Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.
V dedinke Devičie v Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti sídli od roku 2018 rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza, ktoré vedie David Papillon so svojou slovenskou manželkou Darinou. David pochádza z Bretónska a pracoval vo Francúzsku a Švajčiarsku ako somelier. Neskôr začal viac inklinovať k práci vo vinohrade a výrobe vína, preto sa rozhodol študovať vinárstvo. Svoje skúsenosti z viacerých vinárstiev dnes pretavil do vlastného vinárstva. Papillon je malé vinárstvo, ktoré si zakladá na kvalite a precíznosti. Hrozno je pestované v ekologickom režime, vína vznikajú spontánne, sú nečírené a nefiltrované.
Prvá písomná zmienka o vinohradníctve z Devičia pochádza z roku 1135, kedy Kráľ Belo II, daroval 2 vinice benediktínskemu kláštoru Bzovík. V dedine je 100 domov a 100 tufových pivníc, ktoré sú dodnes využívané. Keďže Darina Papillon pochádza z Banskej Bystrice, spolu s Davidom hľadali vo svojom okolí vhodné miesto pre založenie vinohradov a vinárstva. Devičie nemalo štatút vinohradníckej oblasti, preto najprv museli územie registrovať na ministerstve poľnohospodárstva.
Stratovulkán Sitno, ktorý existoval na území pre 16,5 milióna rokov, bol vysoký 4 km o priemere 50 km. Zaberá oblasť dnešných Štiavnických vrchov, severnej časti Ipeľskej pahorkatiny a Pohronského Inovca, na juhu a juhovýchode pohorie Vtáčnik, juhu Kremnických vrchov a na západe Krupinskej planiny. Čiastočne zasahuje aj do oblasti Žiarskej kotliny. Najvyšším vrchom v centrálnej časti je Sitno, na západe Veľký Inovec. Pôda je tu vulkanická, obsahuje vulkanický tuf.
V roku 2020 vysadili svoj prvý hektár v Devičiom na hone Lukovec a to odrodu Devín. V roku 2024 pribudli ďalšie 3 hektáre na Stráničke, kde bolo vysadených 5 odrôd Furmint, Auxerrois, Hron, Gamay, Pinot Noir. Vinohrady budú obhospodarované v ekologickom režime s postupným prechodom na biodynamiku.
Ročník 2020 bol na Slovensku z hľadiska vinohradníctva komplikovaný, napriek tomu sa Davidovi podarilo vyrobiť zaujímavé vína z hrozna, ktoré nakúpili z bio vinárstva Víno Natural Domin & Kušický. Vína z 20-tky majú charakter severného vinohradníckeho pásma.
Riesling 2020 bol vyrobený z hrozna, ktoré pochádza z prvého bio vinohradu Katovka v obci Modrý Kameň. Víno zrelo rok v betónovom vajíčku. Vajíčko umožňuje, že víno dýcha cez mikropóry a pomalšie prebieha mikrooxidácia. Zelené jablko a citrusy dominujú vo vôni. V chuti stredne plné, stále svieže a harmonické s jemne slaným záverom. Z rovnakého ročníka bol predstavený Sauvignon Aventure, ktorý vyzrieval 24 mesiacov v dubových sudoch. Vo fľaši je len pár mesiacov. Vôňa ovocno kvetinová s ľahkým dotykom sudu. Chuť je pomerne výrazná, mladá a svieža s pikantnou kyselinkou a jemne medovým dotykom v závere. Víno: Papillon Víno od Francúza Riesling, BIO 2020
Vína Papillon dobre odrážajú nielen pôvod, ale i ročník. V porovnaní s ročníkom 2020, 2019-tka bol teplejší ročník a vína pôsobia zrelšie. Rizling rýnsky Grand Vin de Slovaquie 2019 tiež pochádza z vinohradu Katovka, avšak oproti 20-tke víno zrelo tri roky v dubových sudoch v tufovej pivnici a následne 2 roky vo fľaši. Ušľachtilá vôňa zeleného jablka, lipového kvetu a včelieho plástu, jemne dymové tóny. V chuti kompaktné, zrelé s odrodovým charakterom s precíznou kyselinkou. Pekné prepojenie vína s vyzrievaním v sude.
Sauvignon 2019 pochádza z Viničiek a zrel jeden rok v dubových sudoch. Víno dobre reflektuje ročník. Vo vôni pôsobí zrelšie, biele ríbezle, zrelá broskyňa a egreš s ľahkým dotykom medu. V chuti plný, viacvrstevný a komplexný so stále sviežim charakterom. Víno: Papillon Víno od Francúza Rizling Rýnsky, BIO 2019, Papillon Víno od Francúza Sauvignon, BIO 2019
Slováci sú zvyknutí piť ružové vína mladé, aby nestratili svoj primárny ovocný charakter a so sladším, krémovým prejavom. Pri ružovom víne Le Rosé 2022 zostal David našťastie verný francúzskemu štýlu, ktorý je určený do gastronómie. Plnšie, komplexné s ovocno herbálnym charakterom s jemnou trieslovinovou textúrou a ľahko slaným záverom. 100% Pinot Noir z honu Pustatina, ktorý zrel 8 mesiacov v sklolaminátových nádobách.
Názov Karbonix získal Pinot Noir z ročníka 2023 podľa spôsobu spracovania. Karbonická macerácia hrozna prebiehala 9 dní a následne víno zrelo 6 mesiacov v sklolaminátových nádobách. Vo víne bolo zámerne ponechané veľmi malé prirodzené CO2. Ľahký, ovocno herbálny, svieži Pinot Noir v červenom prevedení. Mäkké a jemné triesloviny iba umocnili ľahkosť a sviežosť tohto vína.
Tretí Pinot s prívlastkom Voyage (cesta), z ročníka 2022 naznačuje Davidovu cestu chápania a spracovania Pinotu. Víno zrelo rok v dubových sudoch. Veľmi čisté a elegantné prevedenie odrody. Ušľachtilá ovocno kvetinová vôňa čerešní a malín doplnená jemným tónom čierneho čaju. Chuť je postavená na ovocí so sviežou kyselinkou a elegantnými trieslovinami. Pinot, ktorý bude pozitívne vyzrievať.
Ďalší spôsob, ako je možné spracovať s odrodou Sauvignon. Hrozno bolo macerované 10 dní na šupkách. Následne víno zrelo 9 mesiacov v betónovom vajci. Víno si stále zachováva živosť a hravosť. V aróme nájdete kvetinové tóny ako ruža, horká mandľa a kandizované citrusy. Chuť nadväzuje na vôňu, dokonca v závere prichádzajú triesloviny. Moderný štýl oranžového vína.
Víno: Papillon Víno od Francúza Macération Sauvignon Orange, BIO 2021
Hrozno pochádza z vlastného vinohradu Lukovec. Víno vyzrievalo 12 mesiacov v dubových sudoch. Panenská úroda. Na etikete nájdete len názov a obrázok vinohradu, pretože všetko ostatné povie víno. Atraktívna ovocno kvetinová vôňa. V chuti ľahké, hladké a mäkké s príjemnou kyselinkou a charakterom oblasti. Víno: Papillon Víno od Francúza Lukovec Devín, BIO 2023
Na najbližší MasterClass sa môžete tešiť po prázdninovej prestávke v septembri.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.