. Na zafarbenie bieleho vína na ružovo nie je potrebné veľa červeného vína, takže tieto vína zvyčajne obsahujú maximálne okolo 5% pridaného červeného vína. Táto metóda je neobvyklá pri tichých ružových vínach, ale oveľa častejšie sa vyskytuje v oblastiach ako je Champagne.


Farba, vôňa a chuť
Farebné spektrum ružových vín je veľmi rozmanité a je ovplyvnené viacerými faktormi. Intenzita a odtieň farby závisia najmä od odrody a od spôsobu spracovania hrozna. Farebná škála rosé vín je široká: šedo ružová, ružová, telovo ružová, pivoňkovo ružová, pomarančovo ružová, bledo červená, marhuľovo ružová, lososovo ružová, tehlovo ružová, cibuľovo ružová, hnedo ružová až oranžová.
Vôňa a chuť by mala byť šťavnatá, svieža, plná ovocných a kvetinových tónov, doplnená o príjemné korenisté. Ružové vína môžu byť suché, polosuché a polosladké až sladké. O rosé sa hovorí, že je to víno mladých a obľubujú ho najmä ženy, ale aj muži majú v súčasnosti kladný vzťah k nemu. Charakteristické vône a chute mladých ružových vín sú: jahody, maliny, čierna a červená ríbezľa, hrozno, egreše, jarabina, ostružiny, čučoriedky, brusnice, marhule, nektarinky, višne, čerešne, slivky, ruže, ibištek...Mýtus, že iba mladé ružové vína sú najlepšie, už neplatí. Ružové vína môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, hlavne tie z Francúzska.
Každoročne druhá júnová sobota patrí oslave ružového vína. Medzinárodný deň Rosé zaviedol v roku 2014 švédsky Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnému vínu. Preto si už túto sobotu pripravte svieže a správne vychladené rosé a k nemu grilované ryby (losos alebo steak z tuniaka), plody mora s cestovinami alebo grilované jahňacie a teľacie mäso. Optimálna teplota podávania 9-10 °C.

Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.