Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Novinka: Vinárstvo Peter Ratuzky z Vinosadov
Vinárstvo Ratuzky je malé rodinné vinárstvo, ktoré bolo založené v roku 2004. Nadväzuje na dlhoročnú vinohradnícko – vinársku tradíciu rodiny Zárubovcov, odkiaľ pochádza manželka Andrea. Manželia Ratuzky prebrali rodičovskú pivnicu i vinicu a začali sa venovať výrobe vína profesionálne.
Vinárstvo dnes hospodári na 2 vinohradoch s rozlohou 0,80 ha vo Vinosadoch, v Modranskom vinohradníckom rajóne, avšak väčšiu časť hrozna nakupuje od zmluvných vinohradníkov výhradne z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Peter Ratuzky hovorí: „Preferujeme hlavne odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú, sú to: Veltlínske zelené, Rulandské biele, Műller Thurgau, Rizling vlašský, Rizling rýnsky a Frankovka modrá. Vína sú odrodovo typické, suché, svieže, chuťovo čisté s príjemnými kyselinami, v ktorých vyniká typický malokarpatský terroir.“
Objavte vína Ratuzky v našom eshope.
Ocenená kvalita vín
Hrozno je spracované najmodernejšou technológiou, víno fermentuje pri regulovanej teplote a vyzrieva v nerezových tankoch a plastových nádobách. Ročná produkcia je cca.40.000 – 45.000 litrov vína.
Prvý väčší úspech dosiahlo vinárstvo v roku 2007, keď Rizling rýnsky, neskorý zber 2006 bol zaradený medzi 100 najlepších slovenských vín v Salóne vín SR v Pezinku a tiež medzi 60 najlepších vín malokarpatskej oblasti v Sieni slávy malokarpatských vín.
V budúcnosti sa chce vinárstvo špecializovať hlavne na výrobu bielych odrodových vín, ktorých jedinečný charakter tvorí unikátna kombinácia pôdy, klímy, nadmorskej výšky a reliéfu malokarpatského regiónu.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				

