Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Nie je veľa vôní, ktoré dokážu vyvolať tak silnú rannú emóciu ako čerstvo zomletá káva. Pre niekoho znamená nový deň, pre iného chvíľu pokoja. Káva už dávno nie je len nápoj – je to kultúra, rituál, spoločenská udalosť a umenie.
Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko predchádza tomu, než sa k vám dostane espresso?
Summer Deal Lavazza - výhodná cena Lavazza Retail Crema Gustoso
Pestovanie kávy je precízna a náročná práca, ktorá začína v oblastiach medzi obratníkom Raka a Kozorožca – známy ako “kávový pás”. Najväčšími producentmi sú Brazília, Vietnam, Kolumbia, Etiópia či Honduras. Každá krajina dáva káve svoj špecifický charakter.
Kávové zrná rastú na kávovníku ako červené bobule. Tie sa zbierajú ručne alebo mechanicky, fermentujú a sušia. Nasleduje triedenie a praženie. Proces praženia je pritom kľúčový, ovplyvňuje vôňu a chuť, telo a aciditu kávy. Jemné praženie zachováva viac ovocnosti, dlhšie praženie prináša tóny kakaa a čokolády.
• Arabika tvorí približne 60–70 % svetovej produkcie. Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach, je náročnejšia na klimatické podmienky, ale prináša jemnejšiu a komplexnejšiu chuť.
• Robusta je odolnejšia, má vyšší obsah kofeínu a jej chuť býva zemitá, niekedy až drevitá. Práve kvôli vyššiemu podielu kofeínu je obľúbená v zmesiach pre espresso.
Mnohé komerčné kávy kombinujú obidve, napríklad zmes s 70 % Arabiky a 30 % Robusty je obľúbená pre svoj vyvážený profil. A presne takúto zmes používa aj Lavazza vo viacerých svojich kávach.
Lavazza vznikla v talianskom Turíne v roku 1895, keď Luigi Lavazza otvoril malý obchod s potravinami. Fascinovaný svetom kávy začal miešať vlastné zmesi a položil základ značky, ktorá dnes patrí medzi svetových lídrov vo výrobe kávy.
Lavazza bola jednou z prvých značiek, ktorá začala miešať odrody kávy z rôznych krajín, aby vytvorila konzistentnú a nezameniteľnú chuť. Dnes sa káva Lavazza predáva v 140 krajinách sveta, ale stále je to rodinný podnik s talianskym srdcom. S dôrazom na udržateľnosť, etické pestovanie a dlhoročné partnerstvá s farmármi.
Nie je náhoda, že Lavazza je obľúbená nielen medzi Talianmi, ale aj baristami a milovníkmi kávy na celom svete.
Aj keď sa zdá, že espresso je jedinou legitímnou voľbou, kávová kultúra ponúka oveľa viac:
• Espresso – silné, koncentrované, s bohatou krémou. Objem: 25 – 30 ml vody. Použitá káva: 7 – 9 g
• Ristretto – malé a intenzívne espresso. Objem: 15 – 20 ml. Použitá káva: rovnaké množstvo ako espresso, ale menej vody
• Lungo – Jemnejšia, ale menej koncentrovaná chuť. Objem: 50 – 60 ml. Použitá káva: 7 – 9 g s dlhšou extrakciou
• Americano – espresso zriedené horúcou vodou (zvyčajne v pomere 1:2 až 1:4)
• Cappuccino – espresso s horúcim, napeneným mliekom v rovnakom pomere.
• Latte – jemnejšia verzia cappuccina s väčším podielom mlieka a menšou vrstvou peny.
• Flat white – pochádza z Austrálie alebo Nového Zélandu. Dvojité ristretto + jemne napenené mlieko.
• Cold brew – káva extrahovaná studenou vodou po dobu 12–24 hodín.
• Affogato – dezert a nápoj zároveň – kopček vanilkovej zmrzliny zaliaty espressom.
Vo svete vznikajú aj originálne špeciality – napríklad vietnamská káva s kondenzovaným mliekom, turecká káva varená na piesku alebo švédsky „kafferep“ – rituál pitia kávy so siedmimi druhmi koláčov.
Káva sa výborne spája aj s alkoholom. Výsledkom sú nápoje, ktoré sú ideálne na večerné posedenie, dezert či ako súčasť koktailového menu. Tu sú niektoré klasiky:
• Espresso Martini - Vznikol v 80. rokoch v Londýne, dnes patrí medzi moderné koktailové legendy. Ingrediencie: espresso, vodka, kávový likér (napr. Kahlúa), cukrový sirup. Chuť: hladká, kávová, mierne sladká, s bohatou penou navrchu
• Irish Coffee - Tradičný írsko-americký nápoj podávaný v pohári na stopke. Ingrediencie: horúca filtrovaná káva, írska whiskey, hnedý cukor, šľahačka. Chuť: silná a sladká, s kontrastom medzi horúcou kávou a chladnou smotanou
• Caffè corretto - Taliansky spôsob ako „doladiť“ kávu – zvyčajne panákom grappy, sambucy alebo brandy. Podáva sa ako espresso s malým množstvom alkoholu priamo v šálke. Ideálny digestív po večeri.
• Baileys Coffee - Espresso alebo filterkáva vylepšená írskym krémovým likérom. Jemná, sladká chuť – obľúbená u tých, čo majú radi „dezert v šálke“.
• Black Russian s cold brew - Moderná variácia klasiky. Ingrediencie: cold brew, vodka, kávový likér. Servírované na ľade – osviežujúce a silné zároveň
V mnohých krajinách sa okolo kávy vytvorili špecifické tradície. Taliani pijú cappuccino len doobeda, Francúzi si vychutnávajú „café crème“ na terase, Fíni patria medzi najväčších konzumentov kávy na svete. V Etiópii, v krajine pôvodu kávy, je príprava kávy súčasťou obradu, ktorý môže trvať aj hodinu.
Káva je príbeh, komunita, tradícia i zážitok. A vďaka značkám ako Lavazza, ktoré si ctia pôvod a zároveň inovujú, môžeme každý deň ochutnať kúsok sveta. Káva sa stala súčasťou životného štýlu. Tak si dnes uvarte šálku svojej obľúbenej kávy. Alebo ešte lepšie, skúste niečo nové. Pretože svet kávy je rovnako široký a pestrý ako jej vôňa a chuť.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.