Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Dňa 22. apríla 2021 si pripomíname 51. výročie od oslavy prvého Dňa Zeme. Klíma sa rýchlo mení a človek je za tieto zmeny priamo zodpovedný. Extrémne prejavy počasia sa za posledných 30 rokov viac ako zdvojnásobili a zintenzívnili, spôsobili veľké suchá, ale i povodne.
Pýtate sa, čo darovať planéte Zem k jej sviatku? Podporte vinohradníkov a vinárov, ktorí zodpovedne pristupujú k životnému prostrediu, snažia sa v rámci technológii využiť alternatívne zdroje a pracujú v súlade s prírodou.
BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku.
Vinohradníci a vinári na Slovensku a vo svete v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.
Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti čiže imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektuje polohu slnka a mesiaca.
Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.
Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. práce vo vinohrade sa robia ručne a za pomoci koní. Nepostrekujú antibiotikami, ale výluhmi z prasličky, harmančeka, pŕhľavy či drveným kremencom.
Nepoužívajú ani umelé hnojivá ako nitráty či draslík. Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav.
Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger , Bodega Félix Callejo, Mas d en Gil alebo Emiliana.
Ako hovorí Olivier Humbrecht /Domaine Zind-Humbrecht/ : „Je nevyhnutné a potrebné rešpektovať život viniča a pôdy a podľa toho vykonávať úlohy vo vinohrade. Trakcia zvierat a použitie ich vlastného kompostu navyše pomáhajú znižovať mechanický vplyv na pôdu. Zrelé, vyvážené a koncentrované hrozno umožňuje vylúčenie akýchkoľvek umelých zásahov, ktoré by pozmenili pôvodnú harmóniu každého terroiru.“
„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ hovorí Jean Pierre Amoreau /Le Puy/. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k prírode. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“
„Vína musia odrážať prírodnú krajinu, snažíme sa ju chápať ako živú bytosť, udržiavať pôdy zdravé a vyvážené s pôvodnou flórou a faunou“, hovorí Marta Rovira /Mas d en Gil/
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.