Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Región Champagne patrí najsevernejšie apelácie vo Francúzsku. Napriek tomu región Champagne práve profituje z chladnejších klimatických podmienok, ktoré zabezpečujú dostatok acidity v základných vínach. Tak potrebnej pre vinifikáciu a vyzrievanie.
Dôležitým prvkom oblasti je pôda. Kriedová pôda s vysokým obsahom vápenatých zložiek sa v Champagne tvorila pred 30 miliónmi rokov. Podobnú nájdeme aj v Anglickom Doveri. Portlandský, jurský alebo kimeridžský vápenec s množstvom fosílii dostatočne zadržiava vlahu, navyše dobre akumuluje slnečné lúče. Vinič v regióne pestovali už Rímania (50 p.n.l.). Oficiálny dokument upravujúci oblasť bol prijatý už v roku 800.
Oblasť disponuje vyše 34 000 ha vinohradov. Ich výmera každoročne stúpa. Ročná produkcia je približne 309 miliónov fliaš ročne (údaj z r. 2012). V 324 obciach nájdeme 43 Premier Cru a 17 Grand Cru klasifikovaných vinohradov. Priemerná teplota oblasti je 10,6°C. Ročný úhrn zrážok predstavuje 662 mm. Oblasť bola zákonom definovaná už v roku 1927 – Vin Originaire de la Champagne Viticole.
Región Champagne sa rozdeľuje na 5 základných oblastí: Montagne de Reims, Valle de la Marne, Côtes des Blancs, Côtes de Sézanne a Côtes des Bar (Aube). Každá jedinečná svojou mikroklímou a pôdou. Pokiaľ v Marne dominuje Pinot Meunier, tak v Blancs zase Chardonnay. V Aube je to Pinot Noir. Tým to však nekončí, rozdiely v kvalite pôdy (s tým súvisiace ceny vinohradov a hrozna) existujú aj v rámci jednotlivých obcí. Chouilly (Côtes des Blancs) nemôže a nebude nikdy tak cenené ako napr. Cramant.
Klasifikácia jednotlivých vinohradov (posledná v 1985) definuje kvalitu a bonitu hrozna (aj pôdy). Zhodnocuje a prerozdeľuje možný úspech vín na trhu. Avšak automaticky nepriznáva kvalitu vín. Najvyšší rating, teda 100%, majú vinice Grand Cru (Montagne -9, Marne -2 a Côtes de Blancs -6), s výnimkou Chouilly a Tour-sur-Marne. 90%-99% majú vinohrady kategórie Premier Cru (43), napr. Cuis, Dizy (Jacquesson), Vertu (Larmandier-Bernier). Neklasifikované majú rating 80-89%. Aj z nich však môžu pochádzať excelentné vína, napr. Vrigny od Egly-Ouriet.
V regióne dominujú tri unikátne odrody. Najrozšírenejšia je Pinot Noir. Jedinečná odroda, z ktorej sa vyrábajú tie najkomplexnejšie vína sveta.
Len v Champagne je registrovaných viac ako 100 klonov. Druhou najpopulárnejšou je Pinot Meunier. Senzibilná odroda citlivá na mráz as odlišným vedením (Vallé de la Marne) vo vinohradoch. Jedným z "advokátov" je aj fenomenálny Krug.
Hoci je to Chardonnay, ktorého charakter z Burgundska kopíruje polovica sveta. V oblasti sa pestujú ďalšie pozoruhodné odrody: Arbanne (napr. Moutard), Petit Meslier (napr. Jacquesson), Pinot Blanc či Fromentau (Pinot Gris). V minulosti bola populárna aj odroda Gamay, ktorej vysádzanie sa v polovici 20. storočia zakázalo.
Dôležitým faktorom (aj pre budúcnosť, hlavne z hľadiska rovnomernej kvality a štýlu základných vín) je ročník. Pokiaľ bola fľaša skladovaná v optimálnych podmienkach, nie je výnimkou, že bude v dobrej kondícii aj po 100 rokoch. Z pohľadu vývoja je Champagne jedno z najvhodnejších vín na archiváciu. Jednou z príčin je, že nie všetky základné vína podstupujú jablčno-mliečnu fermentáciu. Výnimočné ročníky v Champagne po 2. svetovej vojne sú: 2009, 2008, 2002, 1996, 1990, 1988, 1982, 1979, 1976, 1966, 1964, 1961, 195 1947, Podmienkou je, že uvedený ročník sa musí na 100% zhodovať s deklraovaným na etikete.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.