Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Keď sa povie talianske víno, musí sa tiež povedať meno Antinori. Táto urodzená rodina patrí medzi najstaršie šľachtické rodiny na svete a ich zanietenie pre vinohradníctvo je poznať už na prvý pohľad - vinič kultivujú nepretržite od 14. storočia.
Nečudo, že patria do prvej desiatky najstarších rodinných podnikov na svete. V roku 1900 si Piero Antinori kúpil niekoľko vinohradov v regióne Chianti Classico, vrátane 47 hektárov v meste Tignanello. Jeho syn Niccolò o niekoľko rokov neskôr pobúril Toskánsko, vyrobil totiž Chianti s obsahom Bordeaux V nasledujúcich rokoch pokračoval v experimentovaní s novými zmesami, typmi sudov, reguláciou teploty a starnutím. V roku 1966 prepustil opraty svojmu synovi Pierovi, ktorý sa stal ešte inovatívnejším a pod jeho vedením sa v roku 1971 rodina Antinori postavila na čelo toskánskej revolúcie.
Vtedy totiž vyrobili prvé Tignanello, víno, ktoré obsahovalo len Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, čo znamenalo, že pre neho bolo neprípustné označenie Chianti - neobsahovalo totiž žiadne biele hrozno. Jeho existencia tak otriasla taliansky vinársky priemysel, čo neskôr viedlo k ďalekosiahlym zmenám v pravidlách a postojoch.
Tignanello dnes patrí medzi najlepšie vína, a to nie len z Apeninského polostrova. Rodine Antinori dnes patrí jedna z najväčších vinárskych spoločností v Taliansku, a na jej čele stále stojí Piero Antinori, dnes však so svojimi troma dcérami Albierou, Allesiou a Allegrou.
V portfóliu rodiny Antinori sa nachádza niekoľko usadlostí s jedinečnými vínami, ako Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Fattoria Aldobrandesca v Maremme, La Braccesca v Montepulciane, Pian delle Vigne v Montalcine alebo Tormaresca v Apúlii. Na vrchole kvality stoja fenomenálna Solaia alebo Guado al Tasso v Bolgheri. Z ich vín cítiť vycibrený vkus pre tradíciu, ako aj zmysel pre inováciu.
Vlajkovou loďou je samozrejme Tignanello, ktoré od svojho premiérového ročníka 1970 patrí medzi klenoty talianskych vín. Pestuje sa takmer na šesťdesiatich hektároch s juhovýchodnou expozíciou s nadmorskou výškou do 400 metrov. Zachytávať drahocenné slnečné lúče mu tiež pomáha miestna vápenatá pôda s množstvom bielych skál, ktoré akumulujú a odrážajú slnečné lúče. Fermentácia prebieha separátne pre každú odrodu v kónických tankoch, následne rok až 14 mesiacov v maďarských a francúzskych barikoch. Produkcia dosahuje 25 000 debničiek ročne. Exkluzivitu vína znásobuje produkcia len v najlepších rokoch, ak kvalita nedosahuje požadovanú úroveň, Tignanello radšej ani neuvedú na trh. Naposledy sa tak stalo v roku 2002.
Vinárstvo La Brasseca sa nachádza pár kilometrov od Montepulciana, kde sa stretáva juhovýchodná časť Toskánska s Umbriou a Laziom. Rodina Antinori sa oň začala zaujímať začiatkom deväťdesiatych rokov, kedy sem priniesli svoje skúsenosti, potenciál, ale aj rešpekt k tradícii a zmysel pre inovácie. Z intelektuálneho vplyvu ťaží aj susedná oblasť Cortona so svojim pozoruhodným Syrahom.
Vína La Braccesca prežívajú vo svete vďaka svojej rastúcej kvalite renesanciu. Ich ďalšou investíciou bolo vinohradníctvo Prunotta, o ktorom sa hovorí, že ho Antinoriovci kúpili len a len kvôli vinohradu Bussia v Barole, produkujúcemu klasické vína s charakterom. Vinárstvo Prunotto patrí ku klasickým predstaviteľom oblasti Barolo, a rodina disponuje niekoľkými unikátnymi polohami. Okrem už spomínanej Bussie je to Bric Turot v Barbarescu, Castamiole a Fiulot v Asti či Mompertone v Monferrato. Veľkorysé investície do vinohradov a vinárstva prinášajú ovocie v podobe čistého, jemného a harmonického štýlu, ktorý podporuje skvelý potenciál pre vyzrievanie. Vinárstvo riadi Albiera Antinori, jedna z trojice dcér Piera Antinoriho.
V roku 1987 sa rodine Antinori dostali do rúk vinohradníctva Badia a Passignano, nachádzajúce sa v areáli historického kláštora, po ktorom nesie aj víno svoje meno. Majitelia dostali zároveň právo používať miestnu pivnicu. Vo vinici sa objavuje selekcia starých klonov z Tignanella. Nová apelácia Gran Selezione, ktorej zakladateľom bol aj Antinori, bola prvý krát predstavená ročníkom 2009.
Nedá sa tiež nespomenúť Guado al Tasso, veľkú usadlosť južne od Florencie v oblasti Bolgheri. Ani jeden z jej vinohradov nepresahuje nadmorskú výšku 50 metrov a preto sa vplyvom mikroklimatických podmienok výsadba koncentruje na obidva Cabernety, Merlot a Petit Verdot, ktorý v roku 2007 nahradil Syrah. Vína disponujú bohatou štruktúrou a temperamentom.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.