Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Francúzsko je známe svojou kuchyňou. Každý región sa môže pochváliť typickým jedlom, vínom a tiež syrom. Bývalý francúzsky prezident Charles de Gaulle raz povedal: „Ako môže niekto riadiť krajinu, ktorá má dvestoštyridsaťšesť druhov syra?“ Dnes sa toto číslo takmer zdvojnásobilo, odkedy de Gaulle vyslovil tieto slová v roku 1962. Ochutnať a oceniť všetky syrové výrobky, ktoré Francúzsko ponúka, si vyžaduje čas.
Najpríjemnejším aspektom ochutnávky syrov je objavovanie a experimentovanie s rôznymi kombináciami. Inšpirujte sa tipmi našej sommelierky na párovanie s vínami.
Cantal je tvrdý až polotvrdý typ syra, ktorý trochu pripomína anglický čedar. Pochádza z čias Galov a je to jeden z najstarších syrov vo Francúzsku. Cantal vyrábaný na farmách v regióne Auvergne v strednom Francúzsku môže byť v jemnejšej, jeune verzii. Silnejšia, vyzretejšia verzia entre deux je určená pre ľudí, ktorí uprednostňujú výraznejšiu chuť. Orieškovo zemitá chuť Cantalu je lahodným doplnkom do polievok a šalátov. Vo Francúzsku je to populárna voľba pre gratinovanie. TIP na víno: Zind Humbrecht ZIND, BIO 2019
„Tomme“ je všeobecný výraz, ktorý znamená „koleso syra“. Tomme de Savoie pochádza zo Savojska, vo francúzskych Alpách. Tento polotuhý syr sa vyrába z odstredeného kravského mlieka, vďaka čomu má relatívne nižší obsah tuku. Mliečna textúra Tomme de Savoie má hubovú chuť a zemitú vôňu. Výborne sa hodí k čerstvej bagete. Stredne červené víno z Côtes du Rhône alebo Shiraz prináša zaujímavú kombináciu s týmto rustikálnym syrom. TIP na víno: Arnoux & Fils Aimé Arnoux Côtes du Rhône, Séléction Parcellaire 2020
Camembert, pravdepodobne jeden z najznámejších syrov vo Francúzsku. Legenda tvrdí, že Marie Harel vyrobila syr v roku 1791 potom, čo sa tomuto remeslu naučila od kňaza pochádzajúceho z Brie. Harel predstavila svoj syr Napoleonovi III v roku 1855 a cisárova záľuba v ňom posilnila jeho povesť.
Krémový syr si získal ďalšiu obľubu, keď surrealistický maliar Salvador Dalí našiel inšpiráciu pre svoje slávne taviace hodiny po tom, čo videl koliesko tekutého syra mäknúceho na slnku.
Najlepší je pri izbovej teplote na čerstvej bagete podávaný s Beaujolais alebo iným ľahkým červeným vínom, bielym vínom z Burgundska alebo Loiry, ale i k tradičným pohárom studeného normandského jablčného muštu.
TIP na víno: Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes Saumur 2018
Brie de Meaux, niekedy označovaný ako „Le Roi des Fromages“ alebo „kráľ syrov“, sa môže pochváliť históriou, ktorá siaha až do čias cisára Karola Veľkého v roku 774. Dobre sa kombinuje so Champagne. Má jemnú, maslovitú textúru a orieškovú chuť. Jemná chuť je príjemná pre tých, ktorí nemajú radi silnejšie syry. TIP na víno: Champagne Ayala Brut Majeur
Saint Nectaire je polomäkký syr vyrobený z kravského mlieka. Kravy sa pasú na vulkanickom teréne regiónu Auvergne. Tento syr zdobil stôl Ľudovíta XIV. Hoci Saint Nectaire nájdete v každom obchode s potravinami vo Francúzsku, je podstatný rozdiel medzi tým, čo dostanete z farmy a tým, čo pochádza z priemyselných mliekarní. Veľkí výrobcovia často predávajú svoj syr bez toho, aby umožnili primerané zrenie, čo má za následok horšiu chuť a textúru ako u farmárskeho. Saint Nectaire je hladký a krémový, má zemitú vôňu pivníc a sena a orieškovú, hubovú chuť, ktorá sa dobre hodí k akémukoľvek ľahkému, strednému alebo plnému červenému vínu. TIP na víno: Domaine Chanson Savigny-Lés-Beaune 2015
Pochádza z rímskych čias, vytvorili ho Galovia a Druidi takmer pred tisíc rokmi. Je krémovejší ako väčšina ostatných modrých syrov a je ľahko rozpoznateľný podľa jedinečného vysokého valcovitého tvaru.
Fourme d’Ambert, ktorý sa vyrába z pasterizovaného mlieka od kráv Salers chovaných v regióne Puy-de-Dome, trávi najmenej dva mesiace v jaskyniach, aby dozrieval.
Spóry Penicillium roqueforti, pridané po úplnom odležaní syra, poskytujú výrazné modré žilky. Fourme d’Ambert je vynikajúci do šalátov, pridáva sa do suflé alebo samotné s chrumkavým chlebom. Lahodná kombinácia so sladkými vínami zo Sauternes.
TIP na víno: Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021
Tento syr nie je pre začiatočníkov alebo pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejší syr. Reblochon, ktorý pochádza z oblasti Álp, je nedostupný v Spojených štátoch, pretože nespĺňa zákony o pasterizácii.
Príbeh Reblochonu sa začal farmármi, ktorí sa zdržali dojenia svojich kráv až do konca, aby znížili svoju produkciu, čím ušetrili na daniach. Keď colník odišiel, farmári opäť začali dojiť a čoskoro zistili, že mlieko je teraz bohatšie na tuk. Toto mlieko použili na výrobu Reblochonu (v preklade „znova dojiť“). Zrenie syra v jaskyni alebo pivnici vytvára výraznú bylinkovú chuť, silnú dochuť a jemne štipľavú vôňu. Je dôležité, aby tento syr neprezrel, pretože zhorkne. Reblochon je ideálnou voľbou pre fondue alebo tartiflette. TIP na víno: Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis 2020
Zatiaľ čo v údolí Loiry vo Francúzsku existuje niekoľko rôznych druhov kozieho syra, Crottin de Chavignol zostáva najobľúbenejším. Tento rustikálny syr má pevnú štruktúru s orieškovou chuťou. Ako dozrieva, stáva sa robustnejším a krehkejším, vďaka čomu je ideálny do šalátov. Šalát s teplým, grilovaným Crottin de Chavignol je obľúbeným predjedlom vo väčšine francúzskych reštaurácií. Perfektne sa hodí k bielym vínam zo Sancerre. TIP na víno: Laporte Sancerre La Comtesse BIO 2021
„Smradľavý francúzsky syr“. Rovnako ako iné, ktoré majú podobnú arómu, niektorí považujú za odpudzujúcu. Époisses sa označuje ako „syr s umytou kôrou“, ktorý sa pravidelne konzervuje v tekutinách, ako je soľanka, pivo, víno alebo korenie.
Tento proces mu dodáva výraznú vôňu a červeno-pomarančovú kôru. Recept na Époisses, ktorý pôvodne vyrábali mnísi zo 16. storočia, bol neskôr odovzdaný miestnym farmárom, ktorí v tomto procese pokračovali až do moderného veku. Tento syr nie je ideálny na varenie.
Najlepší spôsob, ako jesť tento syr, je pri izbovej teplote s čerstvým hrozienkovým alebo orechovým chlebom a sladkým bielym vínom alebo silným tmavým pivom.
TIP na víno: Gérard Bertrand Vin Doux Naturel Muscat de Rivesaltes 2018
Aj keď to nie je najznámejší syr vo Francúzsku, je možno najneobvyklejší. Cancoillotte, vyrobený jemným roztavením syra Metton na malom plameni, pridaním mlieka, soli a masla, má tekutú textúru, ktorá funguje dobre za tepla aj za studena. K dispozícii vo väčšine francúzskych supermarketov. Je hladký a trochu lepkavý, chutí vynikajúco s vínom odrody Pinot Noir. Je to príjemné občerstvenie s trochou chleba. Vďaka tejto tekutej textúre je ideálny pre veľké množstvo pokrmov, poliate pečené zemiaky, pridané do polievok a omáčok alebo natriete na sendvič. TIP na víno: Albert Bichot Secret de Famille, Bourgogne Côte d´Or Pinot Noir 2020
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.