Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Rodinné vinárstvo Frtus vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. My sme vyspovedali majiteľa a zakladateľa vinárstva Rada Frtúsa.
Vinárstvo sídli v malej obci Podlužany pri Leviciach v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Aké sú ich vína a plány do budúcnosti? Prečítajte si náš rozhovor s Frtus Winery.
Ako napovedá náš firemný slogan, prinášame originálne víno pre originálnych ľudí... Ľudia, ktorým bude naše víno chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína. U nás také niečo nepripadá do úvahy.
Jednoducho hľadáme ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.
Dnes sme v štádiu prípravy výsadby vinohradov v rozlohe 13 ha. Práve sme zapracovali do pôdy makro a mikro živiny a maštaľný hnoj, na jeseň budeme rigolovať a na jar vysádzame. Celý tento projekt sme pripravovali 6 rokov. Vinohrad sa bude nachádzať v katastri Rybník čo je prvá vinohradnícka obec v Tekovskom regióne na južnom svahu štiavnických vrchov. Celý priebeh bude možné sledovať na našich stránkach Frtus Winery.
Pesecká leánka je odroda, ktorú vyšľachtili vo Veľkom Peseku pri Leviciach a v našom regióne je asi najznámejšia odroda, z ktorej naši predkovia robili víno. Leánka je slovo prevzaté z maďarského názvu “leanyka” dievča. Čiže Pesecká leánka je dievča z Peseku. Prišlo nám preto prirodzené, prirovnať Peseckú leánku ako krásne mladé dievča, ktoré vás očarí na prví pohľad. Také je aj naše víno. Čiže čisto pragmatické prirovnanie.
Myslím že Dunaj a Hron sú veľmi perspektívne modré novošľachtence a spolu s Frankovku modrou sa nám osvedčili ako najlepšie pre našu polohu a vo vzťahu k pôdnemu profilu aký tam máme. Dali sme si urobiť detailný rozbor pôdy celej parcely pedológmi za prítomnosti pána Krausa, s ktorým sme po dôkladnej analýze tieto charakteristiky preberali. Z bielych novošlachtencov Noria, má krásne kyseliny a štruktúra vína má vysoký potenciál.
Milia sa nám tam hodí lepšie ako Devín a dosahuje lepšie výsledky vo vinohrade, preto ju aj budeme vysádzať. Nehovoriac o aromatike a charaktere vína, ktoré máme z oblasti Rybníka vyskúšané. Myslíme si, že nič lepšie nemôžeme spraviť ako ich tam vysadiť.
Pre mňa je úspech ak naše vína chutia ľuďom, čo zatiaľ vyzerá že tak je. Všetko ostatné je sekundárne. Čo sa týka hodnotení profesionálov máme úspešné hodnotenia zo zahraničia aj to, že za posledné 3 roky sme sa vždy umiestnili v národnom salóne vín.
Motiváciou je ak môžete vytvoriť niečo, čo neskôr môžete niekomu odprezentovať ako svoje dielo. Prirovnal by som to k umelcom. Víno je umelecké dielo a my dostaneme raz do roka príležitosť niečo vytvoriť. A následne to majú ľudia možnosť zhodnotiť, či sa im naša práca páči alebo nie.
Asi by ste čakali, že poviem niekoho konkrétneho. Pre mňa je osobnosť každý, kto to s vínom myslí seriózne, vážne a nesnaží sa hľadať kratšiu cestu. Pristupuje k tomu s úctou a rešpektom a nesnaží sa prezentovať že on je ten, kto je osobnosť v regióne, na Slovensku či vo svete. Toto sú pre mňa osobnosti a väčšinou sú menej známe.
Viac vín určite nebude skôr naopak, bude ich menej. Zákazníci sa ale rozhodne môžu tešiť na Noriu 2018, ktorá je v stále v sude kombinácia agát-dub.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.