Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Vinárstvo Vie di Romans patrí rodine Gallo už od začiatku 20. storočia. Leží v oblasti Friulli Isonzo pozdĺž starovekej rímskej cesty a na základe toho vznikol názov Vie di Romans. Od roku 1978 stojí na čele vinárstva Gianfranco Gallo, ktorý zaviedol radikálne zmeny vo vinárstve, základná reorganizácia vinohradov.
Od roku 1990 sa každý vinohrad vinárstva Vie di Romans a odroda vinifikuje samostatne s uvedeným názvom vinohradu na etikete a od 1992 vinárstvo dáva na trh biele vína až po dvoch rokoch po zbere.
Produkcia zdravého hrozna a vína závisí podľa Gianfranca Galla od troch faktorov: vinohradníctvo, vinárstvo a vinár. Vinohradníctvo zahŕňa efektívnu starostlivosť o vinohrad s ohľadom na terroir, vinárstvo je kombináciou šetrnej technológie spracovania hrozna so skúseností vinára.
Vinárstvo vlastní 60ha v oblasti Mariano del Friulli, ktorá patrí do DOC Friulli Isonzo. Je to najvýchodnejšia vinohradnícka oblasť severného Talianska v blízkosti hraníc Slovinska a je charakteristická dvomi úplne odlišnými pôdnymi typológiami. Pôda má červenkasté sfarbenie v dôsledku vysokej koncentrácie oxidu železnatého. Región je jedinečnou oblasťou, kde sa striedajú vetry z Jadranu a zo severného kontinentu.
Vlhké aj suché, chladné a teplé sa zbiehajú a vytvárajú klímu vyznačujúcu sa neustálymi zmenami. Prevládajú chladnejšie kontinentálne východné vetry (Bora) a teplejšie a vlhšie vetry zo Stredozemného mora. Charakter vín ovplyvňuje aj rieka Isonzo.
Každá vinica má svoj osobitý charakter a preto na etikete každého vína Vie di Romans nájdete okrem názvu odrody aj názov vinohradu. Každý terroir poskytuje určitú variabilitu: „Je na rozhodnutí vinára, či zachytí jedinečnú podstatu alebo ju použije všeobecnejším spôsobom. „
Produkcia vína je prísne limitovaná, pričom každá odroda vyniká svojou neopakovateľnosťou a dlhovekosťou. Gianfranco Gallo vyrába jedny z najkrajších bielych vín v Taliansku, ktoré vystihujú podstatu oblasti Friuli.
Dolée Friuliano 2015 (eshop) - hrozno odrody Tocai Friuliano pochádza z vinohradu Dolée, kde sa oberalo 11. septembra. Dolée je charakteristický skôr plytkou pôdou s vyšším obsahom štrku s červenkastým sfarbením. Víno ležalo 8 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Bohatá vôňa mirabeliek, bieleho korenia a medu. Plná chuť s termickým charakterom. Komplexne pôsobiace víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Vieris Sauvignon Blanc 2015 (eshop) - Vieris je názov vinohradu a víno je vyrobené z francúzskeho klonu Sauvignonu blanc. Hrozno bolo zberané v troch etapách – 10., 12. a 15. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Kvetinovo herbálne vo vôni. Svieže kyselinky, stredne plné telo a dlhý minerálny záver. Víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Piere Sauvignon Blanc 2015 (eshop) – Piere je názov vinohradu, ktorý leží na stredne hlbokej pôde s vyšším obsahom štrku a konglomerátov s červenkastým sfarbením. Víno je vyrobené z talianskeho klonu Sauvignon Blanc. Hrozno bolo zberané až 4 etapách – 3., 4., 7. a 8. septembra. Víno ležalo 10 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Komplexný Sauvignon s typickým prejavom oblasti. Intenzívna vôňa jadrovín a riečneho štrku. Neskôr med a sušené ovocie. Chuť s vynikajúcou štruktúrou. Plné telo s citrusovo orieškovým prejavom. Živé a šťavnaté v dochuti. Potenciál do 2030.
Dut´Un 2014 (eshop) – Cuvée 50% Chardonnay a 50% Sauvignon Blanc z vinohradov Vie di Romans a Vieris. Hrozno bolo zberané 15. a 22. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Intenzívny aromatický prejav podporuje bohatá a noblesná chuť s množstvom jemných nuáns. Ovocná textúra, pikantná kyselinka a maslovo orieškový záver. Víno, ktoré inšpiruje s potenciálom dve dekády rokov.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.