Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Manželia Ostrožovičovci píšu svoj vínny príbeh v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska už od roku 1990. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Pre Jaroslava Ostrožoviča však Tokaj neznamená len víno, ale aj kus krásneho kraja. Prečítajte si náš rozhovor s vinárom a majiteľom vinárstva s najdlhšou históriou na slovenskom Tokaji.
SÚŤAŽ - Vyhrajte pobyt na Tokaji s vinárstvom Ostrožovič
Tokajský región je kraj, kde som sa narodil a vyrastal som. Počas štúdia strednej odbornej školy vinohradníckej a vinárskej v Modre sa u mňa začal postupne vytvárať vzťah k pestovaniu hrozna a vína. Po ukončení strednej školy som pokračoval v štúdiu na vysokej škole v Lednici na Morave. Južná Morava vo mne utvrdila rozhodnutie zasvätiť svoj život vinohradníctvu a vinárstvu. Vtedy som nasal veľa informácií, ktoré využívam doteraz. Musím povedať, že s odstupom času, čo už v tejto brandži fungujem, by som asi svoje rozhodnutie vyrábať tokajské vína, nemenil.
Tokaj pre mňa neznamená len víno, je to kus krásneho kraja. Pokiaľ cestujete po svete a vnímate tie všetky veci okolo, tak zistíte, že kraj, kde žijete, je krásny. To potvrdzuje aj stúpajúca návštevnosť v regióne Tokaj. Ľudia tento kraj obdivujú. Krajinotvorba, ktorú tvoria vinice a ľudská práca, je veľmi dôležitým faktorom. Tokajský región za posledných 15. rokov skutočne vyrástol. Vysadilo sa veľa nových vinohradov, zveľadila sa krajina, vytvorila sa infraštruktúra, čo sem výrazne ťahá ľudí aj napriek tomu, že Tokajský región je vzdialený od hlavného mesta 450km. Ďalšie veľké mesto Košice je vzdialené 50km a my nie sme turistická destinácia, okrem vína a samozrejme veľmi pekného prostredia. Turizmus sa začal rozvíjať až v poslednom období . Víno z Tokaja je to kus krásnej prírody odzrkadlený v pohári vína.
Zmena klímy pravdepodobne nastala, či už je to činnosťou človeka, alebo je to prirodzený cyklus vývoja našej planéty. Ťažko povedať. Budeme sa musieť týmto veciam prispôsobiť. Prejavuje sa to horúcimi letami, oberačky začínajú oveľa skôr ako to bývalo. Hrozno pri zbere dosahuje vyššie cukornatosti. Tomu všetkému sa musí prispôsobiť agrotechnika pestovania. Zatiaľ veci týkajúce sa zavlažovania neriešime, ale pokiaľ tento vývoj bude postupovať, bude potrebné do budúcna uvažovať aj týmto smerom. Momentálne jemnejšie oteplenie, ktoré máme, sa skôr prejavuje pozitívne. Dobré ročníky mávame teraz už pravidelne.
Výroba tokajského vína sa začala meniť začiatkom 90tych rokoch, keď sa otvorili hranice. Dnes už môžeme povedať, že v Tokaji sa vyrába víno dvoma cestami, modernou, ale i tou klasickou cestou. Momentálne ľudia preferujú ľahšie vína s ovocným charakterom. Víno sa stalo kultúrnym nápojom a je súčasťou spoločenských udalostí. Človek uprednostňuje vo väčšej miere práve tie ľahšie, reduktívne vína. Klasický Tokaj na druhej strane je niečo tradičné, je to svetová rarita. Predpokladám, že táto klasika stále ostane v regióne zakorenená, pretože je to vlajková loď tohto regiónu. Tokaj sa výrazne odlišuje od iných vinohradníckych oblastí sveta a tokajské vína majú svoj výrazne špecifický charakter. Nedajú sa vyrábať z celej produkcie, a nie každý rok, pretože sa vám nemusí vytvoriť botrytída a následne cibéby. V našej firme sa držíme klasických postupov pri výrobe tokajských výberových vín. Odrodové vína Furmint, Lipovina a Muškát žltý vyrábame už od roku 1993 reduktívnou metódou. Boli sme prví na Tokaji a možno aj na Slovensku, ktorí sme mali riadené chladenie vín.
Zaujímavé do budúcnosti môže byť výroba šumivých vín z Tokaja. Odrody Furmint a Lipovina majú prirodzene vyšší obsah kyselín, čo môže byť aj dobrým základom pre výrobu sektov. Myslím si, že región Tokaj ako taký, je stále nepopísaný list v zmysle šumivých vín, a to môže byť cesta do budúcnosti ako priblížiť tokajské vína aj mladšej generácii.
Na dobrý ročník v Tokaji sa musíme pozrieť z viacerých uhlov. Dobrý ročník znamená zdravá surovina, dobrá cukornatosť a tvorba cibéb – hrozienok, ktoré predurčujú výrobu tokajských výberov. Ideálne je, keď začiatkom septembra poprší, je vlhšia pôda a vyššia vlhkosť vzduchu, ktorá iniciuje štart tvorby botrytídy a následne cibéb. Botrytída je nevyhnutná pre tvorbu cibéb. Zatiaľ sa ukazuje, že pre výrobu tokajských výberov boli ročníky s trojkami pre Tokaj úžasné. Či si vezmeme ročník 1993, 2003, 2013. Zaujímavé ročníky boli aj 2005, 2006, taktiež 2018 a 2022. Teraz máme rok 2023, tak uvidíme, či sa potvrdí trojka podľa našich skúseností.
Zaujímavých ročníkov mám v pivnici viac. Moje prvé vyrobené tokajské víno bol ročník 1983 hneď po maturite na odbornej vinohradníckej a vinárskej škole v Modre. Pár fliaš stále leží u mňa v pivnici. Potom mám ešte víno zo staršieho ročníka 1963, ktoré vyrobil ešte môj otec. Krásna spomienka, je to stále úžasné víno, ktoré potvrdzuje našu teóriu s trojkovými ročníkmi v Tokaji. Pri tokajských výberových vínach, ako jedného z mála vín na svete platí, čím staršie, tým lepšie.
Ročník 2022 bol veľmi komplikovaný s extrémne horúcim a suchým letom. Potom našťastie prišiel september 5. až 15., kedy začalo pršať, čo sme potrebovali kvôli tvorbe botrytídy. Prišlo babie leto a hrozno s botrytídou sme zberali koncom októbra. Putňové víno sa nám momentálne formuje v pivnici a za tri roky s ním prídeme na trh. Samozrejme, horúce leto sa podpísalo pod celkový charakter vín. Vína majú rýchlejší vývoj vyzrievania, čiže budú skôr pripravené na pitie, ako sme zvyknutí. V roku 2022 sme vytvorili zaujímavú kupáž, po tretinkách odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý z našej nepísanej bio produkcie. Víno je vyrobené čiastočne metódou sur lie (vyzrievanie na jemných kaloch) zatiaľ sa vyvíja slušne. Fľašovať by sme ho mali až začiatkom leta a predpokladám, že to bude vlajková loď ročníka 2022 okrem spomínaných tokajských výberových vín.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.