Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Svieža vôňa kvitnúcej jablone, nektariniek a medu. Vláčna chuť s tónmi letných jabĺk a mirabeliek. Jemná ale transparentná kyselinka s dotykom minerality v dochuti. Výborná vzdušnosť a elegancia. Sľubný priestor pre vyzrievanie. Krátky senzorický opis našej najlepšej bielej odrody – Rizling rýnsky z vinárstva Rariga v Modre. Takýto ryňák rastie na hone Šarkaperky.
Rizling rýnsky je skrytý poklad Malých Karpát. Má tu ideálne podmienky pre svoj rast, ktoré premieňajú odrodu na lahodné víno svetovej úrovne.
História modranských vinohradov je spojená s Rimanmi a neskôr Nemeckými kolonizátormi, ktorí priniesli nové odrody. Tzv. meštianske vinohradníctvo plnilo svoju úlohu aj v časoch svojho najväčšieho rozmachu, dokonca aj počas tureckých nájazdov.
V 18. storočí existovala lokalizácia a kvalitatívne rozdelenie na základe kvality ( bonity ) pôdy a vysedených odrôd. Možno základ dnes chýbajúcej a potrebnej klasifikácii. Historické názvy honov aj odrody pochádzajú práve z obdobia 18. 19. Storočia. Niektoré z nich sú veľmi zaujímavé: Rakoviny, Búrky, Klobúčky či Kožúchy. Mnohým sa nedá uprieť ich nemecký pôvod: Fusberk, Hergotel alebo Špígle.
Modranské vinohrady (nie len podľa miestnych) vyzerajú v súčasnosti lepšie ako pezinské. Cestou nahor k Šarkaperkom, ktorý patrí medzi najvyššie položené sa nedá prehliadnuť rodný dom Vinca Šikulu. Krásna stavba v štýle vidieckej usadlosti niekde v južnom Anglicku zarastá burinou.
Ten pohľad trošku symbolizuje náš vzťah k vinohradom, ktorý za tie roky, od kedy si ich násilne privlastnil štát, tiež pomaly zarastal burinou. Našťastie pribúda počet starostlivo udržiavaných a zdravých vinohradov aj napriek tomu, že poľnohospodárstvo bolo pre všetky politické garnitúry frázou. Nová (neznamená mladá) generácia vinohradníkov cestuje a spoznáva vína vo svete. Tie sa v najvyspelejších krajinách vyrábajú vo vinici a či chceme alebo nie tak to bude aj u nás.
Vinárstvo Rarigovcov – otec Igor a syn Marek patrí medzi inteligentné zastávky na prehliadke medzi slovenskými vínami. Obrábajú 4,5 ha vinohradov, pripravených je ešte 3 ha ďalších. Rodinné vinárstvo tohto typu pestuje zvyčajne 15 a viac odrôd. V ponuke to potom presahuje viac ako 20 vín. Rarigovci sa koncentrujú na päť odrôd. Najmä Rizling je v ich podaní vínom na dlhé vyzrievanie a v perfektnej kondícii býva aj po desiatich – pätnástich rokoch.
Lorencár a Šarkaperky sú dva Rarigove rizlingy v mnohom veľmi odlišné ale ich spoločným menovateľom je potenciál. Z pohľadu honu Lorencár, ktorý rodina obhospodaruje už od osemdesiatych rokov ako víno s dlhou životnosťou a Šarkaperky ako veľmi mladý vinohrad, ktorý na svoj najlepší vek ešte len čaká. Jeho nadmorská výška je 300 m n. m. a patrí medzi najvyššie položené v chotári.
Obidva majú Rizling takpovediac v DNA. Najstaršie parcely Lorencáru majú aj 60 rokov a viacerých majiteľov. Vinič vysedený v širšom spone s nižšou hustotou vedením Vertiko v zostupnom smere.
Šarkaperky majú hustotu výsadby 9000 koreňov na hektár, vysadené v smere vrstevníc! Kým Šarkaperky majú žulové podložie na nižšie položenom Lorencári je v kombinácii s piesočnato – hlinitým.
Senzoricky je Rizling z Lorencáru bohatý a intenzívny vo vôni. Okrem kôstkového ovocia alebo citrusových tónov pripomína dotyk kvitnúcej lipy, medovky alebo sparenej mäty. Telo vína a jeho štruktúra má vynikajúci termický aspekt a dlhú mandľovú dochuť so štipkou bieleho korenia, ktoré sa časom a vzhľadom na ročník zvýrazňuje. Po troch štyroch rokoch prechádza do fáze útlmu.
Vtedy ho treba nechať na pokoji. Po siedmych až ôsmych rokoch vyniká marhuľovo medovou vôňou s dotykom kandizovanej pomarančovej kôry a zázvoru. Po desiatich a viac rokoch zvýrazňuje svoj pôvod terciárnym prejavom sušeného ovocia a chlebovej kôrky. Pre znalcov aj s provokujúcim petrolejovým nádychom. Transparentná chuť s pokojným charakterom a noblesou.
Šarkaperky sú zatiaľ sľubnou ukážkou delikátnosti a ľahkosti tejto nadčasovej odrody. Časom budú vína z tohto vinohradu prinášať radosť všetkým čo dokážu oceniť kvalitu nie len z rizlingu ale vína ako takého.
P.S. Z parcely vedľa pripravenej na výsadbu sa možno dočkáme skvelého Silvánu. Konečne!
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.