Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Počas týchto horúcich letných dní sa nám žiadajú ľahké pokrmy, ktoré zbytočne nezaťažujú náš organizmus. Príprava kvalitných cestovín nám nezaberie ani veľa času v kuchyni a v spojení s aktuálnou širokou ponukou sezónnej zeleniny vytvorí ľahký obed či večeru. K paste Primavera odporúčam toskánske ružové víno Santa Cristina Giardino Rosé 2022.
Čas prípravy: 15 min
Počet porcií: 3-4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. V hrnci s osolenou vriacou vodou uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, kým nebudú al dente.
2. Scedíme a odložíme. Medzi tým si nakrájame zeleninu. V hlbokej panvici si zohrejeme olej na strednom ohni, alebo na strednom stupni indukcii.
3. Najskôr pridáme červenú cibuľu a mrkvu. Restujeme 2 minúty. Potom vložíme červenú papriku a 2 minúty restujeme.
4. Pridáme cuketu a zelené fazuľky restujeme 2-3 minúty, kým zelenina nezmäkne. Prisypeme cesnak, talianske korenie a restujeme ďalšie 2 minúty.
5. Hotovú zeleninu premiešame s cestovinami, polejeme s citrónovou šťavou a s vodou z cestovín.
6. Pridáme 4 lyžice strúhaného parmezánu a nasekanú petržlenovú vňať.
7. Celé to ešte raz dobre premiešame, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a posypeme parmezánom. Môžeme servírovať.
Rodinný podnik De Cecco vznikol v roku 1886 v Abruzze v Taliansku. Významným medzníkom pre spoločnosť De Cecco sa stal rok 1986. V tomto roku rozhodli rozšíriť svoju produkciu o výrobu olivového oleja. Dnes sa podnik zaoberá aj produkciou paradajkových produktov, múky a slaného pečiva. De Cecco je jednotkou na talianskom trhu, tretím najväčším výrobcom cestovín na svete a prítomný vo viac ako 100 krajinách.
De Cecco vyberá najlepšiu tvrdú pšenicu z Talianska, Kalifornie a Arizony. Talianska pšenica je dôležitá pre chuť. Pšenica z Kalifornie a Arizony obsahuje kvalitné bielkoviny, vďaka ktorým sú cestoviny „pevné a elastické. De Cecco produkuje semolinovú múku, ktorú si melú vo vlastnom mlyne. Vo Fara San Martino melú semolinu pomocou vlastnej vody pri teplote nižšej ako 15 °C. Táto pomalá metóda lepšie rešpektuje semolinu a zachováva integritu lepku. V roku 1889 Filippo De Cecco vynašiel stroj pre pomalé sušenie cestovín za nízkej teploty, ktoré používajú v podniku dodnes.
Recept na Pasta Pasta Primavera vznikol v Spojených štátoch v 70. rokoch minulého storočia. Ide o delikátnu kombináciu cestovín v smotanovej omáčke s čerstvou zeleninou. Omáčka sa zvyčajne robí zo smotany alebo syra, čo jej dodáva bohatú a hladkú textúru. Lenka použila syr parmezán. Zelenina obsahuje zmes čerstvej sezónnej zeleniny, ako je paprika, cuketa, fazuľka a brokolica. K Pasta Primavera som vybrala ľahké, ružové, toskánske víno Giardino Rosé 2022 z vinárstva Santa Cristina. Víno sa výborne kombinuje s jemne krémovou parmezánovou omáčkou a sviežou zmesou sezónnej zeleniny.
Giardino Rosé vyjadruje toskánsky vidiek a pôvod. Časť pozbieraného hrozna bola odstopkovaná, rozdrvená a veľmi šetrne lisovaná, aby sa získal mušt svetlej farby. Druhá časť bola zbavená stopiek, rozdrvená a niekoľko hodín macerovaná v nerezových nádržiach. Atraktívna a príjemná vôňa s ovocnými tónmi granátové jablká, ružového grapefruitu, lesných jahôd a hrušky. Chuť je ľahká, svieža so stredne dlhým ovocným záverom. Ukázať víno na eshope.
Vysoko na toskánskom svahu neďaleko Sieny a Perugie leží historické mesto Cortona. Vinárstvo Santa Cristina bolo postavené na základe projektu Hydea vo Florencii v roku 2006. Moderná stavba rešpektuje minimálny vplyv na životné prostredie a okolité územia.
Vinárstvo bolo pomenované po Santa Cristina Red, historickom víne a symbole vinárstva už viac ako 70 rokov. Najmodernejšie technológie a neustály výskum rodiny Antinori posilňuje a upevňuje vinárske tradície a lásku k toskánskemu územiu.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.