Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako tretie sme navštívili Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou
Na našej vinárskej túre po Slovensku určite nemôžem vynechať mojich dobrých známych z malebného vinárstva Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou, neďaleko od Šurian. Práve pri tomto vinárstve sa mnoho odborníkov pozastavuje nad kvalitou vín a ich limitovaným množstvom. Keďže na začiatku výroby sa páni Jozef Teplan a Tomáš Strelinger zamerali na produkciu dezertných vín, bola ich celková výroba obmedzená na pár tisíc fliaš.
Dodnes si pamätám, keď sa na prvej degustácií v roku 2010 prezentovali sériou slamových a botrityckých vín, ktoré ohúrili všetkých prítomných odborníkov. V tej dobe priniesli na náš trh nový vánok v podobe sladkých výberov z odrôd Rosa, Hetera, Dunaj či Alibernet. Od začiatku boli odsúdení na úspech a to potvrdzuje aj mnoho zlatých medailí a diplomov zo súťaží v Londýne, Viedni, USA či dokonca v Izraeli.
Ak si predstavujete toto mimoriadne úspešné vinárstvo, že sídli v modernej hale plnej tankov z nerezu a moderných technológií, tak ste na omyle. Pravdou, som bol zaskočený aj ja! Keď som po prvý raz navštívil týchto dvoch pánov, ako prvé mi padla do oka najstaršia stavba v ich rodnej dedine a to skoro 100 rokov starý domček s klasickým výzorom a hrubými stenami. Tu sa ukrývali nádoby s vínom , sudy a malý no veľmi cenný archív vín. Celkovo sa ich výroba zameriava na viac tradičný spôsob, no využívajúc aj moderné technológie. Tie zapracovali do ich plánu v roku 2011, keď prvý krát vyrobili suché biele a červené vína.
Ak hľadáte vína, ktoré vás niečím prekvapia tak neváhajte ochutnať niektoré z ich série suchých bielych vín, ktoré sú pripravované s metódou Surlie a tak získavajú na plnosti a zároveň na sviežej koncovke. Na druhej strane ich mohutné červené vína je vhodné podržať dlhšie v pivnici a kombinovať ich aj s výraznými jedlami.
No keď ste takzvaný ,,Zberateľ vín" určite neváhajte archivovať sladké výbery a slamové vína od tejto spoločnosti. Klenotom môžu byť vína z odrôd Hetera, Shiraz alebo slamové Veltlínske zelené, ktoré ešte pobudlo aj v dubovom sude. Vrelo odporúčam pre každého milovníka vín a života samotného!
Prečítajte si naši degustáciu top vín zo Slovenska. Ďalšie info o vinárstvu Žitavské vinice nájdete v tomto článku.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.