Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Aké by to boli Vianoce bez sladkostí. Vyskúšajte tento rok tradičný recept v novom šate podľa Lenky.
Pripravte si opitého Izidora ako roládu a k nemu vyskúšajte víno Maury Tuilé od Gérarda Bertranda.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a horúcou vodou. Postupne pridávame múku, kakao, prášok do pečiva a olej.
2. Vylejeme na plech (30×20) vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút, podľa svojej rúry.
3. Po upečení horúci korpus zrolujeme do utierky, ktorú si predtým navlhčíme. Orechovú náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
4. Konzistencia má byť roztierateľná, ak je to príliš tuhé, pridáme viac mlieka alebo rumu.
5. Čokoládová náplň - uvarený hustý puding necháme vychladnúť, medzitým vymiešame maslo s cukrom a kakaom, pridáme vychladnutý puding, rum a dobre vyšľaháme.
6. Na vychladenú roládu natierame najskôr lekvár najlepšie kyselkavý, orechovú náplň a nakoniec čokoládový krém.
7. Pevne zrolujeme a polejeme čokoládovou polevou, dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne celú noc.
V poslednom čase sa veľa hovorí o ochrannom účinku orechov na srdce, nervovú sústavu a cievny systém. Tvar jadra vlašského orecha pripomína ľudský mozog. Obsahujú v 100g 654 kalórií, 65 g tukov z toho 47 g nenasýtených, 14 g sacharidov (z toho 2,6 g cukry), 6,7 g vlákniny a 15,2 g bielkovín, aminokyseliny. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahujú mangán, fosfor, horčík, zinok, železo, vápnik, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Vlašské orechy sú ideálne pre mozog, zlepšujú zdravie srdca, podporujú trávenie, ako prevencia cukrovky, zlepšujú plodnosť, zlepšujú pokožku i vlasy. Orechy by sa mali konzumovať pravidelne a to v menších množstvách (cca 5 kusov denne).
Víno by malo byť vždy sladšie ako dezert. Ak je menej sladšie, vo všeobecnosti môže chutiť kyslo alebo až horko. Fortifikované vína sú jedna z najlepších volieb pre orechovo čokoládové dezerty. K dezertu opitý Izidor odporúčam fortifikované červené víno Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010 od Gérarda Bertranda. Spojenie čokolády a orechov s vínom zvýrazní jeho ovocnosť a sviežosť vína. Prajeme krásne Vianoce s vínom.
Zber hrozna je ručný a hrozno sa po príchode do vinárstva odstopkuje. Vinifikácia je tradičná, pred lisovaním sa pridá alkoholu vínneho pôvodu do muštu na zamedzenie kvasenia. Vína dozrievajú v dubových sudoch rôznych objemov (225 alebo 350 litrov) jeden rok. Nakoniec víno zreje vo fľaši v podzemnej pivnici 12 mesiacov. Fortifikované víno s intenzívnou vôňou sušeného ovocia a kandizovanej pomarančovej kôry. V chuti je hrejivé a delikátne. Záver s tónmi horkej čokolády so štipkou orientálneho korenia. Ukázať víno na eshope.
Gérard Bertrand, popredný vinohradník, vinár a odborník na víno a obhajca kultúrnych a gastronomických tradícií regiónu. Je uznávaným lídrom v biodynamickom vinárstve. Jeho vína sa vyrábajú v regióne Languedoc-Roussillon na juhu Francúzska. Každé víno evokuje obraz a emócie z južného Francúzska. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.