Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Oslava príchodu leta, priateľstva a vína, to všetko môžete zažiť 11. 6. 2022. Každoročne druhá júnová sobota patrí oslave ružového vína. Medzinárodný deň Rosé zaviedol v roku 2014 švédsky Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnému vínu. Účelom bolo zvýšiť povedomie o tomto druhu vína.
Či už dávate prednosť ružovému vínu alebo bublinkám, sýto ružovej alebo lososovej farbe, doprajte si túto sobotu kalich ružového.
Ružové vína sa všeobecne vyrábajú z modrého hrozna a patria k letným univerzálnym vínam. Jeden z najpopulárnejších prístupov výroby spočíva v skorom lisovaním modrých odrôd 12 - 24 hodín po macerácii. Počas procesu macerácie sa fenoly, triesloviny a antokyány uvoľňujú zo šupiek a semien. Pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov s riadenou teplotou, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.
Doménou najlepších ružových vín je Francúzsko. K výrobe rosé sa používajú odrody Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir....Vyhlásenou apeláciou vo Francúzsku pre ružové vína je Tavel. Kvalitné ružové vína nájdeme tiež v apelácii Anjou a stále populárnejšie v Côtes de Provence .
V oblasti Champagne majú ružové vína unikátne postavenie. Vyrábajú sa dvoma spôsobmi. Samotokom rmutu odrôd Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier alebo asamblážou (sceľovaním). Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Rosé sa vyrába aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii.
V našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín najčastejšie odrody Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon. Slovenské sa líšia od klasických ružových vín z oblastí Provance alebo Tavel.
Ich kvalita sa postupne zvyšuje. Slovenskí vinári pomaly prechádzajú od polosladkých jahodo krémových tipov k ľahšiemu a suchému štýlu ružových vín.
Svieže, suché a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu. Servírujú sa pri teplote 9-10 °C.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.