Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
PN AYC 18 je Champagne s odlišným štýlom, ktoré predstavuje špecifikum oblasti Aÿ. Základ tvorí ročník 2018. Štvrtá edícia Bollinger Pinot Noir, ktorá nadväzuje na PNVZ 15, PNVZ 16 a PNTX 17. Ako chutí novinka?
Každá edícia odhaľuje vyjadrenie hlavného cru a základného ročníka, ktorý starostlivo vybral Bollinger. To znamená, že cuvée sa rok čo rok mení. Jednou z definujúcich vlastností cuvée Bollinger PN je spôsob, akým zachytáva rôzne štýly Pinot Noir. PN AYC18 ponúka novú víziu majstrovstva Champagne Bollinger.
PN AYC18 Blanc de Noirs Brut je 100% Pinot Noir, ktorý sa vyrába z preslávených viníc v obciach Aÿ, Tauxières a Verzenay. Aÿ je jednou z mála 17 dedín, ktoré sa klasifikujú ako Grand Cru v regióne Champagne. Základným ročníkom je 2018. 50 % tvoria rezervné vína, vrátane 25 % z rezervných fliaš magnum, z ktorých najstaršie pochádzajú z ročníka 2009. Doba zrenia v pivnici je dvakrát dlhšia, ako vyžadujú apelačné predpisy. Dossage je 6 gramov na liter.
Ročník 2018 sa vyznačoval bohatou úrodou a skorým zberom. Po mimoriadne daždivej zime bola jar veľmi mierna. Teplo so sebou prinieslo búrlivé počasie a tiež premenlivé zrážky v celej apelácii. Leto bolo veľmi teplé, suché a slnečné a dokonca prekonalo aj rekordné teploty z roku 2003. Ročník 2018 ponúkol koncentrované hrozno odrody Pninot Noir s prirodzenou zrelosťou a výbornou aciditou.
Bollinger je známy svojim typicky bohatým a otvoreným štýlom Pinot Noir. Tóny medu, ovocného želé, dule a kandizovaného citrusu. Neskôr marcipán a krvavý pomaranč dopĺňajú dymové, orieškové a karamelové tóny, ktoré prináša zrenie vo foudre (50 % vín kvasí v dubových sudoch). Elegantné, decentné a bohaté, krásne expanzívne so záverom plným citrusov, ktoré umocňujú sviežosť vína. Dokonalá kombinácia jemnosti a aromatického prejavu. Výborné ku carpaccio z mušlí s citrusovým ovocím, kačacím prsiam s pomarančom alebo k mandľovému koláču s dulou.
Vinice: Grand Cru: Aÿ & Verzenay | Premier Cru: Tauxières & Avenay-Val-d'Or
Odroda: 100% Pinot Noir
Fermentácia: Viac ako 50 % vín vinifikovaných v dubových sudoch
Základný ročník: 2018
Rezervné vína: 53 % ročníky 2017, 2016 a až 25 % ročníkov rezervných vín magnum 2009.
Zrenie: 4 roky
Dossage: 6 g/l
Degoržované: január 2023
Champagne Bollinger získal v septembri 2023 certifikát B Corp. Získaním certifikácie sa Champagne Bollinger zaväzuje k štruktúre neustáleho vývoja. Každé tri roky sa musí podrobiť hodnotiacemu a overovaciemu procesu, aby preukázal, že stále spĺňa certifikačné normy. Obrábanie pôdy a rešpektovanie prírodných ekosystémov sú základom záväzkov Bollinger. Zachovanie biodiverzity viníc je prioritou. Bollinger chráni životné prostredie aj znížením svojej uhlíkovej stopy. Pri práci v súlade so životným prostredím je pre vinohradníkov prirodzené hospodárenie s prírodnými zdrojmi. Champagne Bollinger je od začiatku neoddeliteľnou súčasťou silného miestneho ekosystému a zaväzuje sa vytvárať silné partnerstvá so svojimi dodávateľmi a prispievať k miestnemu rozvoju.
Nadčasový a legendárny Champagne House Bollinger, prezývaný „Boll“ obyvateľmi Champagne a „Bolly“ Angličanmi, je jedným z malého okruhu veľkých šampanských domov. Štýl Bollinger je definovaný príkladnou precíznosťou, ktorá ide do každého kroku procesu výroby vína. Chuť dokonalosti symbolizuje celú kultúru Bollinger od jeho založenia v Aÿ v roku 1829. Je to viac ako umenie, je to dedičstvo. Bollinger vďačí za svoju jedinečnosť svojim 174 hektárom rozdeleným medzi sedem hlavných viníc Champagne, z ktorých 85 % tvoria Grand a Premier Crus, vďaka čomu je dom jedným z mála, ktorý produkuje vlastné hrozno. Pinot Noir má až 60% zastúpenie vo vinohradoch.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.