Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Máte chuť na niečo sladké a nechcete mať výčitky, že priberiete?
Upečte si Lenkin zdravý mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou a k nemu si doprajte tokajské samorodé sladké víno z vinárstva Ostrožovič.
Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks závisí od formy
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Mrkva je najznámejšia dostupná koreňová zelenina. Používame ju všetci, či už surovú alebo varenú. Mrkva má svoju kvalitu a nutričnú hodnotu. Obsahuje veľa vitamínov. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Je tiež bohatá na vitamíny B9, C, D a E a je bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov.
1. Najskôr si nastrúhame na jemno mrkvu, pokrájame si orechy a slivky.
2. Zmiešame múku so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a soľou v jednej nádobe.
3. V druhej nádobe cukor, vajíčka, škoricu a olej. Potom obe zmesi zmiešame spolu.
4. Na záver primiešame mrkvu, orechy a slivky. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
5. Pečieme vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút, záleží od rúry, kým sa cesto prestane lepiť na špáradlo.
Poleva - Práškový cukor a citrónový cukor vymiešame dohladka s horúcou vodou a s citrónovou šťavou. Ak je citrónová poleva hustá, môžeme pridať ešte lyžicu vody. Polevu rozotrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.
Tokajské samorodné sladké je zaujímavý typ sladkého vína. Vyrába sa z hrozna s čiastočným podielom cibéb, ktoré sa spracúvajú spolu s ostatným hroznom a musí dosahovať cukornatosť najmenej 24° NM. Víno možno uvádzať na trh najskôr po dvoch rokoch vyzrievania, z toho aspoň jeden rok v drevenom sude. K mrkvovému koláču s citrónovou glazúrou je tokajské samorodné sladké z vinárstva Ostrožovič výborným partnerom. Svieža, nie príliš sladká chuť koláča, orechy a škorica s vínom vytvárajú skvelú kombináciu.
Víno sa vyrába z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vyzrieva v malých dubových súdoch v tufových pivniciach. Biele sladké víno zlatisto jantárovej farby. Intenzívna vôňa hrozienok, sušených marhúľ a klinčekov doplnená o tóny chlebovinky a medu. Plná, extraktívna sladká chuť s vyváženým pomerom kyseliniek a zvyškového cukru (54,7 g/l). Dlhý, medovo orieškový záver. Pozrieť víno na eshope.
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná vinohradnícka oblasť na Slovensku s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes vinárstvo hospodári na 65ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.