Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		6. 10. - Medzinárodný deň oranžových vín #NationalOrangeWineDay.
6. október patrí oranžovým vínam. Na prvý pohľad je jasné, že oranžové vína sú iné ako biele, ružové či červené. Majú svoj jedinečný chuťový profil a textúru a tým sa líšia od tradičných vín. V roku 2018 uznala spoločnosť Real House Wine 6. október za medzinárodný deň oranžových vín, aby zvýšila povedomie o tomto menej známom štýle vína. Oranžové vína sú výbornou alternatívou k bielym, ružovým, dokonca i k ľahším červeným vínam.
Oranžové víno je momentálne jednou z najpopulárnejších tém vo vinárskom svete. A podľa toho, koho sa spýtate, buď ho milujú alebo nenávidia.
Oranžové vína sa vyrábajú ako kedysi, bez väčších zásahov, keď ešte neexistovali technologické vymoženosti. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, kde vína i zrejú. Farba vína pochádza z predĺženého kontaktu hrozna so šupkou. Biele hrozno vinifikuje podobným procesom ako pri výrobe červených vín (t. j. kvasiace hrozno sa nechá niekoľko dní odpočívať so šupkami, semenami a niekedy aj stopkami). Šupky obsahujú farebný pigment, fenoly a triesloviny, ktoré by sa za normálnych okolností považovali za nežiaduce pre biele vína, zatiaľ čo pre červené vína je kontakt so šupkou a macerácia životne dôležitou súčasťou procesu výroby vína. Jedným z najdôležitejších faktorov je, ako dlho je víno v kontakte so šupkami. Niektoré oranžové vína sa macerujú len niekoľko hodín, iné aj niekoľko mesiacov. Tieto vína majú hlboký, intenzívny odtieň jantárovej farby. Oranžové vína sú často nečírené a nefiltrované.
Oranžové vína sa vyrábajú z bieleho hrozna, ale vinifikujú akoby to boli červené vína.
Pôvod oranžových vín
Počiatky oranžového vína siahajú tisíce rokov do oblastí v súčasnom Gruzínsku. Gruzínsko je historicky najznámejšia krajina, kde sa datuje výroba oranžových vín. V tejto oblasti vína kvasili v qvevri alebo veľkých hlinených amforách, ktoré sa používajú pre dozrievanie vín. Vinári pôvodne zbierali hrozno do veľkých hlinených nádob (amfory), ktoré pečatili včelím voskom a potom ich zahrabávali pod zem.
TIP na víno: Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017
Moderná výroba oranžového vína zaznamenala za posledných 20 rokov oživenie pod vedením hŕstky talianskych výrobcov. Oranžové vína v Taliansku spopularizoval vinár Josko Gravner, ktorý prvýkrát vyskúšal vyrobiť oranžové víno v roku 1997.
Dnes sa oranžové vína vyrábajú hlavne v severovýchodnom Taliansku, pozdĺž hranice Slovinska vo Friuli-Venezia Giulia. Nájdete tu oranžové vína vyrobené z pôvodných odrôd ako Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla a Pinot Grigio. Aromatické odrody ako Pinot Gris, Gewürztraminer alebo Ribolla Gialla dávajú vínam pridanú hĺbku, textúru a komplexnosť. Odroda hrozna, prostredie vinohradu a individuálny štýl vinára môžu ovplyvniť chuť oranžového vína.
Gastronómia
Oranžové vína môžu mať často viac herbálnych, aromatických tónov v závislosti od použitej odrody hrozna a úrovne macerácie so šupkami a tiež nádoby pre dozrievanie vína. Servírujú sa vychladené pri teplote 10 až 12 °C. Avšak niektoré oranžové vína, ktoré majú plnšie telo, sa môžu podávať pri teplote 14 až 16 °C. Vyzkúšajte recept: Bryndzovo smotanový podplamenník s oranžovým vínom Fundus Regius.
Oranžové vína sa dobre kombinujú s kari marockej kuchyne, etiópskej kuchyne, taktiež ku kórejským jedlám s fermentovaným kimchi a tradičnej japonskej kuchyne vrátane fermentovaných sójových bôbov.
Vďaka vysokému obsahu fenolov a prirodzenej acidite sa oranžové vína môžu kombinovať ako s rybami, tak i rôznymi druhmi mäsa. Experimentovanie vám poskytne dostatok priestoru so širokou škálou pokrmov.
TIPY NA VÍNA: Papillon Víno od Francúza Macération Sauvignon Orange, BIO 2021, Fundus Regius Rizling rýnsky Orange 2016, Kasnyik Orange Tramín Organic 2021
 

Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				

