Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1989 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok. Peter Matyšák už takmer tri desaťročia úspešne spolupracuje s poprednými pestovateľmi hrozna a vytvára stabilný sortiment vína. Zoznámte sa s vinárstvom Matyšák a prečítajte si odpovede pána Matyšáka na naše otázky.
Napriek tomu, že už uplynulo 30 rokov, spomínam si veľmi detailne na začiatky nášho vinárstva. Našou výhodou bolo, že sme mali možnosť doplniť trh, ktorý nám veľké štátne firmy z časti uvoľnili. Mohli sme taktiež naštartovať výrobu odrodových vín v rôznych kategóriách pomocou už moderných technologických postupov.
Nevýhodou oproti novým vinárstvam boli veľmi drahé úvery, málo dostupné a pre nás drahé technológie zo zahraničia. Všetok výnos sa musel reinvestovať, ďalšou nevýhodou bola aj spotrebná daň, navyše protiprávne vypočítaná z ceny vína vrátane DPH. Napriek všetkému boli roky, keď sa podarilo medziročne výrobu a predaj zdvojnásobiť. Pre mňa boli tie roky obrovskou školou, pretože celého procesu som sa zúčastňoval aj fyzicky.
Všetky vína z vinárstva Matyšák nájdete v našom eshope.
Veľkej obľube sa stále tešia aj naše sudové odrodové vína. V segmente fľašových vín máme 3 základné kategórie. Tá najvyššia sa ešte rozširuje o kategóriu „ limitovaná edícia“. V ponuke sú aj ročníkové a archívne vína.
Naše široké portfólio je doplnené o prírodnú hroznovú šťavu, jemné sýtené víno „Frizzante“, sekt vyrobený klasickou metódou, víno vyrobené „portskou“ technológiou, prírodne sladké vína. V našej ponuke sú aj vlastné destiláty – Brandy VSOP aj XO, Grapenka, Zázvorovica a iné ovocné pálenky.
Je ťažko vybrať, ale v roku 2014 sme sa stali šampiónmi na 4 svetových výstavách:
Každé bolo niečím špecifické. 96 bodov za Müller Thurgau bolo najvyššie hodnotené víno v tom roku – odroda mnohokrát nedocenená. Konkurencia aj pre Iršai bola obrovská, napriek tomu sme sa dohromady stali 2 x šampión a získali aj strieborné ocenenie. Víťazstvo a titul „majstra“ sveta pre Silván bolo dôkazom o jedinečnosti tejto odrody z Limbašsko – grinavského chotára. Najviac prekvapilo ale víťazstvo nášho Camerlonu, pretože roky panoval názor, že na Slovensku sa výnimočné červené víno dorobiť nedá. Preto je to asi z celej tej plejády úspechov zrejme najcennejší.
Mojou motiváciou archivovať vína od roku 1994 bolo hlavne v praxi sa presvedčiť ako tento proces vyzrievania vo fľaši prebieha. Preto sme do archívu dávali prakticky zo všetkých vyrobených vín, aj keď to boli vína väčšinou kabinetné s veľmi nízkym obsahom zbytkového cukru a alkoholom do 12%. Už dnes môžeme rôzne teórie o archívnych vínach vyvrátiť na základe vlastných poznatkov. Najlepšie prežívajú prírodne sladké vína, ale prekvapivo aj napr. Müller Thurgau r. 1995! Naše „portito“ bude dobré aj vo veku 50 rokov.
Hneď v prvom roku prevádzky bolo „Globo“ vyhodnotené ako jedna z najlepších reštaurácii Slovenska. Kvôli ekonomike sme museli upraviť otváraciu dobu, ale už máme svoju klientelu, ktorá vie oceniť čaro vrcholovej gastronómie. Je veľa vynikajúcich kombinácií jedla s vínom, uvediem 3 zaujímavé :
Ročník 2019 bude patriť k výnimočným ročníkom. Už mladé vína – Müller Thurgau, Iršai Oliver, Frankovka naznačili potenciál tohto ročníka. Niektoré odrody majú predpoklad stať sa najkvalitnejšími v histórii. Portfólio rozšírime o prírodne sladké víno „ Aurélius “ cibébový, paletu ružových vín o polosladký Pinot Noir. Skutočný potenciál červených vín sa ukáže o pár mesiacov.
Hlavnou motiváciou je pre mňa aj ďalej presviedčať svet o výnimočnosti slovenských vín, zabezpečiť spokojnosť našich zamestnancov s podmienkami vo firme. Som veľmi rád, že prispievame už roky k stúpajúcej kultúre pitia vína na Slovensku a chcem aby sme aj ďalej napredovali.
Peter Matyšák
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.