Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Už naše babičky vedeli, že med je všeliek. Používali ho aj pri pečení vianočných dobrôt. Medová torta s orechmi, ktorú pripravila Lenka, je pre pokročilé a zručné kuchárky, ale ten výsledok stojí za to. Vyžaduje si čas a trpezlivosť rovnako ako vyrobiť kvalitné víno.
Prekvapte svoju rodinu cez Vianoce medovou tortou a k nej jej ponúknite výnimočný, sladký Riesling z vinárstva Chateau Ste. Michellle.
Čas prípravy: 40 minút, pečenie 30 minút, počet kusov: 12-14
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Med je významným antioxidantom. Výskumy ukazujú, že antioxidanty obsiahnuté v mede môžu zabrániť zúženiu tepien. Med je okrem iného výborným bojovníkom so stresom, obnovuje bunkový systém a tiež zlepšuje pamäť. Zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a ten stimuluje tvorbu melatonínu. Práve tento hormón je zodpovedný za kvalitu spánku a vďaka nemu budete lepšie späť.
1. V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme maslo, cukor a med. Prisypeme sódu bikarbónu a vyšľaháme do peny.
2. Vmiešame rozšľahané vajíčka a 5 minút vo vodnom kúpeli povaríme. Do misy si dáme naváženú múku a prilejeme teplú maslovo-medovo-vaječnú penu.
3. Vymiešame varechou, preložíme na dosku. Rukou vypracujeme kompaktné cesto.
4. Cesto vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 6 rovnaký časti. Každú časť vyvaľkáme na tenko (asi na hrúbku 2 mm) a orežeme do tvaru kruhu (pomôže nám vtom tortová forma alebo tanierik).
5. Najlepšie sa pracuje na silikónovej podložke, cesto sa na ňu nelepí a pri rozvaľkaní sa ľahko otáča. Pokiaľ použijeme klasickú drevenú dosku treba cesto jemne podsypávať múkou.
6. Hlboký plech si otočíme naruby hore dnom, na vrch dáme papier na pečenie aj s jedným cestom a pečieme vo vyhriatej rúre 180° C asi 5 minút.
7. Upečený plát vyberieme a stiahneme z neho papier na pečenie. Tento postup zopakujeme 6krát.Odrezky, ktoré nám ostali, spojíme a vyvaľkáme z nich postupne ešte 1 okrúhle cesto a upečieme.
8. Vychladnuté cesto rozmixujeme na mrveničku a odložíme bokom. Upečené pláty necháme vychladnúť a zatiaľ pripravíme krém.
1. Maslo vyšľaháme do peny a postupne za stáleho šľahania pridávame kondenzované mlieko a vychladnutý zlatý klas, ktorý sme si vopred uvarili podľa návodu na obale.
2. Jednotlivé medové pláty naplníme plnkou. Na jeden plát som dávala asi 3 polievkové lyžice plnky.
3. Rozotrieme a posypeme nasekanými orechmi, preložíme ďalším plátom a pokračujeme, kým neminieme všetky pláty.
4. Na poťahový krém si dáme zohriať smotanu a bielu čokoládu. Keď sa čokoláda rozpustí, necháme chvíľu vychladnúť.
5. Mascarpone so sladkou smotanou a vanilkovým cukrom vyšľaháme a pridáme rozpustenú čokoládu. Krém znovu premiešame.
6. Celú tortu potrieme krémom. Celú tortu posypeme pripravenou mrveničkou z jedného plátu (môžete do nej primiešať nasekané orechy, ak chcete) a dáme do chladničky aspoň na 12 hodín, ideálne cez noc, aby nám krásne cesto zmäklo.
Párovanie vína s dezertom môže prekvapiť a pozdvihnúť slávnosť večera. Pri výbere vína k medovej torte s orechmi som sa zamerala na tri hlavné ingrediencie a to med, orechy a krém. Ethos Riesling z vinárstva Chateau Ste. Michelle 2013 s terciárnym charakterom kandizovaného exotického ovocia s medom a jemnou kyselinkou výborne podporí medovo orechovú chuť torty a osvieži sladkú chuť krému.
Riesling zlatisto slamovej farby. V komplexnej vôni dominujú kandizované marhule, papája, hrozienka a med. Bohatá a koncentrovaná ovocno medová chuť vyvážená s jemnou kyselinkou. Krásne vyzretý a koncentrovaný sladký Riesling. Momentálne dostupný už len u nás. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo bolo založené v polovici 20. storočia vo Woodinville blízko mesta Seattle. Pod súčasným menom produkuje vína od roku 1967. Je lídrom v produkcii Rizlingu viac než 45 rokov. Ponúka osem rôznych štýlov tejto odrody.
Všetky pochádzajú z Columbia Valley. Od sedemdesiatych rokov minulého storočia patrí k lídrom vo výrobe ľadových vín. Ročne navštívi toto vinárstvo viac než 300 000 turistov z celého sveta. V roku 2004 bolo vybrané časopisom Wine Enthusiast za Vinárstvo roku v Amerike. Moderné vinárstvo okrem iných participuje na partnerstve s rodinou Antinori (Col Solare). S Ernstom Loosenom z Mosely produkuje výnimočný Riesling Eroica, ktorý sa zaraďuje k najlepším z kontinentu. Vinárstvo napreduje v implementácii moderných technológii ako aj udržateľnom hospodárení. Vo výskume spolupracuje s Washington State University.
Zdá sa, že vinárstvo dosiahlo všetko. Vinárstvo bolo tento rok predané súkromnej investičnej spoločnosti Sycamore Partners Management.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.