Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Večera s vínami Domaine Clarence Dillon sa uskutočnila premiérovo len na dvoch miestach na Slovensku. Začiatkom mája v hoteli Elizabeth v Trenčíne a na konci tohto mesiaca v podniku Poetike v Prešove. I keď ide o charakterovo odlišné priestory, spojenie s výbornou lokálnou kuchyňou a vínami Clarence Dillon odmenili účastníci na obidvoch miestach hlasným potleskom. Štvorchodové menu v Poetike pripravil tím kuchyne pod vedením šéfkuchára Samuela Džubáka. Vína predstavili spoločne Rastislav a Denisa Šutákovci zo spoločnosti Corner/Wineplanet.
Clarence Dillon Wines je dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní aj fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion alebo Quintus. Clarendelle vzniklo ako projekt súčasného reprezentanta rodiny, princa Roberta de Luxembourga. Vína Clarendelle majú rukopis klasických vín z Bordeaux. Vyrába ich rovnaký tím ľudí ako Haut Brion alebo Quintus. Ambíciou vín Clarendelle je sprístupniť kvalitné vína z Bordeaux bez nutnosti čakať na ich vrchol roky. Distribúcia a predaj prebieha len cez obchodných partnerov (Clarendelle sa nepredáva v supermarketoch). Pri všetkých ročníkoch sa kladie dôraz na harmóniu, eleganciu a komplexnosť za prijateľnú cenu.
Poetika je štýlový podnik v srdci Prešova. Spája v sebe skvelú gastronómiu a osobitný prístup ku každému zákazníkovi. Príprava jedla je založená na čerstvých, lokálnych surovinách a rýchlej príprave. Hostia ocenia, že môžu sledovať kuchárov priamo pri práci v otvorenej kuchyni. Tím vedie kreatívny, mladý šéfkuchár Samuel Džubák. Okrem denného menu ponúka Poetika Bistro špeciály vždy v inom tématickom duchu a A la carte menu v štýle súčasnej modernej gastronómie s dôrazom na čerstvosť a sezónnosť. V strednej časti bistra očarí vinotéka s približne 130 druhmi vína z celého sveta. Ak ste milovníkom kávy a domácich limonád, prídete si na svoje. Poetika ponúka i ubytovanie v nových apartmánoch v minimalistickom, škandinávskom štýle, kde cítiť ženskú ruku pani majiteľky Tomkovej.
Večer sa začal naozaj poeticky so sprievodnými tónmi klavíra. K prvému chodu Sous vide roláde zo pstruha lososovitého, syrový koral, špargľový šalát s limetkovou penou bol servírovaný Clarendelle Blanc 2020. Víno so pstruhom a špargľovým šalátom pôsobilo veľmi sviežo, neutrálne a zároveň harmonicky. Zároveň dostatočne ambiciózne s pocitom výborného „prológu“.
Francúzske konfitované kohútie stehno, kroketa z kohutích stehien s hľúzovkou, pyré z pečeného karfiolu, glazúrovaná baby mrkva bolo podávané s Clarendelle Rouge 2016 z fľaše magnum 1,5l. Kohútie stehno sa v ústach priam rozpadalo a v spojení s hľúzovkou a so sladším karfiolovým pyré vytvorili výbornú kombináciu. Červené Clarendelle z vynikajúceho ročníka s týmto chodom pôsobilo kulinársky a vyvážene.
Avšak za najlepšiu kombináciu jedla a vína určite získal hlavný chod. Pomaly dusené hovädzie líčka na červenom víne s konfitovanou šalotkou, grilovanou hlivou kráľovskou, hubovou espumou, blanšírovaným kelom a jablkom granny smith spolu s vínom Château Trigant 2016. Malý, rodinný vinohrad (2,5ha) v blízkosti Ch. Brown či Ch. Couhin produkuje klasicky štylizované víno, ktoré skvelo reflektuje Pessac-Léognan. Víno bolo pred podávaním dekatované do karafy. Klasická kombinácia duseného hovädzieho líčka so Chateau Trigant pôsobila delikátne. Hubová espuma podčiarkla jemne zemitý charakter vína a vyzdvihla celkovú harmóniu a kvalitu jedla. Bravo.
Zakončenie degustačného menu bolo v netradičnom štýle. K bazalkovému créme brulée s kozím syrom a cviklovým sorbetom bolo na záver servírované s Clarendelle Rosé 2021. Jedlo i víno chutilo výborne. Bola to slaná bodka s decentnou sladkosťou repy a podobným prejavom vína. Zámer „vrátiť“ večeru na začiatok sa vydaril dokonale, čomu nasvedčovala aj ochota niektorých hostí zostať a pokračovať.
Ak ste nestihli tento večer, v Poetike aktuálne ponúkajú francúzske degustačné menu s vínami. Môžete napríklad ochutnať chutnú francúzsku cibuľačku, atraktívny lososový tatarák s holandskou omáčkou a prepeličím vajíčkom, pažítkovým domácim olejom a croissantom. Taktiež chrumkavú kroketu z konfitovaného králika s netradičnými francúzskymi zemiakmi. Na záver osviežujúce citrónové canelé s paštrnákovým mousse a pusinkami. Milí personál vám k jednotlivým chodom odporučí nielen francúzske vína.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.