Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
O Robertovi Mondavim sa hovorí ako o priekopníkovi z Napy. Bol synom talianskeho prisťahovalca. Neskôr bol nútený opustiť rodinný podnik. Na pozemkoch, ktoré dostal ako odstupné založil v roku 1966 vinárstvo. To sa stalo v priebehu rokov synonymom úspechu ale aj vzoru pre mnohých v krajine.
Víno Roberta Mondaviho Reserva 1998 sa hodnotilo pomocou systému Coravin.
Ako prvý, okrem iného zaviedol reguláciu teploty počas kvasenia alebo dôležité vyzrievanie v nových barikových sudoch. Jeho predstava moderného amerického vína spočívala v charaktere. Nie je tajomstvom, že vzorom mu boli najlepšie francúzske vína z oblasti Bordeaux a Burgundska. Aj keď sa nevyhol kritike z vplyvu globalizácie a uniformity jeho vín. Jeho vína ako Opus One, Reserva Cabernet či Fumé Blanc jednoznačne patria k najlepším vínam amerického kontinentu.
V súčasnosti obhospodaruje viac než 1300 ha vinohradov v rôznych častiach sveta. Slávny vinársky časopis Decanter mu udelil v roku 1989 titul Muž roka.
Základom jeho úspešnej rezervy 1998 je Cabernet (84%) z vinohradu To Kalon v Oakville. Do partie sa pridáva 11% Cabernetu Franc, 4% Merlot a štipka Petitu Verdot. Vinohrad To Kalon patrí k najlepším terroirom z Napy. Hlboká štrková pôda s dobrou drenážou podporuje zdravý rast. Klimatické podmienky zase predĺžený vegetačný cyklus viniča. To Kalon zahŕňa aj legendárny I-Block z ktorého sa vyrába pravdepodobne najlepší Sauvignon Blanc Severnej Ameriky. O mimoriadnej kvalite svedčí aj fakt, že hrozno z To Kalon sa predáva po 30000 dolárov za tonu!
Ročník 1998 patril medzi veľmi komplikované. Hrozno sa oberalo vo vysokej kvalite v jednej z najdlhších kampaní dekády. 40% hrozna pre toto víno pochádza z už spomínaného To Kalon, zvyšok z najlepších parciel Oakville, Stags Leap District, Carneros a Napa Valley.
Reserva Cabernet fermentuje po jemnom lisovaní a odstopkovaní pomalšie, aj vďaka pôvodnej kvasinkovej mikroflóre. Francúzske sudy a viacnásobné stáčanie či fľašovanie bez filtrácie patria k povinnej výbave všetkých veľkých vín. Problémom môže byť v niektorých ročníkoch pH. Tu sa pri zbere „otáčkomer" zastavil na rozumných 3,69. Konečné alkoholové „opojenie" nepresiahlo 13,5%. Staršie a významné ročníky ako napr. 1973 alebo 1974 mali 13, resp. 12,6% alk. Čo by za to dali v Bordeaux - 2009 alebo 2010...
Zaujímavosťou je, že od ročníka 2011 obsahuje etiketa už aj magické slovíčko To Kalon. No nie je vylúčené, že sa objavilo aj v ďalších plneniach z minulosti. Degustované víno, predstavuje hodnotnú zberateľskú záležitosť. Pôvodná rezerva vyzrieva 15 mesiacov, víno s touto etiketou sa vyskytuje skutočne zriedka.
Jedná sa o "limitovanú sériu" s predĺženým vyzrievaním na 17 mesiacov a okrúhlou "pečaťou" hnedej farby v pravom hornom rohu etikety a označením šarže na zadnej strane - L240400. Alkohol je deklarovaný na 14% obj. Oproti pôvodnej sú farby aj kvalita papiera kvalitnejšie. Existuje aj verzia, bez "pečate", s rovnakým alkoholom, bez predĺženého vyzrievania a s údajom Non - Filtré. Zberatelia sa môžu roztrhať.
Víno sa hodnotilo cez systém Coravin, ktorý umožňuje takmer "nepozorovane" ochutnať akékoľvek víno s prírodným korkovým uzáverom bez nutnosti obáv o jeho osud. Systém vyvinul americký inžinier Greg Lambrecht so zámerom naliať si víno z fľaše tak aby bola zabezpečená jeho kvalita a vývoj bez nutnosti otvorenia.
Všetko zvláda pomerne jednoduché a zároveň geniálne zariadenie za pomoci chirurgickej ihly a náplne s argónom. Jeho jedinou nevýhodou tak môže byť obmedzený počet fliaš v pivnici či reštaurácii. Fľaša vína bude priebežne degustovaná za účelom hodnotenia jeho senzorickej kvality a vývoja.
Vzhľad: Bordovo červená farba s pozoruhodnou rubínovou iskrou a jemným tehlovo sfarbeným okrajom. Víno zanecháva jemný mahagónový film na kalichu. Výrazná slza.
Vôňa: Ušľachtilá, vyzretá s terciárnym aspektom. Pripomína creme de cassis, višne v čokoláde a colu. Po zakrúžení cédrové drevo či dotyk kože. Napĺňa očakávania.
Chuť: Dynamický nástup. Suché s delikátnou kyselinkou. Očakávaný kasisovo - minerálny nástup tlačia plne integrované avšak stále informatívne triesloviny. K telnatému „oakville" karamelovo-kokosovému závoju sa neskôr pridáva prekvapujúci piperitone s korenistým dotykom. Dlhý, minerálny a pokojný záver bez zbytočného pátosu.
Teplota podávania: 18°C.
Kalich: Riedel Vinum Bordeaux 1986.
Dekantácia: Nie (víno bolo degustované cez systém Coravin model Eight).
Potenciál: Teraz plus 5 rokov s priebežnou degustáciou.
Gastronómia: Rib Eye Barbecue (medium), omáčka so zeleného korenia, zemiakové pyré. Moje hodnotenie: 92/100
Záver: Vynikajúca kondícia vína. Klasický strih s dávkou šarmu a termickým faktorom oblasti.
Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve Napa Valley 1998 si môžete kúpiť v našom eshope.
Víno hodnotil Rastislav Šuták, účastník majstrovstiev sveta Someliérov v argentíne a someliér Wineplanet.sk
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.