Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Významné ocenenie pre rum Blue Stamp zo San Francisca
Začiatkom roka 2020 sa konala prestížna súťaž San Francisco World Spirits Competition (SFWSC), na ktorej odborná porota ocenila kvality rumu Blue Stamp a udelila mu bronzovú medailu.
San Francisco Spirits Competition je jedna z najprestížnejších a najvplyvnejších svetových súťaží destilátov a koná sa každoročne v marci v San Franciscu už od roku 2000. Destiláty hodnotí 47 členná porota pozostávajúca z najrešpektovanejších a najskúsenejších odborníkov z tohto odvetvia.
Blue Stamp pochádza z exotického ostrova Maurícius. Bol vydaný v limitovanej edícii pre Slovensko v spolupráci so spoločnosťou Corner & Co, ktorá prihlásila tento rum do súťaže.
Od roku 2015 je to zatiaľ prvá registrácia zo Slovenska s medailovým výsledkom. Blue Stamp je za posledných 10 rokov prvým maurícijským rumom v kategórii tmavých a zlatých rumov, ktorý získal ocenenie na tejto prestížnej súťaži. 
Rum bol vytvorený Fredericom Bestelom - Master Blender slávnych rumov pochádzajúcich z ostrova Maurícius. Každá fľaša nesie jedinečné číslovanie a Fredericov podpis. Získava sa destiláciou melasy z cukrovej trstiny dopestovanej výlučne na ostrove. Následne zreje v sudoch z Južnej Afriky, v ktorých predtým odpočívali rôzne fortifikované vína. Tie mu dodávajú arómy amerického duba a sladký záver portského a sherry.
Blue Stamp je výnimočný svojou jemnou arómou sušeného ovocia v kombinácii s praženými makadamovými orechmi. Blue Stamp si zachováva osobitý charakter a reprezentuje oblasť svojho pôvodu. Pri jeho tvorbe sa Frederic zameral na vytvorenie odlišnej chute, ktorá si svojou jedinečnosťou získala hodnotiteľov súťaže SFWSC. Vyrobený je podľa špecifických požiadaviek pána Chládeka, majiteľa Corner & Co.
Pečať kvality
A prečo názov Blue Stamp? Na ostrove Maurícius vydali 21. septembra 1847 poštovú známku, ktorá je dnes považovaná za klenot filatelistického sveta. Tento deň vyšli dve známky. Oranžovo červená v hodnote jednej penny a tmavo modrá, ktorá mala hodnotu dvoch pencí. Každý exemplár bol vydaný v počte 500 kusov.
Objavte s nami Rum Blue Stamp na eshope Spiritplanet
Navrhol ich Joseph Osmond Barnard a na oboch je vyobrazená kráľovná Viktória. Dostupné filatelistické pramene uvádzajú, že tzv. Modrého Maurícia sa zachovalo 12 exemplárov a oranžovo červených 14-15 kusov.
Väčšina z nich je v rukách súkromných zberateľov, niektoré sa dostali aj do oficiálnych zbierok alebo múzeí. Názov rumu Blue Stamp je zárukou kvality, pod ktorú sa podpisuje pečať ich tvorcov a zároveň je výnimočný, tak ako slávna známka Modrý Maurícius.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				
