Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Odroda Nero d´Avola – kráľovná Sicílie
Sicília so svojou mikroklímou a terroirom je často považovaná za kontinent sám o sebe. Bohatá história ostrova sa pretavila do jedinečného vinohradníckeho dedičstva, ktoré otvára svet pre všetkých milovníkov kvalitného vína a jedla.
Avola
Nero d´Avola je jednou z najdôležitejších talianskych pôvodných modrých odrôd. Je pomenovaná po meste Avola, ktoré leží na juhovýchode Sicílie. Tento región sa vyznačuje najmä miernym podnebím aj v zime, čiastočne vďaka pohoriu Monti Iblei, ktoré chráni oblasť pred severnými a severozápadnými vetrami. Ide o oblasť prevažne rovinatú, čo zabezpečuje výnimočnú produkciu vín z hľadiska kvality aj kvantity.
Pestovanie odrody Nero d'Avola sa rýchlo rozšírilo i do susedných miest (Noto, Rosolini, Pachino, Ispica a Vittoria) a zahŕňa regióny v provincii Caltanissetta a Trapani. Pred reštrukturalizáciou viníc, ktorá sa uskutočnila v rokoch 1955-1960, bola jedna z oblastí, na ktoré bola Sicília rozdelená, známa ako "del Nero d'Avola e del Frappato", čo zodpovedá provinciám Siracusa a Ragusa.
Prvým americkým producentom odrody Nero d'Avola bol Chiarito Vineyards v Kalifornii (Mendocino County). Pestuje sa aj v Austrálii, najmä v horúcich oblastiach Riverland a Sunraysia, na Malte, v Turecku a v Južnej Afrike.
História
Nero d´Avola (tiež známa ako Calabrese) je najdôležitejšia a najrozšírenejšia modrá odroda na Sicílii, kde má dôležitý historický význam. Nero d'Avola v preklade znamená „Čierna z Avoly“, čo je odkaz na výrazné tmavé sfarbenie hrozna. Mesto Avola bola ohniskom obchodu a pohybu obyvateľstva počas stredoveku. Nero d'Avola sa často používala na dodanie farby a tela ľahším talianskym vínam z pevniny.
Na prelome 21. storočia sa to však zmenilo a v súčasnosti sa z odrody Nero d'Avola vyrába aj jednoodrodové víno. Často sa porovnáva s odrodou Syrah, pretože má podobné podmienky pestovania (Sicília má horúce stredomorské podnebie) a vykazuje mnoho podobných aj senzorických vlastností. Mnohí sicílski vinári začali v poslednej dobe vyrábať vína kupážovaním odrody Nero d'Avola s inými sicílskymi i medzinárodnými odrodami ako Cabernet Sauvignon či Merlot.
Terroir
Odroda Nero d’Avola potrebuje dobrú expozíciu, teplo a nízke zaťaženie viniča, čo vysvetľuje, prečo sa mu tak dobre darí na Sicílii. Pestuje sa pomocou tradičnej metódy alberello (malý strom). Keď sa Nero d’Avola pestuje na kopcovitých pôdach bohatých na vápenec, predstavuje charakteristické arómy lesných jahôd, višní a slivky a výraznou mineralitou a aciditou. Na ílovitých pôdach má naopak tendenciu vykazovať intenzívnejšie arómy kandizovaných čerešní, ruží, korenia, sladkého drievka a tmavej čokolády s hodvábnymi tanínmi. Vinič kvitne na začiatku sezóny a dozrieva v polovici septembra. Darí sa jej v horúcom a suchom podnebí, hoci môže rásť v chladnejších a vlhkejších podmienkach. Vína Nero d´Avola sú mimoriadne expresívne vzhľadom na ich lokalitu a ročník.
V závislosti od spracovania hrozna a výroby možno z Nero d'Avola vyrobiť tmavé, plné víno, ktoré vyzrieva v dubových sudoch. Dobre reaguje aj na fermentáciu v nerezových tankoch, betónových vajíčkach aj hlinených amforách, čo z nej robí dokonalú odrodu pre experimentovanie. Mladšie vína vykazujú šťavnatú chuť kôstkového ovocia, zatiaľ čo staršie vína ponúkajú chuť horkej čokolády a tmavej maliny. Nero d'Avola má typicky vysoký obsah trieslovín a plné telo.
Gastronómia
Nero d’Avola sa jednoducho obľúbenou voľbou, či už sa podáva ako aperitív k syrom alebo údeninám, taktiež ako partner k pečenému tuniakovi, chobotnici, cestovinám alebo bohatším mäsovým pokrmom. Táto odroda produkuje elegantné, prístupné vína a prinúti vás objavovať fascinujúcu mozaiku vín zo Sicílie.
Vinárstvo Planeta
Planeta je jedným z najvýznamnejších producentov sicílskych vín. Vinárstvo vzniklo v roku 1995 s rozlohou vinohradov 392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/ a pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola.
V rámci medzinárodných odrôd ako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot patrí na ostrove k pionierom. Vína sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Tieto oleje boli súčasťou degustácie. Vinárstvo je zapojené do projektu Planeta Terra s dôrazom na ochranu životného prostredia.
TIPY na vína: Planeta Santa Cecilia DOC 2020, Planeta Controdanza Sicilia Noto Rosso DOC 2018, Planeta Cerasuolo di Vittoria BIO DOCG 2021
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.