Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Nastal čas zberu úrody. Naše ovocné sady nám prinášajú v tomto čase rôzne druhy ovocia ako slivky, hrozno, ale i hrušky a skoršie odrody jabĺk. Hrušky sú veľmi zdravé a chutné ovocie typické pre Slovensko. Z hrušiek sa dajú pripraviť rôzne pokrmy či už sladké alebo slané.
Lenka sa rozhodla pre vás upiecť hruškový tart s mandľovým krémom a k nemu som vybrala skvelé, prírodne sladké víno z odrody Pálava zo Žitavských viníc.
1. Ako prvé si pripravíme cesto pre náš hruškovo – mandľový tart. Do misky vložíme múku, cukor, vajcia, štipku soli a na malé kocky nakrájané studené maslo. Hnetením vypracujeme cesto.
2. Preložíme na dosku a miesime, pokiaľ cesto nie je kompaktné a prestane sa drobiť.
3. Cesto rozvaľkáme medzi 2 potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm.
4. Premiestnime do tartovej formy s priemerom 26 cm. Vložíme do chladničky na cca 30 minút.
5. Do kastrólika si dáme vodu cukor, bourbon a necháme zohriať, pokiaľ sa nám cukor nerozpustí. Hrušky si nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovník. Môžeme aj šupku, ale nemusíme. Hrušky varíme 10 minút, potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
6. Mandľový krém - Do vyššej misky vložíme úplne zmäknuté maslo, cukor a vymiešame s mixérom do peny. K maslovej zmesi po jednom primiešame vajíčka izbovej teploty. Nakoniec ručne vmiešame mandľovú múku, škrob a rum.
7. Cesto na tart vytiahneme z chladničky a popicháme vidličkou. Mandľovú zmes si vylejeme do tartového korpusu. Každú štvrtinu hrušky ešte rozrežeme na menšie časti a uložíme na mandľovú zmes do kruhu. Krém medzi hruškami posypeme plátkami mandlí. Koláč pečieme pri teplote 170 °C približne 40 minút. Po upečení koláč ešte, keď je horúci, potrieme marhuľovým džemom.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
K Lenkinmu hruškovému tartu s mandľovým krémom som vybrala prírodne sladké víno odrody Pálava z vinárstva Žitavské vinice. Sladkú chuť tartu skvele podčiarkne ešte sladšia, extraktívna chuť vína.
Nádherne koncentrované prírodne sladké biele víno s vysokým zvyškovým cukrom. Chuť aj vôňa je mohutne korenistá, nasledovaná tónmi citrusov, pomaranča a medu.
Svieža kyselinka a nekonečná hrozienková dochuť. Číslo 45 označuje cukornatosť pri zbere. 310g/l zvyškový cukor a 7g/l kyselín vytvára výbornú harmóniu. Pozrieť víno na eshope.
Žitavské Vinice, butikové vinárstvo, veľké vína. Vinárstvo sídli v malej dedinke Úľany nad Žitavou v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Ich vinohrady sa nachádzajú v susednej obci Černík s rozlohou 5 ha.
Srdcovou záležitosťou Tomáša Strelingera a Jozefa Teplana sú prírodne sladké vína, s ktorými začínali. Od roku 2010 vyrábajú i suché vína. Biele vyzrievajú 6 mesiacov na kvasinkách a červené vína zrejú v slovenských alebo maďarských barikových sudoch. Na etiketách nahrádzajú prívlastky čísla s obsahom cukornatosti pri zbere.
Vína zo Žitavských Viníc sú kombináciou úprimnosti, priateľskej povahy a nadšenia ich autorov.
Pálava je moravská biela muštová odroda viniča pomenovaná podľa Chránenej krajinnej oblasti Pálava. Vznikla krížením odrôd Tramín červený a Müller Thurgau. Odroda bola vyšľachtená Ing. Josefom Veverkom. Do štátnej odrodovej knihy bola zapísaná v roku 1977. V severozápadnom výbežku Panónskej nížiny, v najteplejšej a takmer najsuchšej oblasti Moravy, sa nachádzajú Pavlovské vrchy a Pálave sa tu veľmi darí. Pestuje sa aj v niektorých vinohradníckych oblastiach Slovenska. Víno z tejto odrody má podobný charakter ako Tramín červený. Je mierne korenisté a má intenzívnu vôňu ruží, marhúľ a citrusov. Chuť je bohatá, ovocno-muškátová. Pálava sa hodí k ázijskej kuchyni alebo dezertom (prírodne sladká Pálava).
Hruška obyčajná je jedným z najvýznamnejších ovocných stromov mierneho pásma. Obsahuje 84% vody, 15% sacharidov a obsahuje zanedbateľný proteín a tuk. Disponuje mimoriadne veľkým zdrojom vlákniny a vitamínov. Hrušky obsahujú antioxidanty a vitamín C a tým podporujú imunitný systém, ktorý pomáha eliminovať stavy, ako je bežné prechladnutie a chrípka, ktoré nás na jeseň väčšinou potrápia.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.