Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.
Pri predstavení nových vín musím v prvom rade spomenúť motto, ktorým sa nové Vinidi prezentuje v rámci vinárstva a vína, a tým je elegancia s dávkou drzosti. Ide o spojenie francúzskej elegancie s drzosťou slovenského vína a vinárskeho remesla.
Naše rady vín sa líšia najmä tým, pri akej príležitosti by sa mali ochutnávať. Základná rada Funny je o zábave, nádychu sviežosti a príjemných chvíľ. Tieto vína sú mladé a vyznačujú sa sviežosťou a primárnou vôňou. Naopak, v rade Vinidi nájdete vážnejšie vína, ktoré sa približujú k dokonalosti. Tieto vína sú vhodné k zážitkovej gastronómii.
Rada Premium je naša prémiová rada. Vína tejto línie majú potenciál k vyzrievaniu. V neposlednom rade musíme spomenúť aj Travel Line, vína majú objem 0,25l, a slúžia ako malý spoločník na cestách.
Na výrobu vína používame výlučne len vlastné hrozno, v ktorom vieme zabezpečiť požadovanú kvalitu. Odrody, ktorým sa chceme v našom vinárstve venovať sú Rizling vlašský, ktorý je vysadený na rýnsko-hessenskom vedení a aj na vysokom vedení.
Ďalej sú to odrody Rizling rýnsky, Devín, Sauvignon a Chardonnay, a nemôžeme opomenúť aj starú odrodu Veltlínske červené skoré, ktoré patrí už medzi raritné odrody s veľmi zaujímavým aromatickým prejavom. Z modrých odrôd, ktoré pestujeme, je to Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Dunaj, a v ďalšej opätovnej výsadbe to môže byť Frankovka modrá.
Starostlivosť je rovnaká ako o iný vinohrad, iba sa musí pri reze dbať na dôkladné zaťaženie a spraviť precíznu ochranu viniča. Vinohrady majú výborné podmienky. Sprašová pôda, bohatá na vápnik, umožňuje viniču čerpať živiny z hlbokých vrstiev pôdy, čo vínam dodáva vysoký extrakt a veľmi dobrý potenciál k vyzrievaniu.
Vďaka dlhotrvajúcemu popoludňajšiemu slnku, ktoré podporuje plnú zrelosť hrozna, získavajú vína VINIDI hĺbku a bohatosť. Expresivita našich vín spočíva v dôraze na kvalitu.
Zaťaženie viniča je obmedzené na max. 1,5 kg, často aj menej, aby sme dosiahli špičkovú kvalitu.
Tento postup si z časti vieme v určitom časovom horizonte predstaviť. Dnes je ešte ťažké povedať, kedy presne, keďže tu bol nedávno ročník, kedy práve ekologické vinice mali problémy udržať kvalitu hrozna. Nechávame tomu voľný priebeh.
Momentálne sme zaradení v pestovaní do tzv. „šetrnom postupe pestovania“, čo znamená použitie nižších dávok postrekov a viac sa sleduje vplyv poveternostných podmienok. Postreky, ktoré sa používajú na ošetrovanie, majú kontaktný charakter.
Použité prípravky na ochranu sa nevstrebávajú do vnútra rastliny, ale ničia iba vzniknuté choroby.
„Vo chvíli, kedy som sa rozhodol prevziať vinárstvo VINIDI ako riaditeľ výroby a hlavný vinár, som začal vytvárať zoznam ľudí, o ktorých som vedel, že mi pomôžu dostať Vinidi presne tam, kam v rámci vinohradov a svojho zázemia patrí. Celý náš tím teraz ťahá za jeden povraz a sme odhodlaní ísť za naším dlhodobým cieľom. Vinohrady vedie Ing. Atilla Petrezel so svojím tímom. Obchod má na starosti Bc. Jaroslav Brož a jeho obchodný tím, ktorého súčasťou sú Ing. Jozef Vojčický a Patrik Pilek. Ing. Žofia Švidroňová aktuálne u nás zastupuje predajňu a event,“ Peter Czako.
Najvýraznejšou novinkou je určite nová štruktúra vín s novým dizajnom. V rámci rebrandingu značky VINIDI chceme vinárstvu vdýchnuť nový život. Vo vinárstve sa budú určite diať pravidelne zaujímavé eventy a podujatia, ktoré by si nikto z okolia nemal nechať ujsť. Chceme viac prezentovať na vinárskych spoločenských akciách po Slovensku a v zahraničí.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.