Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Pravidelne meníme ponuku vín od slovenských i zahraničných vinárov. Ochutnajte výnimočné cuvée z východoslovenskej oblasti z vinárstva Fundus Regius a tiež zaujímavú novinku z BIO vinárstva Papillon Víno od Francúza.
Nový blog: Ročník 2023 slovami slovenských vinohradníkov a vinárov
„Nápad vytvoriť víno MERU vznikol z túžby zmiešať rôzne ročníky nášho Cabernetu a sledovať, čo z toho vznikne“, prezradil Marek Rakús. Pri tvorbe vína sa podieľali tri generácie rodiny. Vína vyrobil zakladateľ vinárstva pán Ján Regenda spolu so svojimi dcérami Barborkou a Veronikou. Výsledné cuvée dotvoril už vnuk Marek. Súčasťou blendu sú približne v rovnakom pomere vína CS 12, CS 13 a CS 15. „Zhodou okolností súčet ročníkov 12, 13 a 15 tvorí číslo 40, čo bol rok narodenia autora týchto vín, Jána Regendu. Takže je to víno na jeho počesť,“ doplnila Veronika Regendová. „Meru označuje synonymum číslovky 40 zo štúrovského obdobia.“
Cabernet Sauvignon z Jacikovej vinice patrí medzi najlepšie na Slovensku. Vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti.
Mladé, živé a bohaté s výbornou tanínovou štruktúrou. Senzoricky intenzívne a komplexné červené víno s rukopisom pôvodu. Skvelý potenciál pre vyzrievanie.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od roku 2019 je vinárstvo certifikované BIO. Vulkanická pôda neďalekej sopky Sitno má výborný potenciál na dopestovanie dobrého a kvalitného hrozna. David Papillon je zástancom biodynamiky: „Pre nás bolo dôležité, aby hrozno bolo zdravé v bio kvalite.“
Gonepteryx je latinsky názov pre Motýľa žltáčika, ktorého stretneme v bio vinohrade. Víno vzniklo spojením dvoch bielych odrôd Tramínu červeného (70%) a Sauvignonu (30%). Hrozno pochádza z vinohradov Viničky a Dolné Plachtince, ktoré patria vinárstvu Víno Natural Domin & Kušický. „Lisovali sme celé strapce a fermentácia prebehla spontánne, ako pri všetkých našich vínach,“ hovorí David Papillon. Tramín z ročníka 2020 zrel v sklolamináte a Sauvignon z ročníka 2019 vyzrieval rok v dubových sudoch. Víno je nečírené, nefiltrované a fľaškované samospádom.
„Rešpektovaním prírody umožníme hroznu, aby sa ukázalo v jeho prirodzenej kráse. Naše vína sú vyrobené s vášňou a láskou. Obsahujú len hrozno a minimum síry,“ dodáva Darina Papillon. Gonepteryx vyniká svojou prirodzeným charakterom.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.