Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Vinárstvo Rariga je rodinné vinárstvo z Modry, ktoré sa zaoberá pestovaním hrozna, jeho spracovaním a následnou výrobou vín. Korene vinárstva siahajú až do roku 1986. Práve vtedy Igor Rariga zasadil svoj prvý vinohrad. Dnes traja Rarigovci (otec a dvaja synovia) budujú v Modre moderné vinárstvo s tradičnými prvkami a skvelými vínami.
Prinášame vám rozhovor s Marekom Rarigom, synom Igora Rarigu, zanieteným vinohradníkom a vinárom z Modranského chotára.
Momentálne pestujeme Rizling rýnsky na ploche 2,5 hektára v dvoch lokalitách. Stará 40 ročná vinica je hon Lorencár, južný slnečný svah a piesčitá pôda so žulovým skeletom. Mladšia vinica Šarkaperky, ktorú sme vysadili v roku 2015, je jedna z najvyššie položených viníc v Modre.
Extrémne husto vysadená vinica s takmer 10000 krami viniča na 1 ha. Moselské klony Rizlingu sú pestované pri veľmi nízkom zaťažení.
Všetky vína z vinárstva Rariga nájdete v našom eshope.
Pre mňa srdcovou odrodou je a vždy bude Rizling Rýnsky. A tiež Veltlínske zelené, tradičná modranská odroda, ktorá produkuje širokú škálu rôznorodých vín.
Tento rok sme sa pustili do výsadby našej vinice v lokalite Hliny/Noviny. Vysadli sme 1,5 hektára viníc s odrodou skladbou Irsai Oliver a Sauvignon blanc. Túto plochu sme 2 roky starostlivo pripravovali na výsadbu. Je to lokalita s ťažšou, hlinito piesčitou pôdou na juhu modranského katastra. Úrodnejšia, ťažšia a chladnejšia pôda je vhodná k produkcii sviežich ľahších vín odrôd Iršai Oliver a Sauvignon blanc. Budúci rok nás čaká ešte vysadiť 3/4 hektára viníc odrodou Cabernet Sauvignon (po niekoľkých rokoch ťažko, našimi skúsenosťami vybraného klonu ), ktorý chceme spracovávať na produkciu ružových vín. Momentálne obrábame 5 hektárov viníc a ďalšie 2 hektáre sú pripravované na výsadbu.
Ste jedným z členov združenia Víno z Modry. Akú perspektívu vidíte v združení ? Nepremýšľali ste, že by ste vytvorili chránené označenie vín z Modry podobne ako majú vinári na Morave v zmysle VOC?
Víno z Modry je veľmi perspektívny spolok mladých vinárov, ktorí sú oddaní práci s viničom a vínom, sú oddaní jedinečnosti Modranského chotára, respektíve hlavnému mesta vína s bohatou tradíciou. Tvorba chráneného označenia Vín z Modry, podobne ako má VOC na Morave, je už dlhoročná myšlienka, ktorú pomaličky realizujeme. Ak má mať takého označenie aj zmysel, musí byť hodnotne zakotvené aj v legislatíve.
Vo vinárstve pracujete po boku svojho otca, nezasahuje vaša práca do rodinnej pohody? Kto má rozhodujúce slovo vo vinárstve?
Sme rodinné vinárstvo, ktoré takmer celý svoj pracovný a aj voľný čas obetuje tomuto remeslu...
Aká dlhá je vaša rodinná vinárska tradícia? Vždy ste chceli byť vinohradníkom a vinárom ako váš otec?
Tradícia pestovania a výroby vína je v našej rodine už pár generácii. Počas absolvovania vinárskej školy ma toto remeslo chytilo za srdce :)
Vinica a pivnica nepozná pandémiu. Tým, že sme vinohradníci a vinári, naša práca sa veľmi nezmenila. Zmenil sa obchod a marketing vína. Na určitú dobu zaniklo gastro, ale dobehla to privátna klientela. Takže sme boli viac menej na tej istej úrovni v predaji. Bolo viacej času sa venovať vinohradom, stihli sme dlho odkladané práce.
Tento rok prechádzame do plnohodnotnej bio ochrany vinohradov. Už vyše 10 rokov nepoužívame herbicídy a insekticídy, používame zazelenanie viníc bylinnou zmesou. Momentálne prvýkrát plníme naše cuvée na tradičný sekt.
Treska Skrei s mladými zemiakmi, domácimi bylinkami a krémovou vínnou omáčkou. A k nej náš Rizling rýnsky 2018 Quercus, výborné.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.