Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Po vianočnom prejedení sa dobre padne pre naše trávenie ľahší a zdravý recept na marinovaného pstruha s citrónovou omáčkou servírovaného na podstielke zo slaného lievanca. I víno odporúčané k tomuto jedlu je ľahšie. Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand si s radosťou a bez výčitiek dopraje i balerína v Paríži.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Čas prípravy: 40 minút, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
1. Pstruhy očistíme nožom od šupín a naporciujeme na filety, ktoré dôkladne očistíme od kostí.
2. Opláchneme, osušíme, ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
3. Všetky bylinky si nasekáme nadrobno do misky, zalejeme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Takto si urobíme marinádu, s ktorou potrieme pstruhy a necháme odpočívať aspoň 2 hodiny v chladničke.
4. Potom filety opečieme na olivovom oleji (najskôr stranu s kožou). Keď filety otočíme pridáme lyžicu masla a po 4 minútach odstavíme a necháme dôjsť.
Zelenú cibuľku nasekáme najemno. V miske zmiešame sódubikarbónu s jogurtom a mliekom. Následne pridáme soľ, vajce a múku. Vymiešame homogénne cesto. Na koniec do cesta vmiešame zelenú cibuľku. Z cesta vytvárame naberačkou jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán do zlatista.
Do malej rajnice dáme zovrieť smotanu, pridáme šťavu a kôru z citróna, štipku bieleho korenia a kurkumy, soľ a cukor podľa chuti. Necháme variť 3 minúty na malom plameni, kým nám omáčka nezhustne a nakoniec pridáme malú lyžičku masla.
Servírovanie: Na tanier naložíme tri slané lievance, polejeme citrónovou omáčkou na vrch a položíme filet pstruha. Ozdobíme mikrobylinkami .
Crémant je šumivé víno, ktoré pochádza len z určitých oblastí Francúzska mimo Champagne. Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die a Crémant de Savoie. Okrem Francúzska sa vyrábajú aj v Luxemburgu. Pravidlá pre výrobu Crémantov stanovujú v mnohých prípadoch najmenej deväťmesačné zrenie kalov, hoci niektoré vinárstva sa rozhodnú proces predĺžiť. Cremanty prechádzajú výrobným procesom „methode traditionalelle“. Je to proces, pri ktorom sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Má o niečo menšie množstvo oxidu uhličitého a o niečo nižší tlak vo fľaši (zvyčajne 2–3 atmosféry). Crémant bol prvýkrát vyrobený v opátstve Saint Hilaire v roku 1531.
K marinovanému pstruhovi v bylinkách s citrónovou omáčkou a slaným lievancom odporúčam Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand. Tento ružový Crémant z apelácie Limoux spája v sebe ľahkosť a sviežosť, ktorá skvele doplní marinovaného pstruha v bylinkách v štýle Provance. Spolu s citrónovou omáčkou a lievancom vynikne jeho krémovosť. Delikátna chuť Crémantu sa ešte lepšie otvorí v kalichu pre burgundské vína. Možno i inšpirácia k príprave romantickej valentínskej večeri.
Ballerine pochádza z oblasti Limoux, ktorý sa nachádza v blízkosti pohoria Pyreneje. Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Pinot Noir bol vinifikovaný ako červené víno. Víno vyzrievalo 36 mesiacov na kvasinkách. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Dlhý krémovo minerálny záver. Svieže, ovocné, hravé s grandióznym záverom. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Gérard Bertrand reprezentuje to najlepšie, čo môže južné Francúzsko ponúknuť. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia. Vinárstvo úspešne spája víno s turizmom, kultúrou a gastronómiou. Od vysoko položených viníc v blízkosti Pyrenejí až po vulkanické pôdy Terrasses du Larzac s výhľadom na more. Dokopy 16 domén pokrýva 850 hektárov vinohradov obrábaných biodynamicky. Každá poloha sa vinifikuje samostatne. Rozmanitosť odrôd a terroiru, výnimočné vinice nachádzajúce sa na najkrajšom crus južného Francúzska, Corbières-Boutenac, Terrasses du Larzac, Minervois La Livinière, La Clape, Limoux, Cabrières. Domaine de Villemajou kúpil Gérardov otec v roku 1970 s dnes už 100 ročným Carignanom. Domaine de Cigalus ako neoficiálne Grand Cru Classé juhu má všetky vína certifikované Biadynamic – Demeter. Château l´Hospitalet v La Clape s konceptom hotela, reštaurácie a kultúrneho centra s letnými koncertmi. Toto unikátne víno je od roku 2013 taktiež certifikované Biodynamic – Demeter.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.