Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Ak ste milovníkom vína určite si z času na čas kúpite domov nejakú drobnosť, ktorá vám poslúži pri vychutnávaní si tohto nápoja. Môžu to byť praktické pomôcky, napríklad efektný otvárač, dizajnová zátka, kvalitné kalichy, ale ako správny milovník vína by ste mali mať aj efektnú karafu alebo dekanter.
Poznáte kedy treba víno dekantovať, aké existujú tipy karáf a ako si vybrať karafu, ktorá zaručene očarí?
Ťažké červené vína, v závislosti od výrobcu a ročníka sa dajú dekantovať od 60 minút až po 24 hodín.
Dekanter je názov zväčša sklenej nádoby, ktorá slúži na takzvanú dekantáciu vína. Dekantácia je rituál, pri ktorom sa víno prelieva do sklenej nádoby rôznych tvarov za účelom prevzdušnenia a oddelenia prípadného sedimentu vo víne.
Prevzdušnenie vínu zvyčajne pomôže naplno prejaviť väčšie množstvo aróm a zjemniť zvieravé taníny, čím sa harmonizuje chuť. Na Slovensku má táto nádoba udomácnený názov karafa.
Vo firme Riedel, ktorá je výrobcom najrešpektovanejších kalichov na víno a dekantérov špičkovej kvality veria, že každé víno môže byť lepšie použitím dekantéra. Ak by ste sa opýtali svetových someliérov ich názory sa už zvyčajne trošku líšia.
Niekedy v tom, aké víno je potrebné dekantovať, ale takmer vždy v tom, ako dlho je potrebné víno dekantovať. Keďže ale každému chutí niečo iné, je to vlastne v poriadku. Napriek tomu existuje odporúčanie, akým typom vína môže dekantácia pomôcť. Tu sú niektoré z nich:
Okrem času, ktorý strávi víno v karafe je dôležitý aj jej tvar, ktorý ovplyvňuje na akej ploche skla sa víno rozprestiera a taktiež na akú plochu vína pôsobí vzduch a kyslík v ňom.
V neposlednom rade môže byť tvar karafy dôležitým na vytvorenie atmosféry pre konzumentov. V spojení s rituálom dekantovania a správnym kalichom dokáže vytvoriť výborné prostredie na konzumáciu takého vznešeného nápoja akým je víno.
Azda najznámejší dizajn je so širokou základňou, ktorá sa zužuje to úzkeho hrdla a úplne hore opäť trošku rozšíri. V dnešnej dobe nie je problém na trhu nájsť karafy rôznych tvarov a farieb vyrobených rôznymi technológiami s rôznych typov skla. Niektoré majú aj vrchnáky, iné zasa ozdobu z kamienkov.
V podstate obe slová pomenúvajú sklenú nádobu, ktorá môže byť vyrobená z rôznych druhov skla v rôznych tvaroch. Vo svete sa líšia podľa spôsobu použitia. Karafa je pomenovanie nádoby, ktorá má tvar podobný džbánu, má menšiu základňu a vyššie telo a slúži na prinesenie nápoja na stôl (limonáda, sudové víno, voda). Dekanter je nádoba špeciálne vyvinutá na dekantáciu vína. Každopádne ako sme už spomínali vyššie na Slovensku je zaužívané slovo karafa.
Priatelia, ak teda patríte medzi ľudí, pre ktorých je víno súčasťou života, môžete vyskúšať ozvláštniť konzumáciu vína dekantáciou, pri čom nie je najdôležitejšie aký tvar a štýl karafy použijete, či budete dekantovať víno červené alebo biele, prípadne či budete nádobu na dekantovanie nazývať dekanter alebo karafa, najdôležitejšie je že vám to pomôže objaviť novú dimenziu, či už v aromatickom a chuťovom profile alebo v navodení atmosféry pri konzumácii.
Jednoduchá funkčná karafa pre ľudí, pre ktorých je funkčnosť na prvom mieste.
Karafa vyrobená z olovnatého krištáľu, klasického tvaru. Jednoduchý design určený pre každodenné použitie v domácnosti prípadne jednoduchšiu gastronómiu.
Jednoduchý dizajn pomenovaný podľa časti Bordeaux, názov nám napovedá na aký druh vína je najlepšia.
Karafa vyrobená z olovnatého krištáľu, klasického jednoduchého tvaru ktorý je špeciálne vyrobený pre vína z oblasti Bordeaux, Saint Emilion v objeme magnum. Jednoduchý design určený pre domáce použitie alebo gastronómiu.
Krásna karafa, ktorá okrem funkčnosti ponúka aj zážitok pri jej používaní.krásna karafa, ktorá okrem funkčnosti ponúka aj zážitok pri jej používaní.
Zmyselné kľukaté krivky novej karafy Eve nie sú len pôvabné ale aj praktické. Dizajn tohto umeleckého diela umožňuje dvojitú dekantáciu, keďže víno v nádobe prúdi špirálovitým priestorom. Každý dekantér je ručne fúkaný sklárskym majstrom v Rakúsku a je umeleckým dielom. Je vyrábaný ručne z olovnatého kryštálu.
Krásna karafa s dizajnom inšpirovaným hadom.
Ručná vyrobená karafa so špeciálnym designom ktorý Vás chytí za srdce. Karafa na špeciálne príležitosti pri domácom stolovaní. Firma RIEDEL úprimne verí, že všetky vína - mladé i staré, červené, biele alebo šumivé - môžu byť vylepšené dekantáciou.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.