Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Taliansko patrí k najobľúbenejším cestovateľským destináciám Slovákov. Nielen pre nádherné more, ale i kvôli výbornej talianskej kuchyni a vínam. Slováci Taliansko milujú. Preneste si chuť tejto krajiny i k vám domov. Uvarte si podľa Lenkinho receptu tagliatelle s mäsovými guľkami a otvorte si k nim fľašu vína Rosso di Montalcino z vinárstva Pian delle Vigne.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 2-3
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
1. Do misky vložíme mleté mäso, osolíme, okoreníme a pridáme bylinky, pretlačený cesnak, nastrúhaný parmezán, na jemno nakrájanú cibuľu a všetko premiešame.
2. Hotovú zmes necháme odstáť v chladničke asi pol hodinu. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré prudko opečieme zo všetkých strán na oleji.
3. Opečieme ich len z vrchu dozlatista, neskôr ich budeme dovárať v omáčke. Opečené ich položíme na papier na pečenie alebo na drevenú dosku.
4. Na tej istej panvici si pripravíme paradajkovú omáčku. Zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, pretlačený strúčik cesnaku a za stáleho miešania počkáme, kým cibuľa nezmäkne.
5. Pridáme vývar, rajčiny, soľ, mleté čierne korenie. Za občasného miešania na miernom ohni varíme 15minút, podľa chuti môžeme pridať trstinový cukor.
6. Do omáčky vložíme opečené guľky a spolu povaríme 20 minút na miernom stupni.
Medzi tým si uvaríme tagliatelle podľa návodu al dente. Tagliatelle podávame s paradajkovou omáčkou, mäsovými guľkami posypané čerstvou bazalkou a parmezánom.
Tagliatelle pochádzajú z talianskeho slova tagliare, čo znamená „krájať“. Ide o tradičný druh cestovín z oblastí Emilia-Romagna a Marche v Taliansku. Jednotlivé kusy tagliatelle sú dlhé a ploché, majú podobný tvar ako fettuccine. Tradične sú široké asi 6 mm. Tagliatelle sa môže podávať s rôznymi omáčkami, klasikou je bolonská omáčka s mäsovými guľkami.
Rosso di Montalcino je mladším súrodencom Brunella di Montalcino. Vyžaduje len jeden rok zrenia v dubových sudoch, kým sa môže uviesť na trh. Víno Rosso di Montalcino je všestranné s jedlom. Hodí sa k mnohým talianskym pokrmom. Prirodzene, najmä k paradajkovej omáčke, ako aj k varenému hovädziemu mäsu i pečenému kurčaťu s hríbovou omáčkou. K tagliatelle s mäsovými guľkami a paradajkovou omáčkou odporúčam víno Rosso di Montalcino 2020 z vinárstva Pian delle Vigne. Chuť vína sa skvele spojí s guľkami z hovädzieho mäsa a vyváži chuť rajčinovej omáčky. Podávajte trochu vychladené pri teplote 14-16 ° C.
Vinice sú situované na vápenatých hlinitých pôdach. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia, škorice a byliniek. Noblesná a bohatá chuť. Svieža kyselinka a vyzreté triesloviny. Dlhý, minerálny záver. Ukázať víno na eshope.
Pian dele Vigne sa nachádza 6 kilometrov južne od Montalcina. Rodine Antinori patrí od roku 1995. Meno dostalo od miestnej železničnej stanice z 19. storočia, ktorá je stále funkčná. 65ha vinohradov je orientovaných na juhozápad, čo umožňuje optimálne dozrievanie hrozna. Nadmorská výška 100-250 metrov nad morom, ako aj blízkosť lesa umožňujú regulovať vlhkosť a teplotu s dôležitým zachovaním prirodzenej sviežosti a harmónie vo vínach. K vinohradom patria ďalšie 2ha olivových sadov.
Pian delle Vigne prijal filozofiu zrenia vín vo veľkých sudoch, ktoré zachovávajú výnimočnú integritu Sangiovese, dodávajú vínu charakteristickú žiarivú eleganciu. Vína oplývajú nádhernou ovocnou štruktúrou s delikátnym až rafinovaným charakterom.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.