Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach.
Na naše otázky odpovedá Darina Géciová a David Papillon.
My sme mimoriadne nadšený z nášho Rieslingu 2020, ktorý zrel v betónom vajíčku. Hrozno Riesling (rizling rýnsky) pochádza z prvého BIO certifikovaného vinohradu na Slovensku, ktorý bol vysadený v roku 1998. Betónové vajíčko dáva vínu plné telo a necháva mineralitu sa krásne prejaviť.
Určite treba vyskúšať Bublinky, version: rosé 2020. Toto ružové perlivé víno je vyrobené metódou petillant naturel (pét nat). Je to prvá fermentácia zachytená vo fľaši a po vyzretí vo fľašiach sú kaly následne odstrelené – degoržované. Víno je číre, jemné bublinky nechajú vyninknúť elegancii ružového pinot noiru.
My sme príchod jesenného počasia zahájili kombináciou nášho Rieslingu 2020 a varenými zemiakmi s maslom, sous vide lososom preliatym omáčkou buerre blanc, do ktorej sme pridali domácu kyslú smotanu, čo tomu dodalo jemnú kyslosť ktorá skvele ladila s Rieslingom a na dekoráciu a dochutenie sa na vrchu vynímali šalviové lístky opražené na masle. To viete...hlavná ingrediencia francúzskej kuchyne je MASLO :)
Pinot noir je jedno z našich najobľúbenejších vín. Je to francúzsky pinot – ľahké červené víno – burgundský štýl, úžasná aromatika. Máme ho v 2 verziách. Jedna je Symposion (víno zrelo v sklolamináte a vo fľašiach) a druhá sa volá Pinot noir (víno zrelo rok v dubových sudoch a následne vo fľašiach).V predaji sú momentálne ročníky 2019.
Jedna z pripravovaných noviniek na ktorú sa veľmi tešíme je Macération sauvignon, 2021. Je to Oranžový sauvignon blanc ktorý zrel rok v betónovom vajíčku. Veľmi zaujímavá kombinácia, na ktorú sa už nevieme dočkať.
Toto víno má (tak ako niektoré ďalšie z našich vín) francúzsky certifikát VIN MÉTHODE NATURE. Sme jediné vinárstvo na Slovensku s týmto certifikátom. Pre nás je to úspech ho získať. Znamená to že naše vína sú ekologické ale zároveň vyrobené naturálnou metódou, bez pridania síry, alebo len s minimom pridanej síry do 20 mg/l.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.