Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Priorat je vinohradnícka oblasť s nádhernou scenériou so starými a strmými vinohradmi zaliatymi slnkom.
Priorat je malý vidiecky svet na juhu Katalánska vzdialený 130 km od Barcelóny, v ktorom sídli jedno z najstarších vinárstiev Prioratu DOQ Finca Mas d´en Gil. Kompletnú ponúku vín nájdete na eshope.
Vinárstvo vlastní od roku 1998 rodina Rovira Carbonell. Jedným z prvých rozhodnutí Pierra Roviru bolo vrátiť sa k historickému názvu vinárstva Mas d’en Gil, ktorý sa objavil v listinách. Prvé roky sa venovali hlavne obnove starých viníc a olivových hájov, neskôr i vinárstvo postavené Rafaelom Barrilom a nakoniec postavili novú pivnicu.
Prvé vína Mas d’en Gil boli uvedené na trh v roku 2000. Dnes vedie vinárstvo Pierre Rovira s manželkou Pilar Carbonell spolu so štvrtou dcérou Martou Rovira Carbonell a jej manželom Olivierom. Marta Rovira začala postupne zavádzať metódy ekologického poľnohospodárstva. Ďalším prirodzeným krokom je od roku 2008 biodynamika.
Mas d'en Gil kombinuje miestne metódy výroby s medzinárodnými, pracuje na modeli založenom na koherentnej a konzistentnej interpretácii oblasti s cieľom vyrobiť klasické víno z tejto starodávnej, náročnej a nádhernej krajiny akou Priorat určite je. „Vína musia odrážať prírodnú krajinu, snažíme sa ju chápať ako živú bytosť, udržiavať pôdy zdravé a vyvážené s pôvodnou flórou a faunou“, hovorí Marta Rovira.
Objavte u nás vína z ďalších oblastí Španielska
Mas d’en Gil sa nachádza v oblasti Bellmunt del Priorat, jednej z deviatich „historických“ dedín Prioratu. Leží v nadmorskej výške 350 metrov nad morom a rozprestiera sa na ploche 125 hektároch, z toho 35ha tvoria vinice s 53 parcelami.
Okrem toho rodina vlastní aj olivové, mandľové a lieskové háje a lesy. Vinárstvo sa nachádza v piatich údoliach s rôznymi mikroklímami a terroirs. Ide o zmenšený model Prioratu, jednej z najväčších vinárskych oblastí na svete.
Každá parcela je vinifikovaná samostatne. Priorat je región plný strmých bridlicových svahov, stredomorských lesov, preložený vinicami s odrodami Garnatxa (Grenache) a Carinyena (Carignan). Vo vinohradoch sa nachádzajú štyri rôzne typy bridlíc – devónska (400mil. rokov), škvrnitá (350mil. rokov), karbónová (350mil. rokov) a čierna bridlica (330mil. rokov).
Vinárstvo vyrába vína v kategóriách: Village Bellmunt, Premier Cru Coma Vella a Coma Alta, Grand Cru Clos Fontà a Coma Blanca, Gran Buig a sladké víno Nus Vi Dolç, olivový olej a ocot Agredolç.
V kategórii Bellmunt vinárstvo vyrába dve vína Bellmunt White a Tinto. Hrozno pochádza z mladších vinohradov, ktoré boli vysadené v rokoch 1996 – 1998. Vi de Vila Bellmunt Tinto 2016 je kupáž odrôd Grenache 65%, Carignan 30% a 5% Cabernet Sauvignon. Víno fermentuje v nerezových tankoch, 10% hrozna so strapinou. Víno následne vyzrievalo 10 mesiacov v 3000L a 1500L v dubových sudoch a 30% vína 3000L cementových tankoch. Víno je klasifikované ako „Vi de Vila“ („dedinské víno“), čo znamená, že ide o víno vyrobené vo vinárstve, ktoré sa nachádza v hraniciach obce Bellmunt del Priorat s využitím vinohradníckych plôch, ktoré sa nachádzajú v spomínanej dedine.
Premier Cru Coma Vella – hrozno pochádza z oblasti La Coma. Vinohrady tu boli vysadené v rokoch 1965 až 1998. Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch, 20% hrozna i so strapinou. Víno vyzrievalo 1 rok v 1500L a 225L dubových sudoch, z toho 20% nových. Pred uvedením na trh víno vyzrieva 2 roky vo fľaši v pivnici vinárstva. Coma Vella 2015 tvorí 70% Grenache, 20% Carignan a 10% Syrah. Toto víno nesie názov podľa vinohradu Coma Vella, najstaršieho vo Vall de la Coma, ktorý je vysadený odrodami Garnatxa Peluda a Garnatxa del País (Grenache). Údolie je orientované na východ a západ k Stredozemnému moru, kde fúka osviežujúci morský vánok známy ako Garbinada.
Grand Cru Coma Blanca 2015 - La Grande Dame“, klenot vinárstva Mas d’en Gil. Biele víno, ktoré sa pije po červených. Pochádza dvoch viníc s Garnatxa Blanca (white Grenache) a dvoch ďalších viníc vysadených odrodou Macabeo (Viura) pred rokom 1945. Vinice sú obklopené borovicami a pôda obsahuje štyri rôzne typy bridlice a piesok s červenými okruhliakmi. Každá parcela a odroda vinifikuje samostatne. Víno vyzrievalo šesť mesiacov v 500L francúzskych dubových sudoch, z toho 30% nových. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici. Ročník 2015 je kupážou odrôd Grenache white 60% a Macabeo (Viura) 40%. Limitovaná produkcia.
Grand Cru Clos Fontà 2015 - víno sa vyrába zo starých vinohradov vysadených v rokoch 1931 až 1970, ktoré sa nachádzajú v rôznych údoliach okolo vinárstva Mas d’en Gil. Názov pochádza zo starého názvu Mas d’en Fontà. Ide o prameň, ktorý sa nachádza v blízkosti statku. Ročník 2015 tvorí 60% Grenache a 40% Carignan. Každá odroda vinifikuje samostatne v otvorených 500L dubových sudoch. Víno vyzrievalo 14 mesiacov v 1500L a 225L francúzskych ľahko vypálených dubových sudoch, z toho 30% nových. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici. Víno určené k meditácii a rozprávaniu o víne.
Gran Buig - ide o víno, ktoré sa vyrába len vo výnimočných ročníkoch. Doteraz bolo vyrobené len 2krát a to v rokoch 1998 a 2004. Hrozno pochádza z troch vinohradov, ktoré sa bežne používajú pre Clos Fontà. Buig je názov jednej vinice a prívlastok „gran“ sa vzťahuje na veľké ročníky a vína známe ako „Grand Cru“.
Nus Vi Dolç - sladké víno vyrobené z odrody Garnatxy Negra (Grenache). Nus je víno, ktoré chce znovu získať starú prioratskú tradíciu výroby sladkých červených vín. Vyrába sa z hrozna pochádzajúceho z piatich rôznych viníc a jeho názov poukazuje na spojenie „Nus“ medzi týmito piatimi vinohradmi. Hrozno sa nechá sušiť, časť na viniči a väčšia časť na slamených rohožiach na slnku. Prvýkrát bolo víno vyrobené v roku 1999 po ôsmich rokoch skúšania, kým sa dosiahla finálna zmes.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.