Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Ronco di Prepotto patrí rodine Macorig od roku 1901. Toto rodinné vinárstvo, ktoré vyrába dokonalé vína, sa nachádza v nádhernej oblasti sa v oblasti Prepotto, v provincii Udine, v regióne Friuli-Venezia Giulia. Patrí k najvýznamnejším výrobcov vína v provincii Udine.
Filozofia vinárstva je predaj vína až v jeho optimálnej senzorickej kondícii, čo v skutočnosti znamená, že aktuálne sú v ponuke minimálne desaťročné vína.
Strategické rozhodnutia vinárstva viedli k diverzifikácii výroby a tým aj distribúcie prostredníctvom vytvorenia dvoch produktových radov: "Ronco di Prepotto" s vínami Anatema a Zeus a „Vigneti dei Monti Sacri“ s autochtónnymi odrodami Schioppettino a Picolit.
Všetky vinohrady boli z veľkej časti (35%) úplne obnovené. Vysadené sú juhovýchodne od Cividale, v Colli Orientali del Friuli. Medzi lesmi a lúkami, po prašných a kľukatých cestách narazíte na terasy starých a nových viníc. Vinná réva sa tu vždy pestovala už od roku 1901. Vinárstvo nepoužíva žiadne herbicídy, chemické hnojenie len v homeopatických dávkach (organické pomocou starého dobrého hnoja...), ochranné prostriedky len v nevyhnutných prípadoch. Zber je prirodzene úplne ručný a vykonáva sa v niekoľkých fázach, aby sa zozbierali všetky strapce hrozna v správnej zrelosti. Časť hrozna sa necháva sušiť vo veľkej, dobre vetranej stodole starého statku, kde sú strapce zavesené jeden po druhom na hákov úhľadne zoradených pod strechou.
Cuvée odrôd Friulano, Malvasia Istriana a Riesling Renano. Ručný zber hrozna v prvých dňoch septembra až do druhej polovice októbra. Vinifikácia prebieha z 80 % nerezových tankoch a 20 % dubových sudoch. Víno ležalo 18 mesiacov jemných kaloch a ďalších 12 mesiacov zrelo ešte vo fľaši pred uvedením na trh. Komplexné a ušľachtilé víno s eleganciou a šarmom. Zároveň pôsobí stále veľmi živo a prirodzene. Napriek perfektnej fľašovej zrelosti môže vyzrievať ešte niekoľko rokov.
Cuvée odrôd Schioppettino, Refosco dal peduncolo rosso a Merlot. Ručný zber hrozna od septembra do začiatku októbra. Macerácia v drevených sudoch 15-22 dní. Jablčno-mliečna fermentácia a zrenie prebieha v nových dubových sudoch po dobu 22 mesiacov.
Zeus je komplexné, harmonické a zároveň delikátne a šarmantne pôsobiace víno. Dlhý záver s terciárnym charakterom.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.