Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Región Tokaj je predurčený na výrobu prírodne sladkých vín. Rovnica Vianoce = Tokaj = Ostrožovič funguje už vyše 32 rokov. Práve teraz v predvianočnom období prichádza na trh novinka z vinárstva Ostrožovič, nová rada vín Natural sweet. Ide o unikátnu kolekciu vín, vyrobenú z troch tokajských odrôd, ktoré dozreli na slnkom zaliatom vinohradníckom hone Chotár, chránenom Slanskými vrchmi.
Pri tejto príležitosti sme vyspovedali p. Kičina, ktorý pracuje pre vinárstvo Ostrožovič, aby nám prezradil viac o novej kolekcii tokajských vín.
V našich viniciach každoročne dozrieva unikátne hrozno, z ktorého vyrábame vína v rôznych kategóriách. Okrem Tokajov sme v roku 2021 vyrobili novú kolekciu troch tokajských odrôd s prívlastkom bobuľový výber. Zvyškový cukor v týchto vínach je čisto prírodný. Symbolom etikety sa stalo pohorie Slanské vrchy, ktoré robí zrážkový tieň vinohradníckej oblasti Tokaj a je tak jedným z hlavných dôvodov, prečo je Tokaj Tokajom.
Áno, mali to byť naše 3 nové bobule. Táto kolekcia je našou srdcovou záležitosťou a pri tvorbe vín aj etikety sme strávili veľa času, kým sme boli naozaj spokojní.
Základom výroby týchto vín je vyzreté hrozno, ktoré bolo vo vysokej miere napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Tá je základom tokajských putňových vín. Na rozdiel od Tokajov sme toto hrozno spracovali reduktívnou metódou. Hrozno bolo odkalené a fermentácia prebiehala pri nízkych teplotách okolo 13 stupňov Celzia. To dodalo vínam špeciálnu arómu.
Každé z nich osloví a zaujme, ale mojim favoritom je Lipovina. Možno je to tým, že víno zrelo 3 mesiace v dubových sudoch, čím sa krásne nadýchalo.
Tokaj k vianociam absolutne patrí, pretože je to slovenské zlato a široká škála vôní a chutí navodí tú správnu vianočnú atmosféru. Priamo k Vianociam máme vytvorený produkt – je to vianočný kufrík, ktorý obsahuje kolekciu 6 vín z našej produkcie. Tieto vína sú vhodné ku klasickej slovenskej štedrej večeri.
Nájdete v ňom vína pre jednotlivé chody. Napríklad ku kapustnici je výborným spoločníkom tokajské samorodné suché 2008. Toto víno je aj veľmi dobrým aperitívom. Pre vianočnú pohodu odporúčam Tokaj cuvée, slamové víno ročník 2021.
Od roku 1990 píšu svoj príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína.
Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.