Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Prinášame vám chutnú inšpiráciu, ktorá sa veľmi dobre hodí na veľkonočné sviatky. Vyskúšajte si pripraviť Lenkinu sviežu špenátovú roládu s vajíčkovou plnkou a medvedím cesnakom.
Víno by malo mať tiež prívlastok zelené a preto odporúčam mladé Silvánske zelené a Sauvignon cuvée 2021 z vinárstva Mrva & Stanko.
Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. Mrazený špenát si necháme rozmraziť. Tekutinu zlejeme.
2. Do väčšej misky pridáme špenát, žĺtky, olivový olej, múku, roztlačený cesnak a soľ podľa chuti. S ponorným mixérom premiešame.
3. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do hustého snehu. Potom ho opatrne vareškou zapracujeme do špenátového cesta.
4. Cesto vlejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 150 °C po dobu 10-15 minút. Medzi tým si pripravíme vajíčkovú plnku.
1. Vajíčka umyjeme a uvaríme na tvrdo (10 minút). Horúcu vodu zlejeme a vajíčka zalejeme studenou vodou. Po vychladnutí ich olúpeme.
2. Umyjeme si medvedí cesnak, jarnú cibuľku, paradajku (nakrájame bez dužiny ) a všetko na jemno nasekáme.
3. Do misky pretlačíme vajíčka, pridáme lyžicu horčice, zmäknuté maslo, nakrájanú na jemno zeleninu a soľ podľa chuti a všetko dokopy spolu dobre zmiešame.
4. Po upečení roládu necháme trošku vychladnúť. Ešte vlažnú ju zrolujeme aj s papierom na pečenie. Keď je úplne vychladnutá, opatrne odstránime papier na pečenie.
5. Naplníme ju vaničkovou plnkou a zrolujeme.
6. Vytvorenú roládu odložíme minimálne na 2 až 3 hodiny do chladničky a podávame k veľkonočnej hostine.
Medvedí cesnak je symbolom príchodu jari. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku, za čo si vyslúžil aj svoj prívlastok medvedí. Nájdeme ho v listnatých a lužných lesoch, sezóna zberu je však krátka, trvá dva mesiace v roku. Vyskytuje sa obyčajne na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch. Obsahuje vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny. Medvedí cesnak podporuje trávenie a prečisťuje črevá, má silné antibiotické a antibakteriálne účinky. Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti, taktiež podporuje pamäť, znižuje krvný tlak a pomáha pri nespavosti. Mladé listy medvedieho cesnaku sa používajú do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov a výborné je aj pesto.
Pri potravinách ako je špenát, vajíčka a medvedí cesnak si musíme dať pozor pri výbere vhodného vína. Uprednostňujem vína šumivé, ľahké biele i ružové. K špenátovej rolády s vajíčkovou plnkou s medvedím cesnakom, ktorá bude zdobiť veľkonočný stôl, odporúčam podávať mladé víno z vinárstva Mrva & Stanko Silvánske zelené, Sauvignon cuvée 2021. Ľahké, svieže víno si poradí ako so špenátom, tak i s vajíčkovou plnkou a vytvorí v ústach príjemnú harmonickú chuť.
Mladé víno z Malokarpatskej oblasti z ročníka 2021. Citrusovo kvetinová vôňa. Ľahká, svieža a ovocná chuť so šťavnatou kyselinkou. Zelené jablko, egreš a ružový grep s dotykom byliniek. Harmonické spojenie dvoch odrôd Silvánu a Sauvignonu. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Mrva & Stanko bolo založené v roku 1997. Patrí medzi moderné vinárstva určujúce trendy. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska.
Skvelé Chardonnay a Tramín z Čachtíc, Rizling a Frankovka modrá z Orešian. Vínami určenými pre náročných klientov a archiváciu sú z limitovanej kolekcie Winemaker´s Cut.
Vinárstvo Mrva & Stanko je dobre etablované a dostatočne „rezonujúce“, s progresívnym zdôrazňovaním pôvodu vín.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.