Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Každá modrá odroda hrozna má svoje jedinečné sfarbenie. Napríklad typická farba pre vína odrody Cabernet Sauvignon je fialová, zatiaľ čo Pinot Noir má bližšie k rubínovo granátovej. V závislosti od veku vína a odrody hrozna sa farba červených vín pohybuje v rôznych farebných škálach od hlbokej fialovej, cez tmavočervenú a červenú až po rubínovú alebo granátovú.
AKCIA - Happy Hallo Wine - červené vína -20%
Modré hrozno používané na výrobu červených vín obsahuje v dužine, ale najmä v šupke „pigmenty“ nazývané antokyány. Tie sa pri procese macerácie dostanú do kontaktu s muštom a dodajú mu červenú farbu. Farba vín závisí od obsahu antokyánov. Antokyanín je prítomný v mnohých iných druhoch ovocia, vrátane sliviek, čučoriedok a čerešní. Taktiež aj v kvetoch (ako orchidey, hortenzie atď.). Vedeli ste, že najbežnejšou červených vín je rubínová?
Ak sa pozriete na červené víno za prirodzených svetelných podmienok na bielom pozadí, získate celkom presný dojem o jeho odtieni. Na začiatku to môže byť ťažké vidieť, ale mladé červené vína (do 5 rokov) majú rôzne odtiene od červenej, cez fialovú až po purpurovú. Tento odtieň môžete vidieť pri pohľade smerom k okraju vína pri dopade na kalich. Farba označuje vek a vývoj vína. Vo všeobecnosti platí, že biele vína starnutím „tmavnú“ (majú tendenciu nadobudnúť jantárovú farbu), zatiaľ čo červené vína naopak majú menej sýty odtieň. Mladé červené vína majú vo všeobecnosti viac fialový nádych. Naopak, staršie vína, ktoré vyzrievajú, majú odtieň tehlovej farby v dôsledku oxidácie. Majú tendenciu mať priehľadnejší vzhľad, farbivá sa vyzrážajú.
Farba vína závisí predovšetkým od odrody hrozna, od spôsobu vinifikácie a macerácie, kedy je mušt v kontakte so šupkami. Extrakcia farby dosiahne najväčšiu koncentráciu do piatich až ôsmich dní po macerácii. Potom vždy nastane mierny pokles koncentrácie farieb. Pri fermentáci celých strapcov sa stráca viac farby, pretože stonky absorbujú značné množstvo farbív. Koncentrácia farby dosahuje maximum počas fermentácie. Zmiešanie dvoch alebo viacerých odrôd môžete zintenzívniť farbu (používajú tvz. „farbiarky“ odrody ako Alibernet alebo Neronet). Z modrého hrozna môže vzniknúť aj biele víno, ak sa šťava rýchlo vylisuje a nedostane sa do kontaktu so šupkou.
Farba vína závisí od prítomnosti kyselín vo víne. Aj použitie dubových sudov pri zrení ovplyvňuje farbu vína. Pôda, ktorá má obzvlášť vysoký obsah vápeneca, vplýva na intenzitu farby vína.
Vína so sýtym červeným odtieňom majú nižšie pH. Vína s fialovým odtieňom sa pohybujú v rozmedzí od pH 3,4 do 3,6 (v priemere).Vína s purpurovým nádychom majú pH nad 3,6 a možno bližšie k 4.
Vína starnutím strácajú pigment. Až 85 % antokyanov sa stratí po 5 rokoch. Rôzne odrody hrozna majú rôzne úrovne intenzity. Napríklad Gamay má veľmi nízku a Pinotage má mimoriadne vysokú úroveň pigmentácie. Intenzita farby môže byť zosilnená inými polyfenolmi (napr. tanínmi) vo víne. Vína, ktoré sú viac nepriehľadné, môžu obsahovať vyššiu hladinu tanínov. Pigment v červenom víne je citlivý na teplotu a siričitany. Vína, ktoré fermentujú pri vysokých teplotách alebo majú vyšší obsah síry, majú menšiu intenzitu farby.
Mnohé vína z odrody Pinot Noir majú svetlú farbu. Odrody s tenšou šupkou, ako je spomínaný Pinot Noir, jednoducho majú menej farby, zatiaľ čo Merlot a Cabernet Sauvignon s hrubou šupkou môže vytvoriť vína sýtej rubínovej farby.
Mladé červené vína začínajú s rôznymi odtieňmi od purpurovej a fialovej, cez rubínovú a karmínovú. Úroveň extrakcie počas fermentácie ovplyvňuje aj hĺbku farby červeného vína. Väčšia extrakcia vedie k hlbšej farbe vína. Ako červené vína zrejú vo fľaši, okraj nadobudne granátový odtieň, odtieň vína sa potom vyvinie do tehlovo hnedej farby. V mladosti sú červené vína purpurovočervené. Ako starnú, menia sa na rubínové. Keď dosiahnu zrelosť, získajú terakotové alebo oranžovo-červené sfarbenie.
Pomocou práce vo vinohrade aj vo vinárstve môžu vinári doladiť svoje víno podľa svojich štylistických cieľov, zjemniť farbu, vôňu i pocit v ústach alebo predĺžiť životnosť vína.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.