Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Pre mnohých milovníkov vína a pre naše nežnejšie polovičky je Tramín vstupnou bránou do sveta kvalitných vín. Za jej úspechom je aj krásna a mohutná aromatika pripomínajúca sladké korenie, ružový olej alebo sušené ovocie spojené zväčša z dlhou a plnou dochuťou.
Tramín Červený je odroda, ktorej pôvod je stále nejasný. Mnohí odborníci považujú ako pravlasť tejto odrody Francúzsko alebo severné Taliansko. Jasné je to, že táto odroda bola pri vzniku niekoľkých púčikových variácií ako napr. Traminer Blanco alebo Gewürztraminer. V našich končinách sa často používa ako základ na šľachtenie nových odrôd. Vďaka tomu máme odrody ako Pálava alebo Devín.
Objavte Tramín červený v našom eshope.
Tramín má mnoho tvárí a dnes ho pestujú takmer v každej známej svetovej vinohradníckej oblasti. Tie najklasickejšie sú Alsasko vo Francúzsku, Alto Adige v Taliansku alebo v Novozélandskej apelácií Marlborough. Každá táto lokalita dodáva vínu určitý chuťový aj aromatický profil, ktorý dotvára a upravuje samotný vinár.
Je dobré si porovnať prejav tejto odrody napríklad od Alsaského biodynamického vinára Zind–Humbrecht, ktorého vína patria medzi to najlepšie a najcennejšie čo viete z tejto oblasti ochutnať. Určite nezabudnite na modernejší a sviežejší štýl z Nového Zélandu, kde vinárstvo Villa Maria pestuje Tramín v chladnejších lokalitách Marlborough.
Pre slovenských lokálpatriotov je skoro povinné otvoriť si fľašu z Nitrianskej oblasti. Malé vinárstvo Žitavské vinice sa zaoberá produkciou limitovaných a sladkých vín z tejto odrody.
Vína tejto odrody sa hodia skvelo k dobrej gastronómii. Je pritom jedno, či si otvoríte vína z Európy, Nového sveta alebo vášho obľúbeného slovenského vinára. Mladé ročníky a sviežejšie vína kombinujte s ovocnejšími šalátmi alebo s korenistou ázijskou úpravou rýb.
Ak patríte k milovníkom klasických jedál, pripravte si paštétu z kačacích alebo husacích pečienok a k nej podávajte staršie alsaské víno. Sladké výbery Tramínu sú vhodné ako digestív alebo k veľmi sladkých dezertom na báze sušeného ovocia alebo medu.
V každom prípade si túto krásnu odrodu otvorte v kruhu priateľov. Určite by nemala chýbať žiadnej kamarátskej ochutnávke vína alebo vo vašom archíve.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.