Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Vianoce máme spojené so sladkou vôňou škorice, klinčekov, medu či perníkového korenia. Ako posledný v tomto roku si pre vás Lenka pripravila recept na vianočnú perníkovú tortu. A aké víno sa k nej hodí? Odporúčam Tokajské samorodné sladké víno z vinárstva Ostrožovič.
Čas prípravy: 1 hodina/namáčanie 2hod., počet porcií: 12 ks/tortová forma priemer 22-23cm
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. Pripravíme si džemovú plnku. Sušené marhule si namočíme na 2 hodiny do vody.
2. Potom nakrájame na malé kúsky a zmiešame s džemom a rumom.
3. Vymiešame med s cukrom a následne pridáme kefír a roztopené maslo.
4. Ďalej pridáme vajce, múku, kakao, kypriaci prášok do pečiva a perníkové korenie. S ponorným mixérom vypracujeme cesto.
5. Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na túto vrstvu vylejeme džemovú plnku.
6. Nakoniec nalejeme zvyšok cesta. Pečieme na 180 °C 50 - 60 minút, záleží od rúry.
7. Na vychladnutú tortu si spravíme čokoládovú polevu ganache. Dáme zovrieť smotanu, čokoládu nasekáme na kúsky.
8. Zalejeme vriacou smotanou necháme postáť 3 - 4 minúty a zamiešame. Polevu nalejeme na tortu.
9. Vrch poprášime zlatým jedlým práškom. Necháme aspoň hodinku v chladničke a môžeme podávať.
Med je sladká superpotravina, ktorá nám pomáha vo viacerých oblastiach. Má upokojujúci účinok. Pomáha pri podráždení nervového systému, vyčerpaní a pri zaspávaní. Je vysoko účinný v boji proti baktériám a má antibakteriálne, protizápalové, protiplesňové, antioxidačné účinky. Lokálne sa používa na podporu hojenia rán. Med obsahuje 22 aminokyselín, 27 minerálov a 5 000 enzýmov. Jedna polievková lyžica medu obsahuje 64 kalórií, nespôsobuje nárast cukru a zvýšené uvoľňovanie inzulínu ako biely cukor.
Tokajské vína sa veľmi dobre kombinujú k tradičným, slovenským vianočným sladkým dezertom, ktoré obsahujú med, ovocie a oriešky. Práve preto odporúčam k perníkovej torte samorodné sladké víno z Tokajskej oblasti z vinárstva Ostrožovič. Jemné pikantná marhuľová plnka medzi dvoma vrstvami krehkého perníkové cesta s tokajským vínom vytvára úžasnú kombináciu chutí. Víno vnesie sviežosť a sladkosť. So sladkou chuťou a korením víno prinesie i nádych ľahkosti.
Biele víno so zlatožltým farebným odtieňom. Vo vôni chlebovinka s tónmi po sladkých hrozienkach a po sušenom letnom ovocí. Plná extraktívna chuť po medovej kvapke s notou po lieskových orieškoch s citrusovou šupkou. Víno na eshope.
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch - Vlčina, Chotár a Makovisko. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery 3až 6-putňové a Tokajská výberová esenciasa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vinárstvo produkuje aj skvelé reduktívne vína. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.