Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Champagne Bollinger PN VZ19, La Côte aux Enfants 2014 a Vieilles Vignes Francaises 2014 prichádzajú na Slovensko.
Inšpirujte sa: Recepty inšpirované Champagne Bollinger Rosé
Ďalšie, v poradí piate, vynikajúce Champagne od Bollingera v kolekcii VZ. Nadväzuje na PN VZ 15, PN VZ 16, PN TX 17 a PN AYC18. Nové Bollinger PN stelesňuje ambíciu zvýrazniť rozmanitosť toho najlepšieho z niekoľkých terroirov, z ktorých každý prináša jedinečnú chuť. Každá edícia zdáva hold Grand Cru a jednému ročníku. Bollinger PN sa stalo novým prírastkom v rade Champagne Bollinger.
Základom je ročník 2019. Zvyšok (48%) sú ročníky siahajúce až do 2009. Dominantný z pohľadu pôvodu je Grand Cru Verzenay, ktoré tvorí 40% podiel (severne orientované terasy). Nasledujú vinohrady v Äy, Avenay, Louvois, Mutigny a Tauxieres. Podobne ako predošlé ide o 100% Pinot Noir.
Horúci ročník 2019 zlepšil zrelosť hrozna a jeho zdravotný stav, najmä po katastrofálnych jarných mrazoch. Na základe jeho kvality je výsledné víno fenomenálne komplexné a vďaka starým parcelám príťažlivo delikátne a precízne. 50% vína, ktoré vyzrievalo v dubových súdoch pridalo na elegancii a textúre. Vyzrievať môže dve dekády rokov a pokojne aj dlhšie. 4 roky na kvasinkách, degoržované v marci 2024. PN VZ 19 svojou hĺbkou, eleganciou, napätím a minerálnym prejavom evokuje charakteristické kriedové pôdy v regióne a poteší aj tých najnáročnejších.
Fakty o Bollinger PN VZ 19
• 100% Pinot Noir
• Hlavné Cru: Verzenay (40%), Aÿ, Avenay, Louvois, Mutigny a Tauxieres
• Základný ročník 2019
• Najstaršie víno v zmesi: 2009 z Magnum fliaš
• Dosage 6 g/l
• v pivnici vyzrieva viac ako dvakrát tak dlho, ako stanovujú pravidlá apelácie
Vzhľad: žiarivý a oslnivý. Nádherná zlatožltá farba odráža vek
Vôňa: Žlté ovocie, figa uvoľňuje sladkú vôňu, zatiaľ čo citrusové tóny kandizovaného citróna a bergamotu zvýrazňujú buket. V závere sa objavia medové tóny.
Chuť: nekonečná a elegantná. Mirabelková slivka a citrusová kôra zakončí všetko štýlovo, pokryje podnebie lahodne krásnou sviežosťou. Komplexné a energetické Champagne s výbornou textúrou.
Bollingerovo menu začína predjedlom, pražma pripravená ako ceviche ochutená limetkou a mangom. Hlavné jedlo teľací a broskyňový tagine oživený tromi rôznymi koreninami. A na sladkú maškrtu na záver jedla, citrónový pusinkový koláč.
Skutočná rarita. Len tretí ročník z tohto historického vinohradu v Äy. Najstaršia výsadba je z roku 1926. Bollinger ju vlastnil od roku 1860, vtedy mala asi 50 majiteľov a trvalo mu 60 rokov, kým ju skompletizoval a kúpil ako monopol aby tam mohol vyrábať červené víno, Prvé víno bolo vyrobené v roku 1933. Od roku 2009 sa vinič obrába podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Zvyčajne sa dá ochutnať ako červené víno alebo ako rezervné červené víno pre La Grande Année Rosé. Produkcia z malej 4 ha parcely je v prípade Champagne Blanc de Noirs zhruba 1000 fliaš. Víno sa vinifikuje výlučne v dubových sudoch. Na kvasinkách zreje 8 rokov. Komplexné víno, ktoré pripomína Vieilles Vignes Francaises. Degoržované vo februári 2024.
Žlté ovocie vo vôni s dotykom toastu a maslovej sušienky. V chuti precízne, elegantné s jemnou slanosťou v dochuti. Skvelý partner po dekantácii k perličke na smotane s hubami. Mimoriadny potenciál pre vyzrievanie.
Fakty o La Côte aux Enfants 2014
• 100% Pinot Noir
• Ročník 2014
• Zrenie: 8 mesiacov v malých dubových sudoch, vinifikácia na burgundský spôsob
• Vyrába sa len vo výnimočných ročníkov
Vieilles Vignes Françaises sú výstižne pomenované. Dva clos chránia niektoré z mála zostávajúcich neštepených francúzskych viníc. Z pôvodných troch vinohradov v Äy a Bouzy, ktorých história siaha do 19. storočia, zostali dva. Celkom 31 árov vinohradov. Jeden zničila fyloxéra. Ako dlho tieto vinohrady ešte budú existovať je otázne. V roku 2020 bola objavená fyloxéra aj tu po prvý krát v histórii.
Prvý ročník bol v roku 1969. Vinohrady sú obrábané ručne za pomoci ťažného koňa. Vinič sa vysádza metódou vrstvenia, ktorá je známa ako provigage. Táto technika, ktorá úplne vymizla z moderného vinohradníctva, sa používa na rozmnožovanie viniča zahrabávaním výhonkov, čím sa zachovávajú vlastnosti viniča.
Víno sa vyrába aj v starých drevených sudoch. Podľa starej metódy sa toto Champagne necháva skladovať a zrieť v drevených trepačkách a trasie sa a vyberá sa ručne.
Pinot Noir v jedinečnom prejave. Unikátne víno, ktoré sa predáva "na prídel" ( 2477 fliaš ). Dosage 6 g/l. Komplexné a trvácne víno, ktoré začína byť pripravené na pitie po dekáde vyzrievania. Hovorí sa, že kto neochutnal toto víno, nespoznal Champagne.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.