Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako štvrté sme navštívili rodinné vinárstvo Bott Frigyes.
Viem, že v mnohých článkoch sa dočítate o rôznych rodinných firmách, ktoré sú niečím výnimočné, teraz vám však prinášam report o vinárovi, ktorého nadšenie a šikovnosť zmenili postoj mnohých ľudí k výrobe vína. Dnes je tento vinár sídliaci v Novej Stráži majiteľom niekoľkých hektárov viníc v známej lokalite Mužla. Tá sa preslávila odrodami ako Rizling rýnsky, Veltlínske zelené alebo Frankovka.
Frigyes a jeho manželka Zuzana si víno produkujú sami, v malej pivnici pod rodinným domom, kde tieto vína vyzrievajú pod ich každodennou kontrolou. Do kolobehu výroby vína sú zapojené aj ich tri deti, ktoré sú ešte mladé, ale veľmi pozorné. Neraz sa mi stalo, že ma pri návšteve tohto vínneho chrámu pozvali k rodinnému stolu s večerou alebo občerstvením. A už tu sa potvrdilo pravidlo, že dobrí ľudia jednoducho nemôžu vyrobiť zlé víno!
Svetom vína sa stále presadzujú modernejšie vína s výraznou aromatikou a jednoduchou ovocnou dochuťou. Pri vínach značky Bott Frigyes toto však nečakajte! V každom bielom a červenom víne sa doslova nachádza elegancia a noblesa. Prvým zaujímavým bodom je využitie tradičných odrôd, ktoré sa na južnom Slovensku bežne pestovali pred desiatkami rokov.
Sú to odrody ako Juhfark, Lipovina, Furmint, Rizling Vlašský alebo z červených Frankovka modrá či pomerne vymretá odroda Kadarka. Druhým dôležitým bodom je využitie dubových sudov na vyzrievanie bielych a červených vín. Tie sú neodmysliteľnou zložkou zrenia, ak chcete dosiahnuť komplexné a mohutné vína. Tretím a posledným bodom je dodržanie termínu Terroir, a tým pozdvihnutie lokality odkiaľ všetko hrozno pochádza, pretože ako Frigyes vraví: „Víno vzniká vo vinici a ja ho len nafľaškujem.“
Len málo slovenských vinárov je tak slávnych za našimi hranicami ako Bott Frigyes. Milovníci vína si cestu k jeho vínam našli už v Rakúsku, Anglicku či v susednom Maďarsku. V poslednom menovanom Maďarsku, si jeho vína nevedia vynachváliť v obidvoch reštauráciách v Budapešti s hodnotením Michelinovej hviezdičky. Zo svetových osobností si jeho vína dokonca osobne vyžiadali pri svojej poslednej návšteve Budapešti manželia Brad Pitt a Angelina Jolie.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.