Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Quinta do Crasto získalo ocenenie za zachovanie odrôd vo vinici Maria Teresa
Portugalské vinárstvo Quinta do Crasto kladie dôraz na životné prostredie, podporuje ochranu biodiverzity a usiluje sa o udržateľnosť vo svojich vinohradoch. Ich snahu ocenil IVDP - Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto a udelil vinárstvu cenu „Douro + Udržateľnosť“ v oblasti vinohradníctva.
Objavte vinárstvo Quinta do Crasto na našom blogu.
Quinta do Crasto vyvinul projekt Patgen Vineyards, ktorý je zameraný na ochranu biodiverzity starých odrôd viniča vo vinici Maria Teresa a poukazuje na ich udržateľnosť.
Čo je projekt Patgen Vineyards?
Ide o projekt pod záštitou inštitútu Výskum a vývoj, ktorý spočíva v individuálnej identifikácii vínnej révy vo vinici Maria Teresa. Maria Teresa je storočná vinica, kde už bola nevyhnutná výmena viniča, ktorý skončil svoj prirodzený životný cyklus. Quinta do Crasto sa snaží o zachovanie genetickej variability a identity tradičných odrôd vo vinici Maria Teresa.
Okrem toho bolo dôležité preskúmať enologický potenciál identifikovaných odrôd. V roku 2008 sa Quinta do Crasto rozhodlo zahájiť výskumnú štúdiu zameranú na identifikáciu genetickej klasifikácie starých viníc vysadených pred viac ako 100 rokmi, aby sa zachránil genetický materiál.
Tento projekt mal šesť fáz:
1. Určenie GPS súradníc 
2. Vizuálna klasifikácia viniča
3. Odber vzoriek a analýza genetického materiálu 
4. Množenie genetického materiálu
5. Výsadba viniča so všetkými identifikovanými zdrojmi genetického materiálu
6. Keď vinič odumiera, nahradiť ho novým viničom s rovnakým genetickým zdrojom
Objavte vína z Portugalska v našom eshope.
V priebehu roku 2019 bol dokončený topografický prieskum vinohradu, taktiež bola vykonaná vizuálna charakteristika viniča, pričom sa zozbieral materiál pre výsadbu experimentálneho poľa.
V priebehu roku 2020 sa uskutočnila genetická charakterizácia odrôd viniča, aby sa vyhodnotili a potvrdili výsledky vyplývajúce z vykonanej vizuálnej charakterizácie, ako aj s výsadbou zozbieraného vegetatívneho materiálu.
Quinta do Crasto tiež vyvinula autonómny systém snímania, ktorý by umožňuje sledovanie agrometeorologických podmienok vo vinici, vytvorenie informačného systému a umožnenie jeho aktívneho riadenia po nainštalovaní bezdrôtovej meteorologickej stanice v roku 2019 vo vinici na zber údajov.
Doteraz sa vinárstvu Quinta do Crasto podarilo vo vinohrade Maria Teresa identifikovali 53 rôznych odrôd. Pre vinárstvo je to zásadná štúdia, ktorá má zaistiť, že identita odrôd v oblasti Douro bude dobre zachovaná pre budúce generácie.
Projekt Patgen Vineyards umožňuje uchovať odrody a prispieva k hlbšiemu poznaniu genetického dedičstva starých viníc a rozmanitosti odrôd v oblasti Douro ako jedného z najdôležitejších rozlišujúcich faktorov v regióne.
Projekt je primárne určený na identifikáciu rôznych odrôd terroiru so zameraním na veľmi vzácne odrody prostredníctvom ich vizuálnej klasifikácie a genotypizácie, ako aj na vytvorenie banky (experimentálneho poľa) v Quinte do Crasto, ktorá bola založená k ochranu biologického a genetického dedičstva vinice Maria Teresa.
 
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				

